Het gelijkspel tegen Zulte Waregem kwam niets te vroeg voor La Louvière. Zondag wacht de verplaatsing naar Standard en de onrust bij de supporters nam stilaan explosieve proporties aan. Ongeveer twee weken geleden werden in de viptent voor het stadion de tv-toestellen gestolen en de ijskasten geplunderd. Dezelfde nacht werd een eind verderop, in Courcelles, op de parking van het bedrijf van voorzitter Filippo Gaone, de wagen van een van zijn zonen in brand gestoken. De BMW brandde helemaal uit.

De onrust zou het gevolg zijn van de berichten dat een handvol spelers de club in de winterstop wilde of moest verlaten. De aanhang vreesde een leegloop zoals halfweg vorig seizoen (o.a. Michael Klukowski en Manasseh Ishiaku), waarna de goede heenronde onder trainer Albert Cartier geen vervolg kreeg. Dit keer wilden een aantal spelers naar verluidt zelf weg omdat zij uit het systeem willen stappen dat wedstrijden manipuleert, anderen omdat zij er niet in willen meespelen. Om dezelfde reden zouden ook spelers weg hebben gemoeten. Verscheidene bronnen hebben het over diepe verdeeldheid in de spelersgroep. Vorige week vond een incident plaats, waarbij trainer Gilbert Bodart Nordin Jbari naar de kleedkamer stuurde. Jbari had een opmerking gemaakt over Bodarts partijdige leiding tijdens een onderling wedstrijdje. Bodart zou Jbari, die geldt als integer en een van de leiders in de groep, nadien naar de B-kern hebben willen terugzetten, maar daar onder druk van de spelers op zijn teruggekomen.

Jbari ontkent het verhaal van de B-kern. Hij ontkent ook dat Bodart hem en Alexandre Teklak in de rust van de wedstrijd in AA Gent, een week eerder, naar de kant wilde halen en zij zich daartegen zouden hebben verzet. “We stonden elk met twee gele kaarten,” zegt Jbari, “en aangezien het al 3-0 stond, nam de trainer liever niet het risico dat we onze derde kaart zouden pakken en geschorst zijn tegen Zulte Waregem. We hebben allebei geantwoord dat we liever verder speelden. Dat is alles. Er is geen enkel probleem met de trainer : het incident nadien op training was volstrekt onschuldig. Er is nooit met de B-kern gedreigd.”

Na het incident nam Bodart wel enkele spelers apart. Hij waarschuwde hen dat dit mogelijk zou worden aangegrepen om zijn positie in de club te ondermijnen. Bodart slaagde er tijdens de wintertransferperiode nochtans in drie door hem gewenste transfers te realiseren : met Bob Cousin en Alexandre Lecomte komen twee spelers naar La Louvière met wie Bodart eerder bij meerdere clubs samenwerkte. Ook met Stavros Glouftsis (Verbroedering Geel), aangetrokken via een vriend van Pietro Allatta, wordt hij op zijn wenken bediend. Met eerder de Fransman Martin Ekani stond het aantal inkomende transfers onder Bodart daarmee op vier zondagavond. Het neemt niet weg dat hij zelf niet afkerig zou staan tegenover een vertrek : er zou voor de door gokverhalen in diskrediet geraakt trainer interesse zijn van onder meer het Schotse Dundee United.

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier