Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Alles begon toen gokexpert Karl Dhont de profliga en Club Bruggevoorzitter Michel D’Hooghe inlichtte over abnormaal hoge gokinzetten in Azië op Anderlecht-STVV (4-1). Dhont deed dat twee dagen na de wedstrijd, gespeeld eind vorig seizoen op 26 april 2008. D’Hooghe lichtte op zijn beurt de KBVB in en tien dagen later berichtte S/VM als eerste over mogelijke vervalsing van het duel. Nog diezelfde week werd de KBVB benaderd door iemand die beweerde meer te weten over de manipulatie. Het verslag van die getuigenis werd door bondsprocureur René Verstrin-ghe aan het Federaal Parket bezorgd. Vier maanden later is alleen zeker dat daar een dossier is geopend. Of er ook onderzoeksdaden zijn gesteld, is veel minder zeker.

Wat ook zeker is, is dat STVV op 26 mei een klacht met burgerlijke partijstelling neerlegde. Dat kan alleen bij een onderzoeksrechter, die daarvan meteen het parket – in casu dat van Brussel – op de hoogte brengt. “Het Brusselse parket heeft ons vorige week de getuigenis doorgespeeld”, zei woordvoerster Lieve Pellens van het Federaal Parket vorige donderdag in De Morgen. Een merkwaardige uitspraak, aangezien het Federaal Parket van bij het begin zelf over de getuigenis beschikte. Pellens noemde de informant ook “bij vorige gelegenheden niet buitengewoon betrouwbaar” en het dossier “flinterdun”. De woordvoerster was afgelopen weekend onbereikbaar voor toelichting.

“Met onze klacht is niks gebeurd”, had STVV-voorzitter Roland Duchâtelet in Het Belang van Limburg nog weinig geloof in een goede afloop. “Niemand is tot nu toe ondervraagd, er is geen enkel contact geweest met het bondsparket. Er komt dus niks van.” Luc Jenné, de advocaat van STVV, leek iets optimistischer: “Drie dagen geleden heb ik nog een schrijven van het parket ontvangen, waarin staat dat het onderzoek lopende is”, zei hij. Dat laatste is een standaardformule die alleen maar wil zeggen dat de klacht (nog) niet zonder gevolg werd geklasseerd. Zelfs wanneer het parket maandenlang geen enkele onderzoeksdaad heeft gesteld, is het onderzoek toch nog lopend. Het optimisme van Jenné is er dus geen.

Pellens zei verder ook nog dat het Federaal Parket de bondsinformant nu gaat ondervragen. Ook dat is niet geruststellend: eind mei al daagde de man niet op bij een eerste afspraak, zodat Pellens’ opmerking laat vermoeden dat het de voorbije vier maanden niet tot een nieuw rendez-vous is gekomen. De bondsinformant had het in zijn getuigenis nochtans over “minstens twintig gemanipuleerde wedstrijden” in de Jupiler League vorig seizoen, waarvan zes van STVV. Precies het aantal dat ook STVV zelf vermeldde in zijn klacht.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier