FC Groningen is weer de trots van het Noorden.

Voetbal blijkt meestal niet echt een winstgevende business. Maar op dit moment kan je toch beter participeren in de investeringsmaatschappij van FC Groningen dan te beleggen in aandelen. Het inventieve handelen van de clubleiding maakt van uw investering een lucratieve bezigheid.

Drie spelers leverden de club van trainer Ron Jans pakken geld op. De Noorse aanvaller Erik Nevland kwam transfervrij en ging voor 3 miljoen euro naar Fulham, waar hij in een sukkelstraatje belandde. Luis Suárez kwam voor ruim anderhalf miljoen euro van het Uruguayaanse Nacional Montevideo en ging voor 8 miljoen euro naar Ajax. En rechterverdediger Bruno Silva verhuisde voor 3,75 miljoen euro naar Amsterdam, terwijl ze slechts 2 miljoen euro betaald hadden voor zijn komst. Straks kan er mogelijk nog een nieuwe financiële klapper gemaakt worden als spits Marcus Berg wordt verkocht. De Zweedse aanvaller kwam vorig seizoen voor 3,2 miljoen euro over van IFK Göteborg.

“Er is geen geheim voor ons succes”, verklaarde manager technische zaken Henk Veldmate onlangs in het NRC Handelsblad. “We probeerden de afgelopen vijf jaar vanuit het niets een inhaalbeweging te maken op de spelersmarkt met netwerken en scouting. Dat is een continu proces. Vandaag is het goed, morgen moet je dat weer verbeteren.”

In elk Scandinavisch land heeft FC Groningen ondertussen een scout lopen, die met arendsogen de talenten volgt. “Een haalbare en betrouwbare markt”, beweert Veldmate. “Kwalitatief goede jongens, die zich hier makkelijk aanpassen. Hun mentaliteit komt overeen met de onze. Dat wil zeggen: heel hard werken, geen grote mond en geen praatjes. Eerst laten zien wat je kan. Scandinaviërs voelen zich bij ons direct thuis. Ze krijgen de tijd om zich te ontwikkelen. Dat maakt het voor Berg en Andreas Granqvist zo aantrekkelijk.”

Voor Zuid-Amerika maakt de Trots van het Noorden gebruik van het bureau Soccer Scouting Consult. “Zij beschikken over een database”, vervolgt Veldmate. “We volgen hen enige tijd en beslissen zelf of ze ons geschikt lijken. Vervolgens is het een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.”

De kans is volgens de Nederlandse pers heel groot dat international Demy de Zeeuw (25), de middenvelder van AZ, tijdens de winterstop naar Valencia verhuist.

FC Utrecht nam een opmerkelijke maatregel. Willem van Hanegem mag aanblijven als hoofdtrainer, maar de rest van de technische staf (de assistenten John van Loen, David Nascimento, keepers-trainer Maarten Arts en fysiektrainer Roib Druppers) moest vertrekken. Ton du Chatinier wordt de nieuwe rechterhand. Ook Hans Somers (30) is niet langer tevreden. De ex-middenvelder van Lierse kwam dit seizoen nog maar één keer in actie en stuurt aan op een vertrek tijdens de winterstop.

Op 19 november zal voor het eerst sinds twintig jaar weer een Nederlands B-elftal te bewonderen zijn. Dit team, dat onder leiding komt te staan van Johan Neeskens, is speciaal in het leven geroepen voor spelers die te oud zijn voor Jong Oranje, maar nog niet in aanmerking komen voor het grote Oranje. Dennis Bergkamp (assistent), Patrick Lodewijks (keepers) en Arthur Numan (teammanager) vervolledigen de technische staf. Foppe de Haan zal fungeren als supervisor.

Cecilio Lopes (29), een spits die wordt gehuurd van Heerenveen, werd bij FC Volendam uit de A-kern verwijderd.

Onze landgenoot Toby Alderweireld (19) maakte deel uit van de Ajaxselectie voor het UEFA Cupduel in Aston Villa.

Ibrahim Afellay (22) verlengde vorig jaar zijn contract met PSV, maar de middenvelder lijkt open te staan voor een vertrek. De clubleiding liet inmiddels weten dat een vertrek tijdens de winterstop uitgesloten is.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier