Nog maar pas is hij weg uit Namen (november 2008), of Fabio Cordella zit al in de tribune bij Union Sint-Gillis. Naar eigen zeggen door tussenkomst van makelaar Daniel Striani, “een vriend”. Binnen de kortste keren bereiken de Italiaan en de derdeklasser een principeakkoord over een investering van 1 miljoen euro. “De financiële stabiliteit van de club is verzekerd”, juicht Charles Picqué, behalve erevoorzitter en burgemeester van Sint-Gillis ook minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Afgesproken wordt dat het geld tegen 30 juni 2009 in vier schijven betaald moet zijn.

In Cordella’s zog maken ook enkele van zijn spelers mee de overstap van UR Namen. Zijn neef Massimo Cordella wordt commercieel directeur en Dario Marigo technisch directeur. Diens bemoeienissen en die van Cordella doen trainer Roland Van den Bosch al snel besluiten ontslag te nemen. Union redt zich, maar wanneer de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, zijn nog altijd maar twee schijven betaald. Gevraagd naar zijn relatie met de Italianen antwoordt Picqué in La Meuse: “Goed! Ze lijken me ernstig, verstandig en redelijk. Net daardoor begrijp ik niet waarom het geld niet op de afgesproken tijdstippen wordt gestort. Maar dat daargelaten brengen onze vrienden van Zerozeronove ons veel: hun dynamisme, hun ambitie en hun voetbalrelaties. We moeten niet alles zwart voorstellen.”

Schulden

Ondertussen is Roberto Landi aangesteld als de nieuwe trainer. Een Italiaanse globetrotter, die zegt Franco Dal Cin al dertig jaar te kennen. De 66-jarige Dal Cin blijkt plots de investeerder achter Zerozeronove te zijn die Cordella altijd beweerde te vertegenwoordigen. Geen kleine garnaal: hij vervulde in het Italiaanse voetbal leidinggevende functies bij Udinese, Reggiana, Inter en Venezia. En ook geen koorknaap: door een omkoopzaak bij die laatste club zat hij in 2005 vier maanden in de cel en mag hij vijf jaar lang geen officiële voetbalfunctie bekleden in Italië. Ook zijn zoon Michele Dal Cin zat in de beklaagdenbank. Hij kreeg een verbanning van drie jaar en is inmiddels weer actief als spelersmakelaar, vooral in Nigeria. Tijdens zijn ondervraging zou Dal Cin ook de aanzet hebben gegeven tot Calciopoli, het omvangrijkje schandaal dat een jaar later losbarstte rond Juventusbaas Luciano Moggi. Die bleek via een netwerk van corrupte scheidsrechters jarenlang wedstrijden te hebben gemanipuleerd. Justitie vraagt zich nog altijd af hoe Dal Cin zo goed op de hoogte kon zijn.

Het duurt uiteindelijk tot november 2009 voor Zerozeronove het beloofde miljoen euro aan Union heeft gestort. Verwonderlijk is het getalm niet. Uit bij Graydon verkregen documenten blijkt dat Zerozeronove pas op 14 januari 2009 is opgericht. Het bestond dus niet eens toen Cordella zich in Namen aanbood, noch op het moment van het principeakkoord met Union! En het telt maar één bestuurder: niet Dal Cin, maar … Cordella zelf. Straffer nog: het bedrijf blijkt niet meer actief te zijn, maar in vereffening. Het heeft slechts een beperkt eigen kapitaal, zodat er wellicht een tweede geldstroom is. Vermoedelijk heeft Zerozeronove in Union ‘geïnvesteerd’ met geleend geld. Omdat het bedrijf nog te jong is om al een balans te hebben neergelegd, is niet duidelijk vanwaar dat geld komt. Mogelijk van Dal Cin, maar ook over diens zakelijke activiteiten is weinig geruststellends te vernemen vanuit Italië.

Afgaand op de informatie van Graydon is Zerozeronove een uiterst risicovolle partner. Bij Union, net als bij UR Namen, wordt er geen probleem van gemaakt. Cordella bekleedt nog bestuursmandaten in twee andere bedrijven, waarvan een al failliet is. Uit alle cijfers blijkt dat hij alleen maar schulden heeft. Op het briefpapier van Union staat ook nog Fabio Cordella Cantine als sponsor vermeld, met als wervende slagzin: le vin et l’huile de la bonne tradition italienne. Wie doorklikt naar de website loopt onmiddellijk vast en komt niets te weten. Specialisten sluiten niet uit dat Zerozeronove een dekmantel voor een witwascircuit zou zijn, maar bewijzen daarvoor bestaan vooralsnog niet. De bedrijfsnaam is Italiaans voor 009, het prefix voor mobiele telefonie in Italië.

Stille aftochtWanneer het Italiaanse miljoen in november 2009 eindelijk helemaal is overgemaakt, is Zerozeronove meerderheids- aandeelhouder van Union geworden. Tevens krijgt het, naast Cordella, drie extra vertegenwoordigers in de raad van bestuur: Franco én Michele Dal Cin, en AndreaLocatelli. Hun band met Zerozeronove is niet duidelijk. Opvallend is dat Franco Dal Cin ook het sportief directeurschap overneemt van Cordella. Die maakt al maandenlang ruzie met de oude bestuursploeg.

Volgens de Brusselse media is het ook Dal Cin die drie weken later trainer Landi ontslaat. Verrassend, want het gebeurt daags na een zeldzame overwinning. Helemaal te gek wordt het als tegelijk ook zijn drie Italiaanse medebestuurders blijken op te stappen, inclusief Cordella. Die had, net als vóór het seizoen, Alex Czerniatynski al opnieuw benaderd voor het trainerschap. Dal Cin echter stelt Zoltan Kovacs (ex-La Louvière en ooit kort bij STVV dankzij Marc Wilmots) aan.

De indruk van een verdeelde Italiaanse connectie ontstaat, maar die wordt snel de kop ingedrukt door Dal Cin. Hij haalt in een persbericht uit naar voorzitter Willy Michielsen. Net als Cordella verwijt hij Union dat het honderdduizenden euro’s heeft gebruikt om gaten in de clubkas te dichten. En zo begint het er meer en meer op te lijken dat de Italianen de aftocht voorbereiden, nog voor ook maar een fractie van een zogezegd groots project is waargemaakt. Precies zoals ook in Abidjan en Namen gebeurde. De krantengroep Sudpresse durfde al de veronderstelling aan dat het door Marijo Curtak in Namen geïnvesteerde geld ondertussen misschien wel is gerecupereerd via het gokcircuit. En wat dan met Union? Ondanks de beleden ambities en de riante spelerslonen (tot 50.000 euro bruto per jaar!) stapelt het immers vooral de nederlagen op.

Afgelopen zondag won het nog eens. Het klom daarmee naar de voorlaatste plaats in derde klasse B. Zo hoog raakte UR Namen nooit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content