De min 19-jarigen spelen op 22 juli hun eerste wedstrijd op het EK.

Vandaag (woensdag) blaast coach Marc Van Geersom verzamelen voor een kleine dertig spelers onder 19 jaar. Onder meer op basis van hun fysieke paraatheid selecteert Van Geersom 20 spelers, die op 15 en 16 juli de stage in Lanaken zullen meemaken en op 18 juli afreizen naar Noorwegen. Daar gaat drie dagen later het EK van start. Bij de spelers bekende namen als Kevin Vandenbergh (RC Genk), Jonathan Blondel (tekende vorige week voor Tottenham), Jelle Van Damme (Ajax) en Pieterjan Monteyne (GBA). “De meesten zitten met hun club in volle voorbereiding van het seizoen en maken deel uit van de A-kern. Dat wil zeggen dat ze zwaar trainen. Ik hoop dus vooral dat ze er allemaal zonder kleerscheuren van afkomen”, kruist Van Geersom zijn vingers.

Met welke verwachtingen trekken de min 19-jarigen naar Noorwegen ? Van Geersom : “Da’s simpel gezegd : zo hoog mogelijk eindigen. De zes beste landen van de acht mogen volgend jaar naar het WK. Een WK meepikken zou nog een serieuze ervaring extra betekenen voor die jongens. Tot nu toe slaagden we daar nog maar één keer in, enkele jaren geleden met de lichting van Walter Baseggio en Emile Mpenza, die beiden wel afzegden voor de eindronde.”

Of België de topzes haalt, hangt ook af van de tegenstand. België neemt het op tegen Ierland (22/7), Engeland (24/7) en Duitsland (26/7). In de andere groep staan Noorwegen, Slovakije, Tsjechië en Spanje tegenover elkaar. De winnaars van elke groep spelen de finale, de tweedes een wedstrijd om het brons. “Ierland wordt misschien wel onze zwaarste tegenstander”, meent Van Geersom. “Het beschikt zoals altijd over een temperamentvolle ploeg en het schakelde Nederland uit, dat op zijn beurt Frankrijk had teruggewezen. Dat wil al veel zeggen.”

Voor de derde keer dit jaar al neemt een Belgische ploeg deel aan de eindronde van een internationaal toernooi : na de beloften (EK) en de Rode Duivels (WK), nu de min 19-jarigen. “Het is ook voor de tweede keer op rij dat we ons met de min 19 plaatsten”, weet Van Geersom. “Ik denk dus wel dat we met de Belgische jongeren de achterstand ten opzichte van de toplanden ingehaald hebben. De volgende betrachting is om ze voorbij te steken.” (RVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier