Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Olivier Suray rijdt in een Porsche Carrera, tenminste als hij hem niet aan Zheyun Ye heeft geleend. Ye is de Chinees met wie hij een half jaar geleden een Finse voetbalclub kocht, maar met wie hij alle contact zegt te hebben verbroken. Ye, zegt Suray nu, is iemand met wie niet samen te werken valt. Kortom, iemand aan wie je graag je Porsche Carrera toevertrouwt.

Door een stom toeval heeft Suray het nodig geacht zich openlijk te distantiëren van Ye. Hij was erbij toen de Chinees voor een zedenzaak met de politie te maken kreeg. Dat was op 29 oktober, de avond van STVV-La Louvière, in het Brusselse Hilton. Daar zijn bij meerdere gelegenheden omgekochte spelers uitbetaald voor hun diensten : zoveel is het parket ondertussen zeker. Vaak spelers uit voormalig Joegoslavië, al was Cyril Ramond (STVV) tot voor enkele dagen de enige van wie bekend is dat hij door het parket werd ondervraagd. Daarbij verklaarde hij voor de bewuste STVV-La Louvière te zijn benaderd door de vier Franse spelers die La Louvière dat weekend zou aanwerven, maar waarvan een dag later vreemd genoeg maar één nog zijn contract mocht behouden. Ramond speelde eerder in Frankrijk met een paar van hen samen.

Omdat zijn club als eerste onder verdenking kwam te staan, liet STVV-voorzitter Roland Duchâtelet natrekken welke andere wedstrijden nog een vreemd gokpatroon vertoonden. Dat hij daar in de media ruchtbaarheid aan gaf, wordt hem in gerechtelijke kringen erg kwalijk genomen. Duchâtelet handelde te goeder trouw – zijn club blijkt voorlopig niet, zoals Lierse wél, structureel te zijn aangetast door Ye -, maar niet zonder collateral damage te veroorzaken : ongewild dwarsboomde hij de plannen van het parket van Turnhout, dat zich sinds de verdachte eindrondewedstrijd Geel-Waasland van vorig seizoen in de zaak vastbijt om Ye op heterdaad te betrappen.

Nu een federale magistraat de werkzaamheden van de betrokken parketten coördineert, zijn sommigen, ook spelers, blijkbaar bang geworden. De informatie zou nu van overal tegelijk toestromen. Zo zou het gerecht spontane verklaringen hebben van spelers uit de Belgische competitie die zeggen benaderd te zijn geweest door Ye, vertellen hoe hij te werk ging (per club drie à vier spelers omkopen en hen opdragen wat wanneer te doen tijdens welke wedstrijden) en welke sommen zij konden verdienen. Alle verhalen wijzen erop dat het Ye nooit om iets anders te doen is geweest dan infiltreren in clubs met de bedoeling spelers om te kopen, wedstrijden te vervalsen en gokwinsten op te strijken waarvan gewone stervelingen in geen lengte van dagen de omvang kunnen vatten (de reeds genoemde bedragen bij Betfair zijn peanuts vergeleken met de in Azië gangbare omzetten).

Diverse bronnen verwachtten afgelopen weekend dat deze week verscheidene spelers zouden worden opgepakt en in verdenking gesteld van omkooppraktijken. Van sommige spelers en trainers zou ook vast zijn komen te staan dat het doorgewinterde gokkers zijn. Behalve de eerder genoemde clubs Sint-Truiden, La Louvière en Lierse, worden nu ook Brussels en Roeselare gelinkt aan Ye. Roeselare, dat vorig seizoen tijdens de eindronde gek gebeld werd door Pietro Allatta, zette dit seizoen een merkwaardige reeks van met 4-0, 4-1, 5-0 en 5-1 gewonnen én verloren wedstrijden neer.

Vermoedelijk, maar voorlopig niet de eerste zorg van de onderzoekers, gaat het hier om een internationaal netwerk dat wedstrijden en weddenschappen manipuleert. Vandaar dat ook de Fifa naar verluidt werkgroepen heeft samengesteld om het probleem aan te pakken. In één daarvan zit Roger Vanden Stock, de voorzitter van Anderlecht. Dat is de club die Pietro Allatta afgelopen zomer naast Silvio Proto op een podium zette, op een moment dat de intenties van Ye voor niemand in het voetbal nog een geheim waren. De naam van Allatta keert terug in alle verhalen waarin ook de naam Ye valt. l

JAN HAUSPIE

VERSCHEIDENE SPELERS ZOUDEN DEZE WEEK IN VERDENKING WORDEN GESTELD VAN OMKOOPPRAKTIJKEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier