Hoe liggen de verhoudingen nu de eersteklassers opnieuw aan de competitie beginnen? Analist Alexandre Teklak fileert de eerste klasse. Over het talent van Ryan en Vázquez, de problemen van Tielemans, de impact van McLeish en het geknoei in Luik.

Wat vind je van competitieleider Club Brugge?

Alexandre Teklak: “Michel Preud’homme slaagt er uitstekend in om zijn ideeën door te drukken. In het begin van het seizoen was er te weinig kwaliteit, daardoor hebben ze vrij veel punten verloren. De kloof met Anderlecht had groter kunnen zijn, als de spelers die eind augustus kwamen, er van bij de start al waren. Favoriet? Om een titel te winnen moet je kwaliteit hebben, maar ook een brede kern. Bij Club heb je een kleine daling als VíctorVázquez er niet is, maar niet van die aard dat je wedstrijden gaat verliezen.

“Zeer Belgisch is: een goeie organisatie, de counter uitwerken en wat werken op standaardsituaties. En als je wat kwaliteit hebt, kan je op iets meer mikken, zoals Standard vorig seizoen. Het mooie bij Brugge is dat er méér is, dat ze veel scoren uit voldragen aanvallen. Ze moeten er wel stoppen met het minimaliseren van hun titelambities. Als je hun nieuwe investeringen ziet…”

Gaan ze die titel ook pakken?

“Normaal wel. Het is niet van kunnen, maar van moeten. Ik was gerustgesteld toen ze die match tegen Genk wonnen, zonder Vázquez. LiorRefaelov nam diens rol wat over. Maar Refaelov is minder goed als Vázquez er niet is en omgekeerd. Een speler als Vázquez is zeldzaam: vista, spelintelligentie, een pas over alle afstanden,… Wellicht droomt hij nog van een grote club, maar als ik hem was, zou ik me in Brugge installeren. Hij zit er goed, verdient er veel, zijn vrouw is hier graag. Spelers als hij zijn er nog in Spanje, en veel jongens worden daar niet betaald, vanwege de economische problemen.”

Wat is de ’touche Preud’homme’ voor jou?

“Michel is geëvolueerd. Iedereen heeft het altijd over zijn directe stijl, maar in Brugge is dat niet het geval. Ze zoeken altijd de diepte, maar niet noodzakelijk met de lange bal, er wordt gestructureerd gespeeld, trapsgewijs. Altijd in combinatie, veel beweging zonder bal. Je moet eens op internet naar de vierde goal tegen Westerlo zoeken. ThomasMeunier die oprukt, Refaelov en Nicolás Castillo die elkaar met de ogen zoeken,… Ogenschijnlijk makkelijk, maar daar is veel training aan voorafgegaan. Je moet als trainer hard werken maar ook de intellectuele capaciteiten hebben om over te brengen wat je wilt. Preud’homme slaagt daarin.

“Een zeer grote troef is ook hun doelman, Mathew Ryan. Grote klasse. Wat een voetenspel! Veel doelmannen kunnen dat als de bal stilligt, Ryan kan dat in de beweging. In het systeem van Preu- d’homme is ook TimmySimons van belang. Wat hij doet, is weinig spectaculair, maar intelligent. Club heeft vaak zeer veel spelers voor de bal, soms té veel. Simons blijft wél, maakt desnoods de fout. Toen Ruud Vormer er nog niet was, forceerde Timmy zich door te infiltreren, maar dat was zijn spel niet. Vormer heeft dat wel van nature. Wat die nog mist, is dosering. Niet altijd het juiste moment, soms te veel.”

Anderlecht

Anderlecht staat op vier punten. Iedereen looft Hasi, jij bent iets kritischer.

“Zijn communicatie kan beter. Jeugdzonde misschien, het zou mij op die leeftijd wellicht ook overkomen. Als een situatie voor iedereen duidelijk is, moet je dingen toegeven. Toen Aleksandar Mitrovic tegen Westerlo zijn elleboogstoot uitdeelde, was zijn eerste reactie dat de televisiezenders overdreven… Achteraf gaf hij in een interview met Le Soir toe dat hij fout zat.”

Was het toeval dat hij net Mitrovic beschermde?

“In Cyriac gelooft hij niet in. Dat voelt zo’n speler. Die weet dat hij niet alleen goed moet spelen, maar ook de trainer moet overtuigen. Hasi had slimmer moeten zijn en zeggen: Mitrovic geschorst? Geen probleem, we hebben Cyriac. Zo geef je die zin om te spelen. Soms overdrijft Hasi in het beschermen van Mitrovic. Zeggen dat je met hem bent gaan eten, dat je hem thuis ophaalde,… Als Cyriac zoiets leest, weet hij ook dat de trainer hém nooit is komen ophalen. Hasi denkt dat hij er Mitrovic een dienst mee bewijst, maar dat is niet zo. De speler moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat het vertrek van LukaMilivojevic hem slecht uitkwam, een van de weinigen met wie hij nog een band had. Ik snap Hasi, die vijf miljoen euro wegen. Dan ben je als trainer verplicht om zo’n jongen beter te maken, met het oog op doorverkoop. Mitrovic is geen slechte speler, zeker niet in de rechthoek, maar hoofd en lichaam moeten goed zijn. Wie zo veel variatie heeft in zijn gewicht, kampt met een emotioneel probleem. Wat ik bij Hasi wel vind, is dat zijn analyses na de wedstrijd goed zijn.”

En tactisch?

“Ze scoren te weinig uit spelhervattingen. Toegegeven, ze zijn Roland Juhász, Wasyl en Tom De Sutter kwijt. Geef je corners dan anders… Je moet niet bang zijn om inspiratie te zoeken bij andere trainers. Iemand die daar wel hard op werkt, is Hein Vanhaezebrouck. Waarom hamer ik daarop? Omdat Anderlecht én Club altijd geconfronteerd worden met teams die alles blokkeren. Via een spelhervatting kun je de boel openbreken.”

Hoe zie je de rol van Steven Defour?

Defour moet fysiek honderd procent op punt staan om goed te zijn. En dan vrees ik dat zijn manier van leven een beetje verontrustend is. Zijn lichaam is zijn kapitaal, daar moet hij goed mee omspringen. Bij Vázquez is dat anders, die kan lichamelijk wat minder zijn. Defour niet. Als hij goed is, kan hij meer dan wat je van een verdedigende middenvelder verwacht. Ik snap niet dat hij dat niet door heeft.”

Heeft hij de druk van Youri Tielemans niet weggenomen?

Tielemans kan veel beter. De driehoek Leander DendonckerDennisPraet – Defour is zeer evenwichtig. Defour op 6, Dendoncker als lopende 8 en Praet als 10. Met Tielemans vond ik de natuurlijke complementariteit minder. Soms kan een trainer tijd winnen, als hij een duidelijke 6, 8 en 10 heeft. Tielemans voelt nog niet het moment aan waarop hij kan gaan, wanneer hij moet blijven. Ik denk niet dat het een acht is, Tielemans is een speler die achter de bal moet blijven. Hij heeft niet die ritmeverandering, die explosiviteit op de eerste meters. Als hij in een topclub wil meespelen, moet hij dat absoluut ontwikkelen. Het zal een zes worden, maar een ander type. Waarom waren zijn play-offs goed? Omdat hij naast zich CheikhouKouyaté had lopen, die heel hoog het vuile werk deed. Tielemans kon vervolgens zonder veel pressing zijn passes versturen. En wat gebeurde onlangs tegen Mouscron? Direct zeer veel druk op Tielemans en daar wist hij geen raad mee, zijn slechtste helft van het jaar. Onder die druk uitkomen kan hij nog niet, vanwege dat gebrek aan explosiviteit en de technische capaciteiten om dan een tegenstander uit te schakelen.”

Conclusie: we staan ver van Real Madrid.

“Op dat vlak ben ik zeer gematigd. Hasi is hier de gevangene van de generatie-papfles. Ik vraag me af of hij soms niet wordt gedwongen om sommige jongens te laten spelen, bij gebrek aan alternatieven. Sommigen zijn niet klaar. Hasi heeft Tielemans graag en dat snap ik. Maar die jongen is van de U17 naar de eerste ploeg gegaan, zonder tussenstappen. Zijn postformatie gebeurt nu. Met Tielemans is Anderlecht dezelfde fouten aan het maken als bij RomeluLukaku. Met diens postuur viel dat minder op, hij kon die Belgische verdedigers aan. Lukaku heeft ongetwijfeld al zijn ploegen kampioen gemaakt, maar men is vergeten te werken op het essentiële: zijn basistechniek, zijn spel met de rug naar doel.”

In jouw typeploeg zit Tielemans op de bank?

“Inderdaad. Dendoncker is minder elegant, maar in mijn ogen is het evenwicht dat hij brengt, beter. De positie van Tielemans in balverlies vind ik niet altijd goed. Lijnen afsnijden, je positioneel verhouden tegenover de 6. Dendoncker heeft dat van nature, Tielemans moet daar nog veel leren.”

Is Praet klaar voor een stap hogerop?

“Ik zou nog wat blijven, mocht ik hem zijn. Een werker, een loper, een moderne tien. Geen Vázquez. Praet is het grootste succes van Hasi. Door hem vorig seizoen op links op te stellen, is zijn motor groter geworden. Praet verdedigde soms, op aanvuren van Deschacht, zeer ver terug, omdat Olivier geen een tegen een wilde, zeker niet tegen een snelle spits. Nu ‘herontdekt’ Praet de tien met een grotere motor en je merkt dat het steeds beter gaat. Steeds betere statistieken. Het jammere vind ik dat hij veel loopt zonder bal, in de diepte, maar dat er rond hem weinig gebeurt.”

Scheelt er bij Anderlecht wat aan de mentaliteit of is dat te makkelijk als uitleg?

“Anderlecht heeft twee ervaren spelers. Silvio Proto staat in doel, te ver om invloed te hebben, en de andere, Deschacht, is geen leider. Als het dan alle kanten uitgaat, is er niemand die kan corrigeren. Het is altijd belangrijk om in een ploeg spelers te hebben van wie anderen ‘bang’ zijn. Brugge heeft dat.”

Wat moet er nog in hun spel veranderen?

“Hun hoge pressing. Absoluut niet goed. En dat is belangrijk voor een speler als Mitrovic. Hoe dichter bij de goal, hoe gevaarlijker die is. Wat ze vorig jaar zeer goed deden met Kouyaté gebeurt nu niet. Balverlies bij de tegenstander provoceren. Defour wil dat wel, maar er is op dat vlak niks gecoördineerd.”

Peloton

Wat vind je van het pelotonnetje daarachter?

“Toen ik Kortrijk op speeldag 2 van een matig Standard zag verliezen, dacht ik: ai, ai, trainer weg, wat spelers weg,… Moeilijk jaar, Yves Vanderhaeghe gaat werk hebben. Maar vervolgens hebben ze een goeie serie neergezet. Yves heeft terecht gesteund op het werk van Hein, maar vond wel Ivan Santini en Teddy Chevalier terug. De breuk tussen Hein en Chevalier was definitief, Yves heeft die hersteld. Ik ben alleen bang dat hij hem ook weer zal verliezen, net als al die andere trainers. Chevalier is impulsief en die jongens zijn moeilijk in de hand te houden. Maar, zonder een gebrek aan respect te tonen: dat ze derde staan, is toch een tikkeltje abnormaal.

“Charleroi is de andere verrassing. Felice Mazzu zal het nooit zeggen, maar één speler gaat hij in januari zeer hard missen: Neeskens Kebano, met Congo op de Afrika Cup. Sinds die serieus is geworden, is hij zeer bepalend. Waar ik bij hen van schrik, is dat Mehdi Bayat na de zege in Waregem plots van play-off 1 een doel maakt. Mazzu niet. We gaan nu zien of de spelers die druk kunnen ‘verdragen’.

“Mazzu is een trainer die zijn spelers emotioneel kan raken en dat is belangrijk. Je mag tactisch nog zo sterk zijn, als je de spelers niet kan raken, ga je altijd iets missen.”

Komt het nog goed met Standard?

“Waar moet ik beginnen? (zucht) WilliamVainqueur is nooit afdoende vervangen. Guy Luzon kreeg zeer goeie spelers aangeboden, maar hij wilde ze niet omdat ze niet pasten in zijn systeem. Vorig jaar heeft hij zeer laag gespeeld, om daarna de counter te hanteren. Hij wilde dat weer doen, maar hij had voorin de snelheid niet meer, na het vertrek van Michy Batshuayi en ImohEzekiel. Op dat vlak heeft het uitvallen van MehdiCarcela pijn gedaan. Wat me opvalt bij Standard, is dat het een instabiele club is, met een voorzitter die ze zo hard hebben gepakt, dat hij nu iedereen wantrouwt, zelfs zij die het goed menen. Ik ben er zeker van dat IvanVukomanovic deze job niet heeft gewild. Het vak leren in een club als Standard. Zéér complex. ”

Wat zijn de problemen in Luik?

“Heb je even? In doel: Eiji Kawashima is niet goed in het uitkomen en neemt soms impulsieve beslissingen. Een doelman moet juist rationeel zijn. In de organisatie waren ze niet in staat om de bal te recupereren via pressing. Ze lieten in hun 4-4-2 iedereen veel te makkelijk vooruit spelen. Linies vielen ver uit elkaar. Ze hebben daar nood aan veel tactisch werk, basiswerk. Ze hebben geen ploeg om kampioen te worden, maar wel eentje om top zes te spelen. Nu zitten ze zo in de shit dat niemand hen gaat verwijten dat ze defensief spelen en de counter. Waarbij ze dan wel nood hebben aan een snelle spits. Jammer vind ik dat ze de kans, na de gouden generatie Witsel-Defour-Fellaini, hebben gemist om een goeie ploeg uit te bouwen, met eigen jeugd. Een filosofie zoals Ajax. Axel Lawarée drukt daar nu in alle interviews op, hij wil die jeugd een nieuwe dynamiek geven. Maar intussen zijn of gaan er veel weg.”

Wat vind je van RC Genk?

“Ik vind het menselijk niet kunnen wat ze met EmilioFerrera hebben gedaan. Zo vroeg je trainer ontslaan… Alex McLeish greep terug naar een beproefd recept: organisatie op het veld en strengheid in de kleedkamer. Dat heeft hij zéér goed gedaan. Alleen: Genk is Charleroi niet of Kortrijk. Genk moet meer brengen. Daar wacht ik op. Ik mis creativiteit, inventiviteit, enthousiasme… De spelers voetballen binnen de consignes, waarbij hun kwaliteiten in mijn ogen onvoldoende worden geëxploiteerd. Historisch gezien is Genk een club die goed opleidt en doorverkoopt. Gebeurt dat nu? Niet naar mijn gevoel. Op termijn kan McLeish dat aangewreven worden. Ilombe Mboyo wordt er wat tegennatuurlijk gebruikt. Hij is geen 9, maar een 10, iemand die van nature afhaakt. Wie zorgt dan voor de diepgang? Thomas Buffel? Neen. SekouCissé? Ook niet. Je hebt de indruk dat alles voor Mboyo is: het spel maken, de goals,….”

Met welke trainer van de andere ploegen zou je graag eens over voetbal doorbomen?

“Met Aleksandar Jankovic van KV Mechelen. Omdat hij al in zo veel voetbalculturen werkte en vanwege zijn manier van analyseren en voetballen. Achter het spel van KV Mechelen zit een visie, alleen heeft hij misschien niet de spelers om ze uit te voeren. Ik weet niet hoe hij het zou redden met sterren, maar in de opleidingsclub die Mechelen is, is hij zeer belangrijk. De spelers passen zich makkelijk aan als hij het systeem wijzigt, dat overtuigt mij dat zijn manier van uitleggen duidelijk is.”

Heb je al met Hein Vanhaezebrouck gepraat?

“Ja. Hein is tactisch zeer sterk, zijn manier van werken is uitstekend, maar menselijk mag hij iets meer openstaan voor anderen. Zeer veel praten is ook een manier om de ander het woord te ontnemen. Als hij écht de top wil bereiken, moet hij zichzelf wat vergeten en aan anderen denken. In het andere geval gaat hij nooit alles van de spelers terugkrijgen. Hij is wat trots, het is nooit zijn fout. Bij Gent zocht hij heel lang naar het evenwicht tussen combinatievoetbal en atletisch, direct spel. RenatoNeto, ChristopheLepoint, Laurent Depoitre versus SvenKums, Benito Raman, BrechtDejaegere, DanijelMilicevic.

“Raman is een groot talent, maar zijn statistieken zijn nog niet goed. Hij ‘forceert’ nog te veel voor doel. Kums heeft in Gent een zeer belangrijke rol, de verdedigers zijn niet te sterk in de opbouw, bij hem moet alles vertrekken. Lepoint ligt Hein niet zo, maar ik vind dat je in België al zeer goeie spelers moet hebben om hem aan de kant te houden. Hij is niet belangrijk in de combinatie, maar wel in de twee rechthoeken. Als je zoals Gent niet de echt uitzonderlijke spelers in de combinatie hebt die makkelijk afwerken, ben je soms beter af met direct voetbal. Tegen Standard hadden ze zeer veel balbezit, maar ze deden er niks mee. Sterk vind ik Thomas Foket. Grote motor, intelligent, goeie voorzet. Vaak de goeie timing, goeie dribbel ook, hij raakt vrij makkelijk uit moeilijke situaties. En met MatzSels hebben ze een goeie keeper. Voor mij de derde in de nationale ploeg, in plaats van SammyBossut.”

Gek dat die in Lier weg moest.

“Schandalig. Moeskroen kreeg veel kritiek omdat er geen Belgen werden opgesteld, maar ik heb veel opstellingen van Lierse gezien: vind daar maar eens een Belg… Voetbalclubs zijn op dat niveau makkelijke prooien voor business. Triest. Lierse denkt dat ze in eerste klasse aan postformatie kunnen doen. De talenten van Jean-MarcGuillou ‘afwerken’. Dat is onnozel.”

DOOR THOMAS BRICMONT & PETER T’KINT

“Een speler als Vázquez is zeldzaam: vista, spelintelligentie, een pas over alle afstanden,…”

“Bij Defour is zijn manier van leven een beetje verontrustend.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content