Is er plaats voor Hazard bij Real?

© BELGAIMAGE

De meeste volgers van La Liga kennen ondertussen zijn naam. Marcos Llorente, uitgeleend door Real Madrid aan Deportivo Alavés, is een van de beste mediocentros van de Spaanse competitie geworden. En toch heeft hij zijn toekomst in de hoofdstad nog niet opgegeven. Zijn uitleg, in El País, geeft goed weer hoe hoog de lat ligt in La Casa Blanca: ‘Titularis worden bij Real Madrid, dat is het moeilijkste wat er is in het voetbal. Real is de ploeg met de beste spelers ter wereld.’

Dat werd vorige week nog bevestigd in de kwartfinales van de Champions League. Bayern München heeft ontegensprekelijk een van de beste vijf ploegen van het continent, maar afgezien van Manuel Neuer leek geen enkel lid van de Duitse elf over de kwaliteiten te beschikken om een basisplaats af te dwingen bij Real Madrid. Dat zegt genoeg over de uitdaging die Eden Hazard wacht als hij naar de Spaanse hoofdstad afzakt. De Rode Duivel zou dan een ploeg die helemaal opgebouwd is rond zijn kwaliteiten, verruilen voor een kern waarin elke speler de rest van de wereld lijkt te bekijken vanuit de hoogte.

Maar misschien is er wel een opening voor Eden bij Real. Want de Koninklijke gaat hand in hand met Cristiano Ronaldo en het voetbal is afgestemd op de kwaliteiten van de viervoudige winnaar van de Gouden Bal. Dribbelen kan hij niet meer en zijn snelheid is afgebot, maar CR7 is een monster van de zestien meter geworden. Hij regeert over de rechthoek waar hij de bestemmeling is van tientallen voorzetten van Marcelo en Dani Carvajal.

Toch mist de ploeg wat de Spanjaarden el desborde noemen. Een speler die in staat is zijn directe tegenstander in de wind te zetten en hem in snelheid te nemen. Gareth Bale kan dat, maar zijn fysieke paraatheid is nogal wisselvallig en in het Bernabéu moet je altijd top zijn. Het verschil wordt nu gemaakt door de Braziliaanse voeten van Marcelo en de briljante haakbewegingen van Luka Modric, maar die twee staan doorgaans te ver van het doel om de tegenstander meteen schaakmat te zetten. Net in die rol is Eden Hazard de koning van Europa. Zijn enige twee concurrenten spelen bij FC Barcelona.

Om plaats te maken voor de Belg moet er wel nog iemand uit de basiself. Zinédine Zidane zou kunnen opteren voor een 4-4-2 en Ronaldo dichter laten aansluiten bij Karim Benzema om zo een couloir te creëren voor Hazard. Dan moet er wel iemand op het middenveld opgeofferd worden. Maar in het verleden is noch James Rodríguez noch Isco erin geslaagd om Zidane te overtuigen om Casemiro uit de elf te halen, terwijl de Colombiaan en de Spanjaard ongetwijfeld de leiders zouden zijn in de overgrote meerderheid van de ploegen in Europa.

Moet er wel echt een vaste plaats in de basiself gevonden worden? Het seizoen van de Madrilenen bewees dat Real het verschil maakte met een bank waar iedere vervanger een potentiële basisspeler is. Isco, van wie vaak gezegd wordt dat hij te weinig gebruikt wordt, heeft toch al 35 wedstrijden op zijn teller dit seizoen. Zidane rekent op zijn hele kern, niet op elf spelers. Dat is wat de huidige ploeg ook zo sterk maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier