Op regelmatige basis verzamelt Sport/ Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

In het tussenseizoen verdween Ibrahima Conte niet uit het krantennieuws: hij zou hoog op het verlanglijstje van Anderlecht staan, maar ook belangstelling genieten van onder meer Club Brugge, de Franse bekerwinnaar Guingamp en de Franse promovendus Lens. Patrick De Koster, zijnzaakwaarnemer, bevestigt dat de net 23 geworden Guinese international van Zulte Waregem goed in de markt ligt, maar namen wil hij niet noemen. “Er is momenteel inderdaad interesse van grote clubs”, zegt hij. “Niet van horen zeggen, maar via rechtstreekse gesprekken met mij. Over details zal ik niet uitweiden. Clubs houden daar doorgaans niet van. Laat ons dat eerst maar heel rustig afwerken. Dan zal dat te gepasten tijde gecommuniceerd worden.”

Vertrouwen

Ibrahima Conte belandde in 2009 bij AA Gent, maar brak er nooit helemaal door. Anderhalf seizoen geleden haalde Francky Dury hem naar Zulte Waregem. Eerst op uitleenbasis met aankoopoptie; daarna definitief, zij het onder de voorwaarde van winstdeling in geval van meerwaarde bij doorverkoop. Het voorbije seizoen onderscheidde de lichtvoetige offensieve middenvelder zich onder meer in de thuiswedstrijd tegen PSV (in de derde voorronde van de Champions League) met zijn balvastheid; en hij eindigde het jaar van zijn doorbraak met twee doelpunten in play-off 1. Voor een offensieve speler blijven zijn statistieken evenwel mager: 3 goals en 4 assists in 3862 speelminuten. Maar Elimane Coulibaly, ex-ploegmaat, twijfelt niet: hij is een jongen voor de top. Begin 2011 verklaarde hij in Sport/Voetbalmagazine al dat Conte de beste speler van de Belgische competitie kan worden.

“Ik vind het jammer dat er pas nu gemerkt wordt dat hij over het potentieel voor de top beschikt. Met een jonge jongen die uit Afrika komt moet je goed omgaan. Je moet tonen dat je vertrouwen in hem hebt, op hem rekent, zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt. Je moet hem begeleiden, verantwoordelijkheid geven, zelfs al maakt hij fouten. Zo evolueert hij sneller. Dat geluk kende hij niet bij Gent. Dat is altijd zijn probleem geweest. Tot Dury hem opmerkte en hem een kans gaf bij Zulte Waregem. Het is erg dat Gent hem liet vertrekken. Ik begrijp dat niet, want met vertrouwen kan hij alles. Conte is een voetballer die medespelers oplossingen biedt. Voor de tegenstander is hij moeilijk vast te zetten, je kunt makkelijk de bal bij hem kwijt en hij is in staat zich uit de moeilijkste situaties te bevrijden. Want hij kan een bal bijhouden, dribbelen en versnellen; hij is enorm soepel, wendbaar en explosief. Hij is een spelmaker, maar werd daarvoor nooit gemachtigd. Het best is als hij kan zwerven en veel de bal kan raken, het spel kan voelen. Tegen de zijlijn spelen, is niet de manier waarop hij het best rendeert. Hij is geen goalgetter, maar kan scoren. Zijn traptechniek is heel goed. Het is allemaal een kwestie van vertrouwen.”

Status

Stan Van den Buijs was bij AA Gent assistent van Michel Preud’homme toen die in het seizoen 2009/10 Ibrahima Conte vanuit de beloftekern van Bob Peeters in de A-kern opnam. Het voorbije seizoen, vier jaar later, viel hem als assistent van Michel Preud’homme bij Club Brugge op dat de Guineeër sindsdien veel vooruitgang maakte. Maar hij denkt dat hij toch beter eerst bevestigt bij Zulte Waregem alvorens hij naar een grotere club vertrekt.

“Je merkt dat hij sterker is geworden. Vroeger maakte hij zijn actie en was het gedaan. Nu zie je dat hij ook aan zijn defensieve reconversie werkt. Hij is completer geworden. Daarom speelde hij veel. Conte is snel en heeft een goeie individuele actie, hij schakelt heel makkelijk iemand uit, en zeker voor een buitenspeler is dat belangrijk. Hij kan links of rechts spelen, en ook als tweede spits. Zijn kwaliteiten kwamen tot nu toe het best tot uiting op de flank. Centraal is er vaak minder ruimte en tijd, daar moet je altijd aanspeelbaar zijn en sneller kunnen denken en handelen, en volgens mij moet hij daarvoor nog enkele stappen zetten. Ook qua persoonlijkheid. Op de flank is hij veel dreigender en gevaarlijker. In het spel van Zulte Waregem mag hij de vrije ruimtes opzoeken en dat ligt hem. Met zijn kwaliteiten scoort hij wel te weinig en geeft hij ook nog te weinig assists. Hij is nog niet doelgericht genoeg, hij moet meer voor de goal komen en willen scoren. Soms staat hij te wachten wanneer de bal van de andere kant komt, en hij heeft natuurlijk niet echt een kopspel. Andere keren wil hij het te mooi doen. Er zijn nog te veel periodes dat hij afwezig is. Maar het is ook nog maar het eerste seizoen in eerste dat hij bijna altijd titularis is geweest. Hij heeft de kwaliteiten om bij een topclub te spelen, hij is een fantastische jongen, is heel leergierig en een heel goeie prof. Maar ik denk dat hij het best eerst bevestigt bij Zulte Waregem en zijn statistieken wat verbetert. Dan zal hij met een heel andere status kunnen vertrekken.”

Druk

De belangstelling van topclubs voor Ibrahima Conte op dit moment moet je zien als een mogelijke investering, zegt zijn zaakwaarnemer. “In België lopen de talenten niet dik die kunnen doorbreken bij de top drie en eventueel ook nog kans maken om te slagen in de Bundesliga of de Premier League. Conte is nog niet de grote gevestigde waarde, maar heeft alles om het te maken. Zulte Waregem wil hem graag nog één jaar houden en zijn contract verbeteren. Maar de speler gaf mij te kennen dat ik alles moet overwegen. Hij is gelukkig bij Zulte Waregem, hij is blij met de kansen die hij van Francky Dury kreeg, met de ontwikkeling die hij vorig seizoen maakte, de grote stap in de goeie richting die hij kon zetten. Maar nu zegt die jongen tegen mij: ‘Bekijk het even, je maakte al andere spelers groot, probeer dat met mij ook.’ We zullen zien welke stappen we moeten zetten.”

Blijft hij beter nog wat bij Zulte Waregem of is hij nu al klaar voor een transfer? Ibrahima Conte zelf wil vooral spelen, benadrukt hij. “Dat is wat mij het meest interesseert, spelen, zoals vorig seizoen. Francky Dury gaf me de kans om me te tonen, ik zit nu op het goede spoor en ik hoop dat dat zal blijven duren. Momenteel is mijn hoofd volledig bij Zulte Waregem.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Met vertrouwen kan hij alles.” Elimane Coulibaly

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier