Gerard Piqué bevrijdde Spanje tegen Turkije.

Spanje had het zaterdag niet onder de markt tegen een sterk Turkije. Pas in de 61ste minuut kwam in het Santiago Bernabéustadion de bevrijding, uitgerekend van de voeten van een Catalaan: GerardPiqué (22), de verdediger van Barcelona die aan een indrukwekkende opgang bezig is. Na vier seizoenen bij Manchester United, waarbij hij zo goed als geen speelkansen kreeg en één seizoen werd uitgeleend aan Real Zaragoza, veroverde hij bij Barça meteen een basisplaats.

Zijn eerste cap bij de nationale ploeg kreeg Piqué op 11 februari bij het vriendschappelijke duel tegen Engeland. Vorige zaterdag debuteerde hij dan in een officiële wedstrijd. “Wat ik momenteel meemaak, is echt onverhoopt”, geeft de verdediger toe. “Na twee dagen voelde ik me toch al op mijn gemak. Het klikte met iedereen.” Bij zijn terugkeer in Catalonië werd hij in de kleedkamer verwelkomd met de kreet ‘ Piqué Español’. “Dat klopt, maar dat belette me niet om ook bij de nationale ploeg Catalaans te spreken met Xavi en Puyol.”

Dat Piqué scoorde in het Santiago Bernabéustadion, doet er ook aan terugdenken dat hij bij Barcelona werd aangesloten door zijn grootvader, ene Amador … Bernabéu, die indertijd lid was van het directiecomité onder de toenmalige voorzitter JosepLluísNúñez. “Barça blijft de club van mijn hart. Toen ik er destijds vertrok, zag ik dat een beetje als een verraad. Mijn terugkeer vorige zomer was echt een heuglijk moment. Dat was nog mooier dan het winnen van de CL met Manchester United.” De Mancunians moesten toen in de halve finale voorbij Barcelona, maar Piqué speelde geen minuut. ” SirAlexFerguson was op de hoogte van de onderhandelingen met Barcelona. Hij wilde geen risico’s nemen door me op te stellen. Stel dat ik een zware fout had gemaakt. Dat zou ongetwijfeld aanleiding hebben gegeven tot verdachtmakingen.”

Nu is Piqué met Barcelona op weg naar de titel. “Toch zullen we tot de laatste wedstrijd rekening moeten houden met Real Madrid”, waarschuwt hij.

Spanje, dat Turkije met 1-0 versloeg, speelde zijn dertigste opeenvolgende wedstrijd zonder nederlaag. Sinds september 2006 kan de Europees kampioen een indrukwekkend rapport voorleggen, met 27 overwinningen en drie gelijke spelen. De overwinning tegen Turkije was ook de tiende opeenvolgende zege. Het is al van de jaren twintig geleden dat het land nog zo’n indrukwekkend palmares kon voorleggen.

Andrés Iniesta (24), die sukkelt met een blessure aan de adductoren, werd in de selectie vervangen door Juan Mata (20) van Valencia. Die mocht zijn eerste cap vieren door in de tweede helft als vervanger op het veld te komen van zijn teamgenoot David Villa (27), die problemen had met de linkerknie. Villa is geschorst voor het duel vanavond in Istanboel.

Vicente Del Bosque zat voor het eerst in de dug-out van het Santiagio Bernabéustadion sinds zijn periode als coach van Real Madrid, waarin hij onder meer twee titels won en twee CL-zeges haalde.

John Heitinga (24), de Nederlandse verdediger van Atlético Madrid is buiten levensgevaar, nadat hij tegen Mallorca een zware hersenschudding én een scheur in zijn linkeroogkas opliep.

Daniel Sánchez Llibre, de voorzitter van Espanyol, beloofde dat hij te voet van Montjuich, waar zich het huidige stadion bevindt, naar Cornella, de plaats waar het nieuwe stadion wordt gebouwd, zal gaan als de club zich weet te handhaven.

Enzo Zidane (15), de zoon van Zizou, opteerde voor Spanje als het land waarvoor hij eventueel in aanmerking kan komen voor de nationale jeugdselecties.

Florentino Pérez, kandidaat om opnieuw voorzitter te worden van Real Madrid, onderhandelt met Carlo Ancelotti.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier