Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Shearer bezweek voor de lokroep van Newcastle.

Al diverse keren werd Alan Shearer (38), de laatste Geordiehero, gekoppeld aan een terugkeer naar Newcastle. De oud-spits voetbalde van 1996 tot 2006 voor de ploeg en scoorde daarin 206 keer. Vervolgens werd hij pundit (expert) in het pluche van Gary Lineker. Geregeld liet hij verstaan dat hij veel voelde voor een terugkeer in het voetbal, maar Shearer wees elk concreet aanbod consequent af. Eerst van Kevin Keegan, om hem bij Newcastle te assisteren, later van Steve McClaren, om hetzelfde te doen bij de Engelse nationale ploeg, en vervolgens van Joe Kinnear, in de herfst van vorig jaar bij Newcastle en toen die na hartproblemen moest stoppen. Chris Hughton moest de ploeg leiden, Shearer keek vanuit de luwte toe hoe het slechter ging met zijn ploeg.

Tijd om in te grijpen, vond eigenaar Mike Ashley, die Shearer nog een keer benaderde en hem, uitgerekend op 1 april, over de brug kreeg en voorstelde. De ex-international aanvaardde tot het einde van het seizoen. Voor een prijsje, een forse vergoeding per wedstrijd en een dikke bonus. In totaal ongeveer 2 miljoen euro gokt de lokale pers, niet slecht voor acht weken.

Met in die acht wedstrijden nog duels tegen Chelsea (dat zaterdag na de rust snel afstand nam), Liverpool en Aston Villa, lijkt het toch geen eenvoudige opdracht. Anderzijds, hij was al quasi onsterfelijk. Als Shearer er nu ook nog eens in slaagt om de ploeg te redden, kan hij nooit meer stuk. Mislukt het, dan kan hij wijzen op het gebrek aan tijd.

Dat Shearer, geassisteerd door de meer ervaren Iain Dowie, dit aandurfde, verrast velen. Hij kreeg ooit verwijtend de bijnaam Mary Poppins van Freddy Shepherd, de voormalige voorzitter, in een gesprek met undercoverjournalisten van de News of the World. Shearer speelt altijd de rol van de vermoorde onschuld. Maar zo is de man niet. Kort nadat hij werd aangesteld, mocht directeur voetbal Dennis Wise vertrekken. Mary Poppins heeft wel degelijk een idee over hoe de club moet worden gerund.

Wayne Rooney kreeg voor zijn rode kaart tegen Fulham één wedstrijd schorsing. Hij mist de topper tegen Aston Villa. Rooney werd door de fans verkozen tot Speler van het Jaar van de Premier League, voor Gareth Barry en Theo Walcott. De poll werd via het internet gehouden op de website van de FA, vandaar dat op het podium Engelse internationals staan.

Dimitar Berbatov (Man. United) mist door een enkelletsel de CL-duels tegen FC Porto.

Aanvoerder Steven Gerrard (29) blijft tot 2013 bij Liverpool, Dirk Kuijt (28) tot 2012. Andriy Voronin, naar aanleiding van de interland tegen Engeland terug in Londen, is nog altijd eigendom, maar werd verhuurd aan Hertha BSC. De Oekraïense spits liet weten graag terug te willen keren.

Guus Hiddink heeft een aanbod op zak om na dit seizoen consultant bij Chelsea te worden. De Nederlander, die acht van zijn negen wedstrijden als coach van Chelsea won, blijft (voorlopig) maar trainer tot het einde van dit seizoen. Michael Ballack en PetrCech willen dat hij bijtekent in die functie. Van de Russische voetbalbond mag hij de job blijven combineren.

Tottenham onthulde plannen voor een nieuw stadion vlak bij het huidige White Hart Lane. Het wordt er eentje van 58.000 zitplaatsen en zal een hotel met 150 kamers bevatten. Omwonenden kunnen nu eventueel bezwaarschriften indienen en daarna volgt de bouwaanvraag. Tottenham wilde Wembley benutten, maar de Engelse FA weigerde dat.

Robin van Persie onderhandelt met Arsenal over een nieuw contract voor drie seizoenen. Volgens de kranten is een weekloon van 80.000 euro bespreekbaar. Ook Theo Walcott en CescFàbregas voeren besprekingen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier