Goed, slecht en onduidelijk nieuws deze week in Beveren. Eerst het goede : Yaya Touré voerde tot zaterdag ongeveer alle referenda (ook dat van Sport/Voetbal Magazine) aan als beste speler van het nog prille kampioenschap. Het slechte dan : de 6-1-nederlaag tegen Sint-Truiden haalde hem daar weg.

Hulptrainer Eddy De Bolle is allerminst verrast door de gedaantewisseling die de Ivoriaan tegenover vorig seizoen onderging. “Die jongens voelen zich nu beter in hun vel. Ze zijn aangepast aan de Belgische gewoonten en eisen. En dat zie je aan hun manier van voetballen : veel meer rust in hun spel, geen overhaasting meer. Touré wordt een echte topper, dat verzeker ik je. Een enorm polyvalente speler, die je centraal in de verdediging of op het middenveld kan uitspelen. Eens op snelheid, als hij eruit komt, is hij nog moeilijk af te stoppen. En dan zijn vista : hij ziet alles net iets sneller, zijn positiespel is uitstekend en zijn traptechniek fenomenaal. Wel heeft hij een speciaal karakter : je moet voortdurend met hem bezig zijn, hem honderd procent vertrouwen geven ook. Emilio Ferrera en Thierry Pister zagen hem niet voor vol aan. Wij hebben hem op zijn gemak gesteld : de Ivorianen zijn de rijkdom van Beveren. Hoe beter zij zich hier thuis voelen, hoe hoger hun rendement voor de club.”

Wat je zegt : àcht nieuwe Ivorianen zouden er nog in het kielzog van Jean-Marc Guillou, die deze week terug in België verwacht werd/wordt, mee naar Beveren komen. Drie ervan ( Sanogo, Diallito en Marco) werden nog altijd niet vrijgegeven door de Fifa, wat Herman Helleputte stilaan wanhopig maakt. Na winst op de openingsspeeldag is zijn ploeg in het klassement bezig aan een vrije val. Alle hoop dus op Guillou gevestigd ?

Zo komen we, ten slotte, bij het onduidelijke nieuws.

Kranten maakte vorige week melding van het afscheid van Marc De Clerck, vorig seizoen commercieel manager en sinds enkele weken assistent van Guillou. Na de competitiewedstrijd op Lierse (3de speeldag) kreeg hij van Daniel Piron van het accountantkantoor KPMG te horen dat hij tot 6 september verplicht met verlof zou worden gestuurd. Daarna zou hij worden bedankt voor bewezen diensten. Te horen valt dat De Clerck in Guillou’s activiteiten een bedreiging voor Beveren SK begon te vermoeden. Daarvoor zou hij moeten worden opgeruimd. Meer dan waarschijnlijk volgt Régis Laguesse hem op. Laguesse is een landgenoot en persoonlijke vriend van Guillou, was in Beveren nog zijn adjunct, maar is sindsdien zonder functie in de club.

De enige die in het weekend bereid was tot (kort) commentaar, was voorzitter Frans Van Hoof. “Die berichten in de media kloppen niet”, zei hij. “Marc is momenteel met verlof, maar nog altijd werkzaam voor de club. Gaat u dan nooit met verlof, mijnheer ? Iedereen heeft daar recht op. Wij hebben niet echt een vervanger voorzien. Sommige van zijn taken worden overgenomen, deels ook door Laguesse, ja.”

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier