Doelman Gomes bespaart PSV een goal per duel.

“Hij is de enige echte topper, veruit de beste in de Eredivisie.” Zo luidt in VI het oordeel van ex-international Piet Schrijvers (61) over Heurelho Gomes (27). “Een heel goede ballenstopper, hij heeft vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten en als hij komt, dan kómt hij ook. Als hij roept, dan moet je wegwezen. Mocht Maarten Stekelenburg van Ajax met uitkomen dezelfde bezieling hebben, dan zou hij óók een topper zijn.”

Dat Gomes in topvorm verkeert en bezig is aan een sterk seizoen blijkt ook uit de statistieken. Geen enkele doelman is zo moeilijk te passeren als de Braziliaan. Tot de 26ste speeldag incasseerde hij in competitieverband slechts negentien goals. Maar zijn optreden blijkt imposanter dan het aantal tegendoelpunten aangeven, zo achterhaalde VI. De tegenstanders van PSV namen tot aan de 26ste speeldag het doel van Gomes 312 keer onder vuur. Slechts vijf ploegen zagen hun opponenten vaker schieten. Uitgezonderd Vitesse zijn dat de degradatiekandidaten Excelsior, VVV-Venlo, De Graafschap en Heracles.

Gemiddeld scoren tegenstrevers tegenover Gomes uit slechts zes procent van de pogingen, wat betekent dat ongeveer een van de zestien pogingen doel treft. Henk Timmer (Feyenoord) is met 10,3 procent tweede, Maikel Aerts (ex-Germinal Beerschot) en Kenneth Vermeer bezetten allebei namens Willem II zeer verrassend de derde plaats. In vergelijking met Gomes brengt bijvoorbeeld Stekelenburg het er een heel stuk slechter vanaf met 15,4 procent, wat neerkomt op een uit zeven. Ter illustratie: als Gomes tegen hetzelfde percentage ballen zou keren, dan had PSV al 48 treffers tegen gekregen, ofwel gemiddeld ruim één doelpunt per wedstrijd. En tegen het gemiddelde van Timmer zou PSV nog altijd 32 goals hebben moeten verwerken, precies een halve goal per duel extra.

Trainer Sef Vergoossen mag dus op beide oren slapen in de race richting de Nederlandse titel, want met Gomes beschikt hij over een heel betrouwbaar sluitstuk. Waarom hij zo gemakkelijk de lucht ingaat? “Ik wilde op mijn twaalfde volleyballer worden. Op tv zag ik dat die mannen zó enorm hoog sprongen. Ik begon thuis te oefenen, op mijn eentje op het wc. Dan probeerde ik met mijn hoofd zo dicht mogelijk bij het plafond te komen, want dat stond ongeveer gelijk aan de hoogte van het volleybalnet.”

Resultaten kwartfinales KNVB-beker: Haarlem (II) – Heracles 1-5, Dordrecht ’90 (II) – Roda JC 1-3, Quick Boys (am.) – NAC 0-3, Feyenoord – FC Zwolle (II) 2-1. Loting halve finales: Feyenoord – NAC (18/3) en Heracles – Roda JC (19/3).

PSV-middenvelder Edison Méndez (28) is het vele reizen moe en stelt zich daarom niet langer beschikbaar voor de Ecuadoriaanse nationale ploeg. John de Jong (30) moest door aanhoudende knieproblemen zijn loopbaan per direct beëindigen. Jeugdinternational Dirk Marcellis (19), een verdediger, verlengde tot 2012.

Assistent-trainer Pieter Huistra (41, ex-Lierse) stapt uit eigen beweging op bij Vitesse, want de oud-international wil hoofdtrainer worden of hulpcoach bij een topclub. Het aflopende contract van Dick de Boer (59), de andere rechterhand van Aad de Mos, wordt niet verlengd. Ted van Leeuwen (AGOVV) werd aangetrokken als nieuwe hoofd scouting. Hij begint vanaf 1 juli.

Helmond Sport gaat volgend seizoen dan toch verder met trainer Jan Poortvliet. De optie werd gelicht.

Robert Maaskant (39, MVV) wordt de opvolger van Ernie Brandts als coach van NAC. Hij tekende voor twee jaar.

De Spaanse aanvaller Ismael Urzaiz (36), die niet veel speelt bij Ajax, is bezig aan zijn laatste maanden en stopt dan definitief. De kans is ook zeer groot dat Edgar Davids (35) ermee ophoudt. De middenvelder speelde vanwege een beenbreuk slechts enkele duels en verloor zijn basisplaats aan nieuwkomer Rasmus Lindgren. Bovendien heeft hij geen goede band met Marco van Basten.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier