Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

ANALYSE

STERKTES

Een prachtige Vuelta gaf Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux de positieve aandacht die dit team met de te lange naam van harte verdient. Ieder zou juichen bij ritwinst en negen dagen leiderstrui, maar het viel op hoezeer de ploeg aan elkaar hangt. Ze weten dat ze underdogs zijn, maar dat gaat hen niet tegenhouden om verdorie alles uit de kast te halen. IWGM is een mix van geharde profs met veel jaren op de teller en ambitieuze jongeren, die liever schitteren in een omgeving waar het om hen draait dan te tekenen bij de gekende machtsblokken.

VERRASSINGEN

Onwaarschijnlijk welke reeks ereplaatsen Biniam Ghirmay neerzette, nochtans pas prof sinds juli. De Eritreeër verblufte in Franse eendagskoersen en werd tweede op het WK voor beloften. Een onvoorziene kopman erbij, die op zijn 22e al rijp lijkt voor overwinningen. Ghirmay rijdt dit jaar de Giro. Pistier Julius Johansen had vast andere opties, waar meer loon aan vast hing: hem binnenhalen was een stunt. De Deen is dyslectisch en praat slecht Engels, een beetje extra zorg is nodig. Puncher Georg Zimmerman reed de Tour uit en dat zal hem ten goede komen.

Biniam Ghirmay
Biniam Ghirmay© gf / cyclingmedia agency

ZWAKTES

Zoals alle dertigers heeft Alexander Kristoff moeite om de jonge toppers bij te benen. De ex-winnaar van Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen is een geloofwaardige kopman voor het Vlaamse voorjaar. Je kunt ertegen inbrengen dat die klassieke zeges dateren van 2014 en 2015, en dat de voorbije seizoenen mager waren. Maar een Kristoff op volle kracht was voor dit bescheiden team misschien ook niet haalbaar. Het vertrek van Vueltaheld Eiking moet pijn doen. Na elk succes wordt het opgebouwde werk weggekocht.

DOELEN

Manager Visbeek wil het podium op in een klassieker. Dat kan, bijvoorbeeld wanneer de Ronde van Vlaanderen uitdraait op een sprint met een kleine groep. Wie weet welke stunt tovert Kristoff uit zijn pedalen in dat scenario? De weinig bekende Lorenzo Rota was vierde in de Clásica San Sebastián. Telt dat als een klassieker? In het peloton hebben ze nu wel door dat de aanvallen van cultcoureur Taco van der Hoorn tot het eind dragen, maar je kunt niet elke demarrage neutraliseren. Hij is ook gevaarlijk in Vlaamse koersen.

TRANSFERS

IN

Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), Dimitri Claeys (Team Qhubeka-NextHash), Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Laurens Huys (Bingoal – Pauwels Sauces – WB), Julius Johansen (Uno-X Pro Cycling Team), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Hugo Page (belofte), Barnabás Peák (Team BikeExchange), Adrien Petit (TotalEnergies), Gerben Thijssen (Lotto-Soudal)

Biniam Ghirmay
Biniam Ghirmay© gf / cyclingmedia agency

OUT

Jérémy Bellicaud (elite zonder contract), Jasper De Plus (gestopt), Ludwig De Winter (gestopt), Odd Christian Eiking (EF Education – EasyPost), Alexander Evans (?), Jonas Koch (Bora-Hansgrohe), Wesley Kreder (Cofidis), Maurits Lammertink (?), Riccardo Minali (gestopt), Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe), Pieter Vanspeybrouck (gestopt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier