Jürgen L. Born stapte op bij Werder Bremen.

“Ik heb me nooit verrijkt ten koste van mijn club, maar ik heb tijd nodig om dat te bewijzen. Ik doe het om Werder Bremen te beschermen.” Zo luidde het korte commentaar van Jürgen L. Born in een fax, nadat hij zijn activiteiten als voorzitter stopzette. Ook de zoon van de 68-jarige Born, Maximilian, wordt verdacht van dubieuze betalingen. Jürgen L. Born wordt voorlopig opgevolgd door sportief directeur Klaus Allofs.

Born wordt er door de Peruaanse autoriteiten van beschuldigd gesjoemeld te hebben bij de afhandeling van de transfers van Claudio Pizarro en Nelson Valdez. Het gaat concreet om een mysterieuze storting in 2001 van 50.000 dollar op de rekening van Born, door zaakwaarnemer Carlos Delgado, die de belangen behartigde van Roberto Silva en hem naar Bremen loodste. Verder zijn er nog bewijzen van respectievelijk 50.000 en 100.000 euro ten voordele van Maximilian Born, opnieuw overgeschreven door Delgado, tevens de makelaar van Pizarro.

Een pijnlijke affaire voor Born, die maar liefst tien jaar lang als baas opereerde van Werder en de laatste jaren redelijk wat succes vierde met de tandem Thomas Schaaf (coach) en Klaus Allofs (sportief directeur). In 2004 leidde dat tot de dubbel. Dat hij nu een stap terugzet, wordt aanzien als een schuldbekentenis. De bewijzen zouden volgens de Duitse pers immers verpletterend zijn. Daarom dat het bestuur, door de mogelijke imagoschade, hem aanraadde een stap opzij te zetten. Born is een bankier, die al bijna dertig jaar in Zuid-Amerika werkt voor Deutsche Bank, de laatste jaren vooral vanuit het Uruguayaanse Montevideo, waar hij ook ereconsul is.

Born raakt dus in nauwe schoenen. Maar ook Claudio Pizarro kreeg de laatste week de wind van voren. De spits wordt in eigen land verdacht van belastingontduiking. Hij zou hebben opgetreden als raadgever/adviseur bij een transfer van Roberto Silva in november 2007, waarbij hij dertig procent van de rechten incasseerde. Een speelverbod van twee jaar door de FIFA is theoretisch mogelijk.

Hertha BSC strafte middenvelder Patrick Ebert (23) disciplinair. Hij maakte zich net als Kevin-Prince Boateng (Borussia Dortmund) schuldig aan vandalisme na zijn verjaardagsfeestje. Enkele auto’s werden beschadigd. De assistkoning kreeg een boete van 10.000 euro en miste het duel bij VfB Stuttgart. “Een duidelijk en krachtig signaal”, liet manager Dieter Hoeness weten. Boateng kreeg dezelfde geldstraf van zijn werkgever.

Bondscoach Joachim Löw kan voor de WK-kwalificatieduels tegen Liechtenstein (op 28 maart in Leipzig) en in Wales (op 1 april) geen beroep doen op verdediger Manuel Friedrich (Hertha BSC), die afgelopen weekend geblesseerd uitviel, en middenvelder Torsten Frings (Werder Bremen). Ook Miroslav Klose (Bayern München) is niet inzetbaar. Lukas Podolski (Bayern München) en Marcell Jansen (HSV) keren terug.

Hoffenheim kreeg van de Duitse voetbalbond, na een hoorzitting, een boete van 75.000 euro wegens nalatigheid bij de dopingcontrole, waardoor Andreas Ibertsberger en Christoph Janker onlangs (tien minuten) te laat opdaagden. Clubarts Peter Geigle kreeg voor zijn aandeel 2500 euro boete.

Aanvoerder Mark van Bommel (31) blijft nog een seizoen langer bij Bayern München. Martin Demichelis liet zijn overeenkomst, die afliep in 2010, openbreken tot 2012.

Schalke 04-trainer Fred Rutten wees Mladen Krstajic (35), een Servische verdediger, aan als aanvoerder. Hij vervangt Marcelo Bordon (33), die de band inleverde wegens veelvuldig blessureleed. Middenvelder Heiko Westermann (25) blijft tot 2014.

Jürgen Klopp (41) besloot zijn aflopende verbintenis bij Borussia Dortmund te verlengen tot 2012.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier