Fred Rutten wil FC Twente naar de subtop brengen.

PSV klopte in november vergeefs bij hem aan, want bij FC Twente is het werk van Fred Rutten (45) nog niet af. “Ik wilde mijn afspraak met een paar mensen binnen de club niet verbreken”, verklaart de oud-assistent van Guus Hiddink bij de ploeg uit Eindhoven in de Volkskrant. “Ik was trots dat ze bij mij kwamen als opvolger voor Ronald Koeman, want het betekent een erkenning voor wat wij met Twente aan het doen zijn. Maar ik kon het gewoon niet. Dat is de harde realiteit. Ik ben niet iemand die zomaar van de ene naar de andere stoel wipt. Ik liet mijn hart spreken.”

Dat gebaar bleef niet onopgemerkt in Enschede en omstreken. De fans bedankten hem omstandig en KNVB-directeur Henk Kesler, ooit zelf bestuurder bij de Tukkers, roemde hem nog eens speciaal om zijn keuze. “Ik ben hier in de regio wel een gezien persoon”, reageert de ex-speler. “Ik hielp hier zelf nog de opening van vak P verzorgen in het oude Diekman Stadion. Dan is het logisch dat die mensen het op prijs stellen als je blijft. Bovendien straalt deze club ambitie uit. De snelheid waarmee het gaat, geeft me enorm veel vertrouwen.”

Rutten spreekt graag over de innige band met de vereniging die hij als amper vijftienjarige in zijn hart sloot. Dertig jaar later wil hij als hoofdcoach en manager technische zaken FC Twente laten doorgroeien naar een rol van structurele subtopper. In de loop der jaren groeide de voormalige aanvoerder uit tot een boegbeeld, die in dertien seizoenen ruim driehonderd wedstrijden afhaspelde. Maar op amper 29-jarige leeftijd werd Rutten afgekeurd voor betaald voetbal wegens een chronische heupblessure. De laatste vier maanden werkten de pijnstillers niet meer, zijn lichaam was op. “Wat mij zo populair maakte bij de supporters? Zij maakten mij nooit het verwijt dat ik er niets aan deed. Als er strijd moest worden geleverd, dan ging ik als eerste voorop. Dat wil men graag zien in deze streek.”

Het huidige FC Twente van Rutten – en dan hebben we het niet over de ploeg die hij in 2001 bekerwinnaar maakte, vooraleer hij naar PSV overstapte als hoofd jeugdopleiding – is juist een ploeg dat enthousiasme opwekt vanwege het verzorgde voetbal dat wordt gespeeld. Het is dan ook geen toeval dat aanvoerder Orlando Engelaar, die niet slaagde bij RC Genk, het ondertussen tot Nederlands international schopte.

PSV kon zich niet plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. De doorstart in de UEFA Cup zal na de korte winterstop waarschijnlijk worden voorafgegaan door een versterking van de (zwakke) verdediging. Doelman Gomes liet zijn overeenkomst openbreken tot 2013.

De toppers Ajax-PSV en Feyenoord-AZ werden afgelopen weekend afgelast door een staking bij de politiebonden, waardoor de burgemeesters de veiligheid niet konden garanderen.

Onze landgenoot Aziz Moutawakil kocht zijn contract af bij Roda JC. Hij traint ondertussen al mee met Fortuna Sittard.

NAC bereikte met middenvelder Ronnie Stam (23) een akkoord tot 2012.

De eredivisie start volgend seizoen in het weekend van 29 tot 31 augustus, een week na de OS in Peking (8 tot 24/08). De strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt op zaterdag 23/08 in de Amsterdam Arena afgewerkt. De bekerfinale werd vastgelegd op zondag 10 mei 2009. De eerste divisie begint op vrijdag 8 augustus 2008.

Onze landgenoot Vincent Lachambre (27), linkerverdediger bij Roda JC, ondergaat in januari een hieloperatie.

Vitesse brak het contract met de talentvolle doelman Piet Velthuizen (21) open tot 2011. Ook de optie op de Franse middenvelder Sébastien Sansoni (tot 2009) werd gelicht.

De scheidsrechters Ruud Bossen en Jan Wegereef leiden deze week voor het laatst een internationaal duel. Ze bereikten de maximale leeftijdsgrens van 45 jaar.

Clarence Seedorf vertelde RTL Sport dat hij het moeilijk had met zijn aanvankelijke bijrol bij Oranje. Mark van Bommel is blij dat Marco van Basten stopt als bondscoach.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier