Niets lukt nog bij Juventus.

Na eerder de CL verliet Juve nu ook voortijdig de Europa League. Een 3-1-voorsprong uit de heenmatch en een openingsdoelpunt (door David Trezeguet) volstonden niet voor een plaats in de kwartfinales. Fulham overrompelde na de uitsluiting van Fabio Cannavaro de Oude Dame. De Engelsen zorgden voor een nieuwe crisis bij de Italiaanse topclub, op dit moment veeleer een tobclub. Afgelopen zondag werd er opnieuw verloren, ditmaal met 1-0 bij Sampdoria.

De bijna 40-jarige keeper Antonio Chimenti die het doel verdedigde omdat eerste doelman Gianluigi Buffon en tweede keeper Alex Manninger nog geblesseerd zijn, trof geen schuld. De uitschuiver van Cannavaro betekent een extra zorg voor bondscoach Marcello Lippi. Op de koop toe haalden Felipe Melo en Jonathan Zebina zich de afgelopen week de woede op de hals van de Ultra’s door beledigende uitlatingen te beantwoorden met dito gebaren.

Alessandro Del Piero viel pas in de slotfase in. De aanvoerder noemde dit seizoen het moeilijkste sinds hij voor Juventus voetbalt. “We proberen Del Piero hooguit één wedstrijd per week te laten spelen”, aldus trainer Alberto Zaccheroni. Die nam eind januari over van Ciro Ferrara. Slechts vijf clubs uit de Serie A hebben een verdediging die vaker gepasseerd is dan die van Juve, die gemiddeld 1,4 goal per wedstrijd incasseert, al kan het inroepen dat de verdediging geteisterd wordt door blessures. Meteen een domper voor de clubleiding, die vorige week nog fier aankondigde dat het nieuwe stadion met 41.000 plaatsen (meteen het eerste stadion in privéhanden in de Serie A) vanaf het seizoen 2011/12 in gebruik genomen zal worden.

Op tv verweet voormalig speler Marco Tardelli, die in juni 2007 opstapte en tegenwoordig assistent-bondscoach is van Ierland, dat de club hoog in de hiërarchie te weinig voetbalkennis heeft, “maar dat een aantal van die mensen denkt dat ze in tien seconden weten hoe het voetbal werkt.” Hij viseerde daarmee vooral voorzitter Jean-Claude Blanc, wiens positie onder druk komt te staan, ondanks de steun van grote baas John Elkan.

Marek Hamsik (22) verlengde zijn contract bij Napoli met vijf seizoenen. De Slovaakse middenvelder tekende tot 2015. Hamsik, die in de Serie A debuteerde met Brescia, sinds 2008 voor Napoli voetbalt en straks met Slovakije aantreedt op het WK in Zuid-Afrika, is momenteel topschutter van de club met negen goals.

Vier jaar was het geleden dat Inter nog eens de kwartfinales van de Champions League haalde. Toen schakelde het in de achtste finales Ajax uit, om in de kwartfinale te sneuvelen tegen Villarreal.

Intervoorzitter Massimo Moratti had nog een geschenk voor zijn spelers, als aandenken aan de zege in de derby tegen AC Milan op 24 januari. Elk van de 23 spelers kreeg een gepersonaliseerd uurwerk met zijn naam, datum en uitslag van de match. Kostprijs: 25.000 euro per uurwerk, samen 600.000 euro.

Bij AS Bari blijft doelman Jean-François Gillet (30) tot 2014 onder contract. De Rode Duivel voetbalt sinds 2000 bij de promovendus, met een onderbreking van een seizoen op uitleenbasis bij Treviso. De Luikenaar is in de huidige kern de speler met de langste staat van dienst.

Bij Lazio is het alle hens aan dek. Om de neerwaartse spiraal te stoppen, schakelde voorzitter Claudio Lotito een sportpsycholoog in: Daniele Popolizio (32) is ook mental coach van de Italiaanse topzwemster Federica Pellegrini en kunstschaatster Carolina Kostner. Popolizio slaagde er alvast in om alle spelers op één lijn te krijgen: ze zijn allemaal tegen een samenwerking met hem.

AC Milan heeft, op zoek naar versterking achterin, een voorakkoord met Mario Yepes. De 34-jarige aanvoerder van de Colombiaanse nationale ploeg voetbalt sinds september 2008 voor Chievo. Hij kwam eerder uit voor FC Nantes en PSG.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier