Jupp Heynckes depanneert Bayern München.

Na amper 302 dagen werd Jürgen Klinsmann (44) met veel rumoer ontslagen. Tegenvallende resultaten nekten de oud-international: in de CL werd het kwakkelende sterrenteam eerloos uitgeschakeld door Barcelona, terwijl ook de Duitse titel een moeilijke kwestie dreigt te worden. Buffelen voor een plaats bij de eerste drie, dat is hun lot. De fans eisen successen. Wat de ploeg liet zien onder Klinsmann, die naar verluidt nog vijf miljoen euro incasseert als afkoopsom voor achttien maanden contract, was grauwe middelmaat.

Aan vlijt en inzet was er geen gebrek bij Klinsi, die vaak van 8 tot 18 uur op de club vertoefde. Bij zijn aanstelling beloofde hij manager Uli Hoeness iedere speler elke dag een beetje beter te maken. Die opzet lukte totaal niet. Het team bleek immers te afhankelijk van de creatieve ingevingen van vormgever FranckRibéry en de doelpunten van LucaToni. De rest bleek een verzameling middelmatige voetballers, waarbij de echte kwaliteit ontbrak. De beloftevolle internationals Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski verbleekten. Klinsmann werd met de week onzekerder en grauwer. De magie was weg, zelfs bij zijn loyaalste spelers. Zelden was duidelijker dat voetbal behalve talent en techniek ook psychologie is.

Karl-Heinz Rummenigge en Hoeness staan zwaar onder druk. De ingreep met interim-coach Jupp Heynckes (63, van 1987 tot 1991 goed voor twee titels), na de afzegging van Ottmar Hitzfeld (60), moet lukken. “Een voetbaldocent. Dat hebben we nu nodig”, stelde Hoeness. Hij kwam met Heynckes (“ik doe dit uit vriendschap”) aandraven. “Misschien kunnen we met deze ingreep alsnog het onmogelijke realiseren: een nieuwe titel.”

Assistent wordt amateurcoach Hermann Gerland (54), iemand van de oude school. Hij houdt niet van vedetten, is rechtuit en heel populair bij de fans. Zijn functie wordt overgenomen door oud-speler Mehmet Scholl, tot voor kort begeleider van de -13. Beckenbauer hoopt voor volgend seizoen op een “klassetrainer”.

Hoffenheim lichtte de (koop)optie op aanvaller Boubacar Sanogo, die wordt gehuurd van Werder Bremen (contract tot 2011), niet.

Alex Silva (24) wil vertrekken bij HSV. De Braziliaan wordt zenuwachtig van het feit dat hij afwisselend in de verdediging en op het middenveld wordt gebruikt. HSV plant een investering van 13 miljoen euro voor de uitbouw van zijn stadion. Vanaf het seizoen 2010/11 stijgt de capaciteit van 57.000 naar 61.322 plaatsen.

Oud-international Eike Immel (48) zit in vieze papieren. De ex-doelman, financieel volledig aan de grond en momenteel ook al zonder rijbewijs, kreeg de politie over de vloer tijdens een drugsrazzia. In 2007 zou hij cocaïne, met een straatwaarde van 10.000 euro, gekocht hebben.

Rudi Völler, sportief directeur van Leverkusen, liet uitschijnen dat de selectie een andere mentaliteit moet krijgen. Zijn uithaal leverde effect op, met een prestigezege afgelopen weekend bij Schalke 04. Jeugdinternational Lars Bender (19), een middenvelder, werd gekocht bij 1860 München maar zal ook volgend seizoen nog voor de tweedeklasser uitkomen.

Oud-international Oliver Bierhoff, tegenwoordig teammanager van de Duitse nationale ploeg, werd tijdens een oriënterend bezoek aan een hotel in Zuid-Afrika beroofd van zijn paspoort en mobiele telefoon.

VfL Bochum verliest met textielreus KiK zijn hoofdsponsor. De Japanse middenvelder Shinji Ono werd geopereerd aan de binnenband van zijn rechterknie en mag een kruis maken over de rest van het seizoen.

De Duitse voetbalbond verlengde het contract met McDonald’s tot 2011.

Hannover 96 maakte bekend dat het aflopende contract van verdediger Frank Fahrenhorst niet wordt verlengd. Met Michael Tarnat en Arnold Bruggink zijn gesprekken aan de gang. De clubleiding wil Altin Lala graag behouden.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier