“Ik begrijp nog altijd niet goed waarom sommige voetbalkenners ons bij hun voorbeschouwing op dit seizoen naar voor schoven als het nieuwe Zulte Waregem”, zegt José Riga, de trainer van promovendus Bergen. “Want er is toch een wezenlijk verschil. Francky Dury kon terugvallen op minstens tachtig procent van de kern waarmee hij kampioen speelde, ik beschik nog maar over de helft van dat spelersmateriaal én verloor met Jérémie Njock als targetman een bijzonder belangrijke schakel. Het zorgt ervoor dat ons transferhuiswerk lang niet af is. We verloren kostbare weken voor het inbouwen van de nodige automatismen. Ook de inlooptijd, om te wennen aan de snelheid van uitvoering en het ritme van eerste klasse, zal daardoor iets langer in beslag nemen. Tegen FC Brussels zag je al dat details een wedstrijd beslissen. We waren wat naïef. Realisme staat voorop, niet goed voetbal. We zullen dat gebrek aan ervaring moeten compenseren met ons enthousiasme”, weet de voormalige assistent van Dominique D’Onofrio bij Standard.

Sinds het vertrek van Njock naar het Franse Brest schoot technisch directeur Jean-Paul Colonval in actie met de aanwerving van de Frans-Algerijnse middenvelder Fadel Brahami (28), de Frans-Marokkaanse linkerflankspeler Mounir Soufiani (24), de Ivoriaanse spits François Zoko (22) en de Franse aanvallende middenvelder Wilfried Dalmat (24). Het puzzelwerk voor de coach kan beginnen. “Ons scoutingapparaat vergde wat reorganisatie, waardoor we slechts op het laatste moment konden reageren en de markt op gaan”, beseft Riga. “Ik ben tevreden met wat ik kreeg. Alleen heb ik nog behoefte aan een echte centrumspits, zoals Salou Ibrahim bij Club Brugge. Een rol die Njock vorig seizoen perfect vervulde : voor gewicht en kracht zorgen centraal voorin, de bal bijhouden en zelf ook nog vlot scoren. Hij was dé doorslaggevende factor, terwijl ook onze veldbezetting grotendeels op hem werd afgestemd. Alleen vind je niet zo snel een waardige vervanger, waardoor we andere kwaliteiten van de groep moeten aanspreken, zoals de infiltraties vanuit het middenveld via Alessandro Cordaro. Voor Mohamed Dahmane en Gauthier Diafutua is eerste klasse volledig nieuw.”

José Riga kent goed zijn opdracht. “Zo snel mogelijk het behoud veiligstellen”, zegt hij. “Maar we weten nu al waarom we moeilijkheden hebben bij de start. Nu moeten we voor een oplossing zorgen en zo snel mogelijk punten sprokkelen. Het kampioenschap duurt tien maanden. Er is nog tijd om ons te herpakken.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier