Roeselarevoorzitter Daniël Vanden Berghe over vertrek Dominique Baeyens.

Wat al een tijdje in de lucht hing, werd vorige week bevestigd: Dominique Baeyens neemt na dit seizoen afscheid van Knack Roeselare, de club waar hij vijftien jaar lang succesvol coach was. “In december meldden wij de coach dat we de samenwerking wilden voortzetten”, doet voorzitter Daniël Vanden Berghe het verhaal. “Na een maand bedenktijd zei Baeyens dat hij dat zag zitten. Hij stelde wel als voorwaarde dat hij nauw zou betrokken worden bij het project ’50 jaar Knack’ in 2014, wanneer wij een fantastisch jaar willen neerzetten. We zaten op dezelfde golflengte, maar Dominique wilde honderd procent garantie dat we onze ambities hard konden maken. We zeiden: ‘Oké, geef ons twee weken.’ Hij wachtte er niet op, want plots maakte hij een bocht van 180 graden en liet hij weten dat het voor hem niet meer hoefde. We moesten dat aanvaarden. Binnen de raad van bestuur waren er trouwens al twijfels opgedoken omdat het opnieuw dreigde mis te lopen.”

De doelstellingen worden voor het tweede jaar op rij niet gehaald. Was dit al het jaar te veel voor Baeyens bij Roeselare?

Daniël Vanden Berghe: “Ja, dat kan je misschien zo stellen. Ik ga naar niemand een steen werpen, want achteraf is het makkelijk praten. Maar er zijn beoordelingsfouten gemaakt binnen de sportieve cel ( die bestaat uit Baeyens en bestuurders Stefaan Coussée en Luc Van Valckenborgh, nvdr). Ze opteerden vooral voor talentvolle jongeren. Maar een speler die de ploeg kan dragen, ontbreekt.”

De gehaalde ervaren spelers waren oude bekenden. Moest van Nico Freriks en Sergiu Stancu niet geweten zijn dat zij een ploeg niet konden dragen?

“Dominique nam de inschattingsfout van Freriks volledig op zich. Hij keek te weinig naar het psychologische. Ook Stancu is te fragiel.”

Welke lessen trekken jullie uit dit mislukte seizoen?

“Er komt zich wellicht een vierde persoon bij onze sportieve cel voegen. Daarnaast hopen we snel een ervaren coach te vinden die ons weer naar de top kan brengen. Wij vinden immers dat een trainer medezeggenschap moet krijgen in de transfers. Het spreekt voor zich dat onze ploeg er volgend seizoen anders zal uitzien. In 2014 is de Champions League spelen een must. Dat betekent dat we nú een team moeten vormen dat volgend seizoen eerste of tweede wordt.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier