Na twee seizoenen FC Utrecht verhuisde Dries Mertens naar PSV Eindhoven, dat om en bij de zeven miljoen euro voor hem neertelde. Bij de start van de Eredivisie geeft de Rode Duivel zijn abc prijs.

ANDERLECHT

Dries Mertens: “Anderlecht zal altijd iets speciaals blijven, het is de club waar ik gevormd werd. Vorig seizoen ben ik de laatste play-offwedstrijd tegen Lokeren gaan bekijken, samen met Denis Odoi: het was duidelijk dat ze wat creativiteit konden gebruiken, ja. Op dat moment hoorde een terugkeer naar het Astridpark nog tot de mogelijkheden.

“Anderlecht wilde me echt, ze zijn bij mij langs geweest. Maar ze beseften snel dat een transfer niet mogelijk was omdat het bedrag dat Utrecht vroeg veel te hoog lag. Voor mij was Anderlecht nochtans een reële optie. Na vijf jaar Nederland wilde ik me wel eens tonen in België. In feite was Lokomotiv Moskou het meest concreet, zij hadden al een akkoord met Utrecht. Ik zag dat echter niet zitten, daarvoor is het te vroeg. In Rusland kan je wegrotten, toch iemand zoals ik: ik heb graag mijn familie en vrienden dicht bij me. In dat opzicht is PSV de beste optie.”

BRUYNINCKX

“Samen met Anne Noë ( ex-bondscoach nationale vrouwenploeg, nvdr) was Michel Bruyninckx in de topsportschool van Leuven bepalend in mijn opleiding. Zijn visie op voetbal is heel anders: lichaam en geest zijn nauw verbonden, met veel aandacht voor blessurepreventie. Het resultaat zie je: ik mis amper een wedstrijd.

“Voor Standard is de komst van Bruyninckx een uitstekende zaak. Hij had veel andere opties. Ik werk trouwens samen met Michel, bij AGOVV Apeldoorn zijn we samen verantwoordelijk voor het jeugdvoetbal.”

CARRIÈRE

“Ik ben niet de persoon die vaak achteromkijkt, maar ik ben tevreden met waar ik nu sta. Hopelijk kan ik die stijgende lijn blijven aanhouden. Dan denk ik in eerste instantie aan prijzen pakken met PSV en aan een basisplaats bij de Rode Duivels veroveren. Ik vind dat je als jonge gast ambitieus moet zijn. Vooraf moet je niet zeggen: ik blijf tien jaar bij deze club. Máár, eerst prijzen pakken.”

DOELPUNTEN

“Trainer Fred Rutten heeft uitgerekend dat ik iets meer dan een goal per drie wedstrijden maak. Dat moet ik proberen vast te houden, het is een goed gemiddelde. Zoals de trainer zegt: je moet geil zijn voor de goal. Anderzijds sta ik tegenwoordig vooral op de flank en dan zijn assists ook belangrijk.

“Ik maak graag mooie doelpunten. Een intikker is even belangrijk, maar toch … Ik scoor liever met een verre lobbal. Zoals eind vorig seizoen tegen AZ, mijn mooiste doelpunt van het seizoen. Ik heb het wel voor lobjes.” ( grijnst)

EUROPA LEAGUE

“Voor PSV is de groepsfase een must. Maar het is te vroeg om daarover te spreken want we kennen onze tegenstanders nog niet. Ik heb vorig seizoen met Utrecht van die Europa League mogen proeven en dat smaakte naar meer. Ik genoot enorm van de stadions waar we kwamen. De fans van Napoli en Liverpool maakten indruk. Toen we in Italië met de bus naar het stadion reden, was het een gekte van jewelste. Ik heb gemerkt dat die druk mij sterker maakte en dat ik het niveau aankan: ik ben belangrijk geweest met assists en doelpunten.”

FAMILIE

“Mijn familie was blij met de keuze voor PSV, Eindhoven ligt op minder dan een uurtje rijden van Leuven. Zij hebben zeker invloed op mijn beslissingen. Zoals in het Ruslandverhaal. Mijn ouders vonden dat niets voor mij. Ik moest niet naar het geld kijken, maar naar het leven daar. Ze hadden gelijk.

“Mijn vader is vijf keer Belgisch kampioen turnen geweest, mijn moeder was ook sportief, dus die sportieve genen heb ik van hen. Mijn moeder had wel liever dat mijn broers en ik iets met muziek zouden doen. We leerden elk een instrument spelen, mijn specialiteit was blokfluit.” ( lacht)

GEORGES LEEKENS

“Hij zal misschien sneller opteren voor een fysiek sterke speler, maar hij ziet ook wel wanneer een jongen kan voetballen. Leekens heeft me gezegd dat hij tevreden is met mijn mentaliteit en de manier waarop ik train. Chadli doet het heel goed en Hazard is een talent, ik moet dus geduldig zijn en tonen dat ik beter ben.

HAZARD

“Nu al kampioen en beste speler in Frankrijk: het wordt zaak om dat niveau te blijven halen en verdere stappen te zetten. Ik heb Eden drie weken geleden nog gesproken, wij hebben geen probleem met elkaar. Ik zie niet in waarom wij bijvoorbeeld niet samen in de ploeg kunnen staan: Barcelona speelt ook klein.

“Het was natuurlijk niet slim om meteen na zijn vervanging een hamburger te gaan eten buiten het stadion, maar misschien had hij gewoon honger? We moeten dat niet opblazen. Eden is nog jong. Hij heeft daar de groep in de steek gelaten, dat is waar, maar we kunnen iemand als Hazard in de toekomst zeker gebruiken. Ik vond hem die wedstrijd eigenlijk niet eens slecht spelen. Eden heeft niet veel acties kunnen maken omdat hij vooral de bal in de ploeg wilde houden. De druk was natuurlijk enorm. Iedereen dacht dat hij tien goals zou maken, maar hij is nog geen Messi, hé.”

IDEALE SCHOONZOON

( lacht) “Dat komt van Denis Odoi zeker? Ik probeer altijd vriendelijk te zijn en mocht ik een vrouw hebben, zou ik zeker goed voor haar zorgen. Ik maak niet snel ruzie met iemand. Ik ben een rustige jongen, een levensgenieter die probeert zo veel mogelijk plezier te hebben.

“We zijn van de zomer met een hele bende op vakantie geweest in Miami: Nacer Chadli, Denis Odoi, Marvin Ogunjimi, Vincent Kompany, Chris Mavinga, Vadis Odjidja. Heel leuk, hard gelachen, mooi weer. En uiteraard de ideale schoonzoon geweest … ( grijnst)

“Ik ben toch wel bezig met mijn imago. Een goede vriend van mij, Sam Kerkhofs, houdt zich bezig met de persoonlijke websites van Nacer, Kompany en ik. Een eigen website is een goede manier om contact te houden met je fans, maar ook om foute berichtgevingen recht te zetten.”

JOHAN DERKSEN

Derksen heeft zich achteraf geëxcuseerd voor zijn uitspraak. ( de hoofdredacteur van Voetbal International had Mertens op televisie een ‘kabouter’ genoemd, nvdr) Het was een grapje. Verder heb ik daar weinig aandacht aan besteed. Zulke uitspraken maken me alleen maar sterker, de week na zijn uitspraak heb ik zelfs gescoord.”

KONING VAN DE ASSISTS

“Vorig seizoen kwam ik aan twintig stuks, ik stond in een lijstje net achter Hulk en Messi. Een mooie assist vind ik meer waard dan een intikker. Bij PSV merk je dat veel jongens voetbal begrijpen. Als je de bal geeft, weet je dat die op het juiste moment terugkomt.”

LEUVEN

“Mijn eerste voetbalstapjes heb ik gezet bij Stade Leuven. Het is super dat OHL nu in eerste klasse speelt. Met Tail Schoonjans loopt er een goede vriend van me rond. Ik ga af en toe kijken. Jammer dat ik voor de openingswedstrijd tegen Anderlecht op stage in Engeland zat, anders was ik zeker afgezakt. Zodra ik een dag vrij heb, probeer ik naar Leuven te gaan.

“Ik hoop dat OHL in eerste kan blijven. Ze hebben een goede jeugd en de centrale ligging van de stad is een troef. Voor een club als OHL is jeugdopleiding belangrijk. Net als de topsportschool. Ik vind het jammer dat de deugdelijkheid daarvan in vraag wordt gesteld, al geef ik toe dat er misschien iets te veel jongens schoollopen. Misschien moeten ze het beperken tot eerste en tweede klasse.”

MERTENSMANIA

“Je merkt dat mijn populariteit groeit, maar dat stoort me niet. Dan zet ik in de supermarkt gewoon mijn petje op. Soms is het moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Bij Utrecht kon je nog iedereen een handtekening geven, maar bij PSV kan dat niet meer want dan ben je bijna een hele dag bezig. Ik geef hier ook bijna elke dag een interview. Ik vermoed dat dat wel zal minderen zodra het seizoen bezig is.”

NEDERLANDS VOETBAL

“Ik ben op mijn achttiende naar Nederland gekomen op advies van een heleboel mensen. Soms is het beter dat een jonge speler uit zijn vertrouwde omgeving weggaat om zich zo volledig op het voetbal te concentreren.

“Pas op, de opleiding bij Anderlecht was ook top, het is niet altijd beter in Nederland. Ze zeggen hier vaak tegen mij: ‘Jullie Belgen zijn te bescheiden, zo kom je er niet.’ Daarom ben ik in bepaalde zaken misschien wel wat arroganter geworden. Er moet iemand stáán. In België krijg ik nu weleens de commentaar dat ik veranderd ben, maar ik vat dat positief op.”

ODOI

“Denis is een van mijn beste kameraden. We zaten op dezelfde school en speelden samen bij Anderlecht in de jeugd. Ik was wel wat verrast door zijn transfer. Denis is altijd iemand geweest die hard werkte, maar was nooit echt het grote talent. Deze transfer heeft hij helemaal aan zichzelf te danken. Respect daarvoor.

“Dat hij zich nu concentreert op de positie van rechtsachter is alvast een goede zaak. Bij STVV speelde hij zowat overal, zelfs achter de spitsen. Dan belde hij me achteraf: ‘Kijk maar op tv, Dries, ik heb een no-look pass gegeven!’ Dan dacht ik: waar ben je mee bezig? Jij moet gewoon verdedigen.

“Ik vind niet dat je het Anderlecht kwalijk kan nemen dat ze nu zwaar betalen voor een eigen jeugdspeler, want zo kan je veel clubs opsommen hoor. Feit is: wij waren toen niet klaar voor Anderlecht. Ook bij Gent was ik er nog niet klaar voor. Ik had tijd en wedstrijden nodig. Voor Denis net hetzelfde. Het is leuk om te zien dat we elk onze weg hebben gevonden.”

PSV

“Met deze selectie moeten we voor de titel gaan. Simpel.

“Ik voelde dat PSV mij echt wilde, zowel trainer als club. De trainer heeft van meet af aan duidelijk gesteld dat ik voor de linksbuiten gehaald werd. Daar speel ik op dit moment ook het liefst. Vroeger lag dat anders, toen verdeelde ik het spel nog te graag. Maar ik ben sterker geworden in acties maken en steekballetjes geven, dus liggen mijn kwaliteiten nu op de flank. Op de ’tien’ kan de tegenstander ook sneller een mannetje op je plakken.”

QUID PRO QUO (VOOR WAT, HOORT WAT)

“Ik ben ervan overtuigd dat als je goed doet voor de wereld, dat je dan ook goed terug- krijgt. In het voetbal geldt hetzelfde: als je voor je ploegmaat loopt, zal hij dat ook voor jou doen. Alleen zo krijg je een kampioensploeg. Als een ploegmaat alleen voor zichzelf speelt, valt dat gauw genoeg op.

“Een trainer overtuigen kan je alleen maar door goed te trainen. Ik blijf nog altijd na om vrije trappen te nemen of om naar doel te schieten. Ik heb ook hard aan mijn fysieke ontwikkeling gewerkt. Nu komt het erop aan de explosiviteit te onderhouden. Het is mijn sterkte, maar als je daar niet op blijft trainen, kan je die sterkte snel verliezen.”

RODE DUIVELS

“Jammer dat we tegen Turkije niet konden winnen, anders zag het er nu heel mooi uit. Op een EK of WK kunnen we pas echt bewijzen dat België er weer staat. De match in Oostenrijk was de ommekeer: het aantal fans dat daar aanwezig was, veroorzaakte bij de spelers een wowgevoel. Net als thuis tegen Turkije, de eerste keer dat er meer Belgen dan Turken waren.

“Ik ben al blij dat we goed voetbal brengen – dat was er vroeger niet -, de resultaten volgen dan wel. We moeten gewoon nog efficiënter worden. We geloven er nog in: als we alles winnen, stoten we door. Als wij ons allemaal blijven ontwikkelen, hebben we een heel sterke lichting.”

STROOTMAN

Kevin Strootman is een topper! Sterk in duels, passing, inzicht, scorend vermogen, goede mentaliteit … Hij heeft álles. Kevin heeft in een jaar drie stappen gezet. Van tweede klasse naar Utrecht, dan meteen Nederlands international en nu met mij mee naar PSV. Hij is al niet meer weg te denken uit Oranje.”

TWEEVOETIG

“Van nature ben ik rechtsvoetig, maar ik schiet gewoon met het been waar de bal voor ligt. Tweevoetigheid is een van de dingen die je kan trainen, dus moet je dat doen. Van jongs af aan ben ik op mijn linker gaan werken. Mijn gebrek aan kracht moest ik compenseren met behendigheid. Heb ik ook weer aan Michel Bruyninckx te danken. Hij trainde met de soccerbal: een bal in een netje en dan jongleren op muziek. Links en rechts. Tot je er niet meer bij nadenkt.”

UTRECHT

“Ik heb in Utrecht twee leuke jaren beleefd en heb er veel vrienden aan overgehouden, zoals Jan Wuytens en Frank Demouge.

“Ik onthoud vooral onze 4-0 thuiszege vorig jaar tegen Celtic Glasgow, nadat we in Schotland 2-0 hadden verloren. Niemand gaf nog een cent voor onze kansen. Door die zege hebben we daarna nog een mooi Europa Leagueparcours afgelegd. In Utrecht heerst een aparte mentaliteit: het zijn vechters. Ik heb er trouwens nog altijd een appartement, dat zal ik verhuren.”

VOORBEREIDING

“De voorbereiding met PSV was goed, maar even wennen, want er wordt een ander soort voetbal beoogd. We trainen veel op hard inspelen, op het goede been. Met als doel snel combinatievoetbal. Maar het blijft voorbereiding, het gaat om de competitie. De eerste wedstrijd uit bij AZ is de belangrijkste.”

WANORDE

( lacht) “Ik ben inderdaad nogal slordig. Zeker qua papieren. Mijn broer Bram is nu bezig met alles in orde te brengen voor de verhuur van mijn appartement in Utrecht. Daar ben ik hem dankbaar voor. Ik houd me wel bezig met voetballen …”

XAVI

“Voor zulke spelers kan je alleen maar respect opbrengen. Goed spelen en vooral: goed blíjven spelen. Dat hij en Iniesta onder al die drukte ook zo gewoon blijven, vind ik knap. Ze weten van zichzelf dat ze goed zijn, maar ze doen niet arrogant.

“Het moet heerlijk zijn om mee te draaien in een ploeg als FC Barcelona. Maakt niet uit wie er tegenover hen staat, ze brengen hun eigen spel en houden altijd de bal in de eigen ploeg. Ik zou er op training ooit eens aan een positiespelletje willen meedoen.”

YOLANTHE SNEIJDER CABAU

“Ik heb eens deelgenomen aan een spelprogramma dat zij presenteerde (Het Perfecte Plaatje op Ned3, nvdr). Wesley Sneijder had me daarvoor zelf gebeld. Ik ken Wesley via zijn broertje Rodney, de familie Sneijder is afkomstig uit Utrecht. Ik heb dat spelletje gewonnen, maar dat is niet zo belangrijk. Jack van Gelder, Royston Drenthe en Wesley deden ook mee. Wesley staat gewoon in mijn gsm, ja. Ik ben eens een weekendje bij hem op bezoek geweest in Italië.”

ZEVEN MILJOEN EURO

“Ik hoor elke keer andere bedragen. Het was een package deal voor mij en Kevin Strootman. Zeven miljoen euro is aardig wat geld, maar dat betekent gewoon dat je goed bezig bent. Ik voel dat niet als druk, eerder als motivatie. Ik wil tonen dat ik dat geld waard ben.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Lokomotiv Moskou zag ik niet zitten, ik heb graag mijn familie en vrienden dicht bij me.”

“PSV gaat voor de titel. Simpel.”

“Ik was indertijd niet klaar voor Anderlecht, ik had tijd en wedstrijden nodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier