Isaac Thelin: ‘Ik wil Zlatan niet teleurstellen’

Isaac Thelin: 'Ik was positief verrast dat Philippe Clement mijn gebreken en kwaliteiten kende.' © BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Bij Anderlecht mogen ze op hun beide oren slapen: Isaac Thelin zal zaterdag ingetogen vieren als hij tegen hen scoort. Maar de 25-jarige Zweed is vast van plan om het ongelijk van Herman Van Holsbeeck en co te bewijzen.

Veel tijd had Isaac Thelin niet nodig om bij Waasland-Beveren zijn stempel te drukken. In zijn eerste match tegen Eupen zette hij een penalty om en gaf hij drie assists. En afgelopen weekend zorgde hij voor de aansluitingstreffer tegen Charleroi. Zo deed hij meteen beter dan in zijn 25 voorgaande matchen bij Anderlecht, waar hij bleef steken op één doelpunt. Het doet deugd om eens negentig minuten op het veld te staan. Dat was al geleden van eind februari tegen Zenit en Genk, zegt Thelin. Bij Anderlecht kreeg ik soms invalbeurten van een paar minuten en dan kan je bezwaarlijk zeggen dat je een match hebt gespeeld. Maar het wordt wel als dusdanig vermeld bij je statistieken.

Mogen we zeggen dat je bevrijd voetbalt sinds je bij Waasland-Beveren zit?

ISAAC THELIN: Voor de match tegen Eupen gaf Philippe Clement mij een raad: Speel en maak plezier. Daardoor stond ik heel relaxed aan de aftrap en dat zag je ook aan mijn match. Mijn eerste baltoets voelde goed aan en ik was vertrokken. Het mentale aspect valt niet te onderschatten. Elke maandag begin ik aan een nieuwe werkweek met het gevoel dat ik in het weekend zal spelen. Je brein zal zich daar automatisch op instellen en je zal je daar ook naar gedragen. Misschien had ik nood aan een omgeving waar de concurrentie minder groot is. Ik ben 25 jaar en op die leeftijd moet je spelen. Ik heb genoeg op de bank gezeten bij Bordeaux en Anderlecht.

Tegen Eupen eiste je meteen een strafschop op. Is dat een teken dat het goed zit met je vertrouwen?

THELIN: De trainer heeft mij spontaan op de lijst met de strafschopnemers gezet – als aanvaller wil je natuurlijk niets liever. Rudy (Camacho, nvdr) is de nummer een, maar hij heeft de bal met plezier afgestaan. Bedankt, Rudy!

HANDELSPRODUCT

Iedereen was verrast dat Anderlecht je definitief overnam van Bordeaux en je meteen uitleende aan Waasland-Beveren.

THELIN: Ik wist wat Anderlecht met mij van plan was. Alles was immers doorgesproken met mijn makelaar. Ik was er ook zelf voor gewonnen om bij Anderlecht een langdurig contract te tekenen en elders speelminuten te pakken. Maar voor ik mijn fiat gaf voor die hele constructie wilde ik met Clement spreken om te zien of het zou klikken tussen ons. Ik moet zeggen dat ik positief verrast was dat hij mijn gebreken en kwaliteiten kende. Mijn manier van spelen stond hem aan en ik zou de ploeg iets kunnen bijbrengen. Enkele dagen na ons gesprek heb ik de knoop doorgehakt: okay, lets do it.

Clubs hebben de macht. Of het mij stoort? Wat doe je eraan? We leven onze droom en worden er goed voor betaald. Mij hoor je dus niet klagen.

Herman Van Holsbeeck zei onlangs: Thelin heeft genoeg kansen gehad bij ons. Hij is geen speler voor Anderlecht. Doet jou dat iets?

THELIN: Hij mag dat zeggen… Ik focus op Waasland-Beveren en wil hier mijn kans grijpen. Diep vanbinnen weet ik dat ik voor een reden bij Waasland-Beveren zit. Toch even dit: je geeft als club niet zomaar een contract van vijf jaar aan een speler. Dat doe je alleen als je overtuigd bent van zijn potentieel.

Anderlecht kocht je louter om je later met winst door te verkopen. Voetbalspelers zijn niet meer dan een verhandelbaar product geworden.

THELIN: Dat is eigen aan het milieu. Clubs hebben de macht. Of het mij stoort? Wat doe je eraan? We leven onze droom en worden er goed voor betaald. Mij hoor je dus niet klagen. En zeker niet tegen de media. (lacht) Je ziet: ik ben een positief ingestelde jongen. Er zijn momenten geweest dat ik een beetje down was, maar net dan moet je hard blijven werken.

Komend weekend kan je aan Anderlecht tonen dat ze je verkeerd beoordeeld hebben.

THELIN: De rekening is snel gemaakt: winnen staat gelijk aan drie punten, bij een nederlaag pakken we niets. It’s just a game. Ik zal geen extra punten verdienen voor Waasland-Beveren omdat ik tegen mijn ex-club speel.

Ik zeg niet dat er op Anderlecht niet aanvallend werd gevoetbald, maar het was toch anders dan hier…

Voor jou staat er meer op het spel dan drie punten. Zou het niet de ultieme revanche zijn mocht je in de negentigste minuut de winning goal maken?

THELIN: (kijkt ernstig) Ik ben niet van plan om uitbundig mijn doelpunt te vieren. Of onnodig de bank van Anderlecht te provoceren. Ik zou gegarandeerd iets naar mijn hoofd geslingerd krijgen. (grijnst) Voor mij is het simpel: ik lig onder contract bij Anderlecht en ik moet respect tonen voor mijn werkgever.

DIPJE

Bij Anderlecht kreeg je veel lange ballen te verwerken en werd er van jou verwacht dat je de kopduels won. Komen jouw kwaliteiten beter tot hun recht in het korte combinatievoetbal van Clement?

THELIN: Ik heb geen voorkeur. Zolang ik mij vooral op het offensieve mag concentreren, zal ik mijn matchen spelen. Ik zeg niet dat er op Anderlecht niet aanvallend werd gevoetbald, maar het was toch anders dan hier… Het is geen toeval dat ik meteen mijn draai vond.

Moest je te veel werken en lopen in het voetbal dat René Weiler predikt?

THELIN: Het lag niet alleen aan de manier van spelen. Ik legde mezelf te veel druk op. Wat doet een invaller die twintig minuten krijgt? Die wil zich tonen en zaken forceren. Met mij ging het net zo: ik woekerde met mijn krachten, en in geen tijd was ik buiten adem. (blaast) Heel mijn leven hoor ik al hetzelfde: “Isaac, je moet iets egoïstischer worden.”

Maar je zal nooit een echte killer worden. In je beste seizoen bij Malmö maakte je vijf doelpunten.

THELIN: Scoren is inderdaad een werkpunt – mijn statistieken zijn zelfs aan de lage kant. Ik ben een speler die op geen meter kijkt: dat wordt geapprecieerd door mijn ploegmaats en de trainer, maar dat komt niet op mijn cv. Op het einde van het seizoen kijken clubs naar één ding: hoeveel doelpunten heb je als aanvaller gemaakt?

Zlatan Ibrahimovic zei ooit dat jou een grote toekomst te wachten staat.

THELIN: Ik geloof nog steeds dat ik de speler kan worden die Zlatan in mij zag. Ik wil Ibra niet teleurstellen. (knipoogt)

Tot Bordeaux ging mijn carrière enkel opwaarts – het was één loodrechte lijn. Sindsdien heb ik ook de andere kant gezien…

Mensen die zeggen dat het een beetje te snel is gegaan in mijn carrière hebben wel een punt. Van Norrköping, waar ik pas op het einde basisspeler werd, verhuisde ik naar Malmö. Ik kwam er terecht bij de grootste club van Zweden, speelde Champions League tegen Juventus en Atlético Madrid, en zes maanden later werd ik aan Bordeaux verkocht.

Tot Bordeaux ging mijn carrière enkel opwaarts – het was één loodrechte lijn. Sindsdien heb ik ook de andere kant gezien… Toch ben ik nooit in de verleiding gekomen om terug te keren naar Zweden. Ik heb hard gewerkt om een profbestaan uit te bouwen buiten Zweden en ik had geen zin om bij het eerste dipje alles op te geven.

Ondanks jouw invallersstatuut bij Bordeaux en Anderlecht maak je nog steeds deel uit van de ruime kern van Zweden. Hoe zit het met je kansen op een selectie voor het WK 2018?

THELIN: We zijn met zes aanvallers voor een paar plaatsen: John Guidetti, Marcus Berg, Ola Toivonen, Christoffer Nyman, Samuel Armenteros en ik. De bondscoach selecteert doorgaans niet de beste spelers, maar hij kiest voor de jongens van wie hij denkt dat ze compatibel zijn met elkaar. Het maakt hem dus niet uit dat ik maar bij Waasland-Beveren speel.