Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

De ketjes van paars-wit zitten in de Europa League, na een wedstrijd tegen Galatasaray die meer weg had van de speeltijd tijdens de schooluren met de 17-jarige Youri Tielemans,de 20 jaar van Dennis Praet, Chancel Mbemba en Aleksandar Mitrovic,ende 21 jaar van Andy Najar en Frank Acheampong.Met op de bank nog spelers van 18, 19, 20 en 23. Daarenboven prijkte Mbemba in de ideale elf van de vijfde speeldag van de Champions League, naast Sergio Agüero, Lionel Messi, Mario Mandzukic en Cesc Fàbregas.Een jaar geleden trok paars-wit al de aandacht met de jongste ploeg ooit in de Champions League, gemiddeld 23 jaar en 2 maanden oud. In die periode stelde toenmalig trainer John van den Brom op Mons de jongste ploeg van Anderlecht ooit in de Belgische competitie op (21 jaar). Even later werd Besnik Hasi kampioen met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar in de beslissende wedstrijd. Wie ouder is dan 30 herinnert zich misschien dat Anderlecht het record vestigde van de jongste speler die ooit in de Champions League aantrad. In 1994 was Celestine Babayaro 16 jaar, 2 maanden en 25 dagen oud. In de top drie staat ook Youri Tielemans.

Knap dat Anderlecht Europees overwintert, maar wat kunnen de jonkies straks nog uitrichten in Europa? En volstaat dat jonge geweld om straks in eigen land kampioen te worden?

Geen buitenlandse bank

“Natuurlijk is dit een goeie zaak, mij ga je niet horen beweren dat een team te jong is”, meent nationaal beloftecoach Johan Walem,in een vorig leven nog trainer van de betere Anderlechtjeugd. In zijn huidige functie kent hij de paars-witte talenten die flirten met de voetbaltop en komen aankloppen. Voor de afgelopen twee belofte-interlands selecteerde hij er nog vijf: Davy Roef, Leander Dendoncker, Michaël Heylen, Nathan Kabasele en Youri Tielemans. Normaal was daar ook Dennis Praet bij geweest, maar die werd al opgeroepen door Marc Wilmots.”Ik zou er best nog één of twee kunnen bijnemen”, meent Walem. “Vergeet niet dat deze lichting het prestigieuze toernooi van Viareggio won. Dat zegt alles over hun talent.”

De nationale beloftetrainer is blij dat zo veel jong talent ontkiemt in eerste klasse, al is het vaak noodgedwongen door de financiële beperkingen van de clubs. “Ik zie ook een paar goeie jonge spelers bij Club Brugge. Ook Genk, dat zijn identiteit wat was kwijtgeraakt, gaat opnieuw die weg op. Natuurlijk maken die jonge spelers soms fouten en missen ze continuïteit, maar dat is onvermijdelijk. Je moet dat accepteren en geduld tonen. Anderlecht kan een fantastisch team uitbouwen als ze blijven.” Dat is het hem net: als ze blijven. “Ik heb liever een goeie jongere die speelt in België dan een die op de bank zit in het buitenland. Ik stel vast dat het voor Junior Malanda, Thorgan Hazard en Michy Batshuayi niet makkelijk is om zich door te zetten bij hun nieuwe ploeg.”

Kan dit Anderlecht het Belgisch kampioenschap winnen én tegelijk ver geraken in de Europabeker? Walem stelt vast dat paars-wit nog een klein Champions Leaguecomplex vertoonde en moeilijke momenten beleefde in de tweede helft tegen Galatasaray, maar al zijn punten dik verdiend heeft. “En zeg eens: mist Dennis Praet nog iets wat Wesley Sneijder vorige woensdag toonde? Als ze nog een jaar of twee samenblijven, zullen ze nog sterker zijn. Wie genoeg talent heeft, wordt ook over één of twee jaar opgemerkt door de buitenlandse topclubs.”

Voordeel Club? Of niet?

Jean-François Remy, journalist voor de Franstalige zender BeTV en assistent van Johan Walem, is ervan overtuigd: “Dat jonge team van Anderlecht kan dit jaar al Belgisch kampioen worden.” Wat hem betreft zijn het niet de jonge talenten die met de vinger gewezen moeten worden voor wat fout liep in deze CL-campagne. “In Istanbul leidde balverlies van Steven Defour,gevolgd door een foute inschatting van Sacha Kljestan,de Turkse gelijkmaker in.Dat zijn toch twee van de meer ervaren spelers.”

Remy meent wel dat het gebrek aan ervaring de verloren punten in competitieverband verklaart, zoals onlangs in Charleroi. “Ze zijn nog niet rijp genoeg om een match om de drie dagen goed te beheren. Dat verklaart waarom het voor een Europese match nog eens mis gaat. Meer ervaren spelers nemen geen gas terug in een gewone competitiewedstrijd. Bij Real en Barcelona zie ik spelers die even sterk presteren in de eigen competitie als drie dagen later in de Champions League. In dat opzicht zou dat voor Anderlecht kunnen doorwegen in de titelstrijd.”

Geen systeem

“Het grootste probleem van Anderlecht heeft niets met leeftijd te maken”, vindt ex-mauve Thomas Chatelle,vandaag analist voor Proximus TV. “Het talent om kampioen te worden is er. Dan heb ik het over individueel talent, want op collectief vlak blijf ik op mijn honger zitten. Dat is een probleem dat al jaren aansleept. Men blijft maar rekenen op flitsen van individuele klasse, het algemene spelniveau stijgt niet. Ik zie geen georganiseerde pressing, geen herkenbare want ingestudeerde spelfases. Hasi komt de verdienste toe dat hij zijn spelers goed samenbrengt en motiveert en dat hij jonge spelers kansen geeft, maar ik verwacht meer van hem, hij moet iets opbouwen, zoals Michel Preud’homme bij Club is gelukt. Dat is voor mij dé verrassing van de eerste helft van dit seizoen. Ik had niet gedacht dat Club zo gauw zo’n goed geoliede machine zou worden.”

Tegen Galatasaray zag Chatelle een Anderlecht dat “bij momenten interessante dingen toonde tegen een zwakke tegenstander”, maar ook “een gebrek aan leiderschap op het veld zodra Defour vervangen werd, een Sporting dat plots heel kwetsbaar werd vanwege zijn leeftijd, een Praet die in staat moet zijn om de rol van patron op zich te nemen maar daar nog niet in slaagt.”

Brengt dat Club Brugge voordeel in de titelstrijd? “Een van de pluspunten voor Club is de snelheid waarmee de in augustus aangekomen spelers zich geïntegreerd hebben, maar hoe gaan de Zuid-Amerikanen reageren op winterse voetbalomstandigheden? Ze gaan ook kennismaken met de speciale formule van onze competitie, met de play-offs. In de competities die zij kennen, volstaat het goed te zijn tussen oktober en maart om kampioen te worden. Hier kun je daarvoor afgestraft worden in de maanden waarin het eropaan komt, april en mei. Bij Anderlecht beseffen ze, ondanks de gemiddelde jonge leeftijd, dat de sleutelmomenten de laatste twee maanden zijn.”

DOOR PIERRE DANVOYE – BEELD: BELGAIMAGE

“Hasi komt de verdienste toe jongeren een kans te hebben gegeven, maar ik verwacht meer van hem. Een lijn in het spel.” Thomas Chatelle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content