Martin Jol speelt bij Ajax troeven optimaal uit.

Het rood-witte winkelwagentje van Ajax werd vorige week dan toch weer gevuld. De komst van centrale verdediger André Ooijer (36), vorig seizoen met regelmaat invaller bij PSV, én de aanstaande transfers van Ahmed ‘Mido’ Hossam (27, ex-AA Gent) en Daniël De Ridder – die al op proef terugkeerde – maakt vooral duidelijk dat niet algemeen directeur Rik van den Boog de touwtjes in handen heeft, maar wel trainer Martin Jol.

Het was met een van cynisme doordrenkte toon dat de coach de afgeketste overgang van de Servische aanvaller Miralem Sulejmani (21), in 2008 voor een recordbedrag van 16 miljoen euro overgenomen van Heerenveen, naar West Ham van commentaar voorzag. De international kreeg in Engeland immers geen werkvergunning, omdat hij de laatste twee jaar niet 72 procent van de interlands voor zijn land speelde. “Misschien moeten we maar een bandje opsturen uit zijn tijd in Friesland, zodat de commissie van de FA kan zien wat een uitzonderlijk talent hij is.”

Ajax kampt met een schuld van circa 21 miljoen euro en moet derhalve voorzichtig opereren op de transfermarkt. De club dient dus creatief te zijn. “Als je geen oren hebt, kan je geen bril dragen”, weet Jol. Hij zou graag opnieuw samenwerken met Hossam, die de coach – net als Mounir El Hamdaoui – in het verleden al onder zijn hoede had bij Tottenham. “Maar de ene dag denk je dat die transfer weer 1 procent dichterbij is, de andere dag blijkt hij weer 1 procent verder weg.”

Na het vertrek van Pantelic, Rommedahl, Gabri, Luque, Ogararu en Bakircioglu en zijn openlijke flirt met Fulham acht Jol het tijd om hoog spel te spelen. Als er geen adequate vervangers werden aangeworven, dan zou de strijd om de eerste titel sinds 2004 wel ernstig worden bemoeilijkt. Hij vindt het dan wel mooi als zelf opgeleide spelers progressie tonen, maar om direct resultaat te boeken begroet Jol liever spelers die hij kent of waarvan hij weet dat hij hen terug in het gareel krijgt.

NEC haalde Thomas Chatelle (29) op huurbasis weg bij Anderlecht. Oud-international Patrick Kluivert (34) werd aangesteld als assistent van hoofdtrainer Wiljan Vloet.

In een ongebruikelijke opstelling haalde Oranje een bevredigend 1-1-gelijkspel in en tegen Oekraïne. Nederland trad aan zonder de WK-gangers, maar met vier debutanten ( Jeffrey Bruma, Siem de Jong, Jeremain Lens en Ricky van Wolfswinkel). In de tweede helft kregen ook Erik Pieters, Leroy Fer en Roy Beerens hun kans. Lens scoorde. Orlando Engelaar (ex-RC Genk) meldde af, maar neemt nog geen definitief afscheid.

Jong Oranje ontdeed zich met speels gemak van Liechtenstein (3-0), waardoor de selectie van bondscoach Cor Pot zeker is van groepswinst.

Jon Dahl Tomasson (33, Feyenoord), buiten strijd met een bovenbeenblessure, houdt het voor gezien als international van Denemarken.

Na één seizoen AEK Athene tekende middenvelder Youssouf Hersi (27) een overeenkomst tot het einde van het seizoen bij promovendus De Graafschap.

Onze landgenoot Kevin Begois, de doelman van VVV-Venlo, onderging een neusoperatie.

Everton (27), de Braziliaanse aanvaller van Heracles, blijft nog twee seizoenen langer. Minder prettig nieuws volgde later, toen bleek dat de markante zaakwaarnemer Ger Lagendijk getroffen was door een hartstilstand en op 68-jarige leeftijd stierf.

Ajax moet het de komende maanden stellen zonder zijn invallersdoelman Kenneth Vermeer (24), die op training de achillespees van zijn rechtervoet scheurde en na de operatie vermoedelijk zes maanden buiten strijd zal zijn.

De Franse vleugelspits Edouard Duplan (27) verruilde het gedegradeerde Sparta voor FC Utrecht, waar hij een verbintenis kreeg voor drie seizoenen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier