Sinds vorige week maandag bestaat de trainersstaf van AS Eupen volledig uit Italianen: hoofdtrainer Eziolino Capuano, de twee assistenten Giuseppe Padovano en Albergio Volini, en de doelmannentrainer Gaetano Petrelli. De Italiaanse investeerders, aangevoerd door sterke man Antonio Imborgia, lijken het laken steeds meer naar zich toe te trekken. De club uit Eupen raakt daardoor steeds minder lokaal verankerd. Tekenend is ook dat enkele beloftevolle jongens uit de streek uiteindelijk andere oorden gingen opzoeken: aanvaller Carlo Evertz (STVV), linksachter Gilles Colin (Lommel United) en derde keeper Kevin Debaty (AFC Tubeke). Voor Ralph Lentz, de vicevoorzitter van AS Eupen die een maand geleden ontslag nam, is dat een normale ontwikkeling: “De mondialisering is overal merkbaar. Hoeveel Londenaars spelen er bij Arsenal? Je moet een keuze maken: de beste spelers opstellen of jongens uit de streek.”

Er werd gefluisterd dat de reden voor het ontslag van Lentz te maken zou hebben met de toenemende invloed van de Italianen bij Eupen, maar dat ontkent hij. “Imborgia en ik hebben wel eens discussies gehad, maar het is door de botsing van verschillende standpunten dat grote ideeën ontstaan. Ik ben de eerste om te zeggen dat het dankzij Imborgia is dat we staan waar we nu staan. De reden voor mijn ontslag? Ik had de taken van een bestuurder in eerste klasse een beetje onderschat. In tweede klasse kon ik mijn beroep van advocaat nog combineren met mijn functie bij Eupen, maar in eerste klasse is er geen plaats voor vrijwilligers.”

Capuano sprokkelde bij zijn debuut al meteen een punt, het eerste ooit in de clubgeschiedenis voor de ploeg uit de Oostkantons in de Belgische eerste klasse. Met Petr, Diniz, Alex, Panizzolo, Iandoli, Diakhatè, Jadid en Jefferson stonden er acht spelers in de Eupense basiself met een Italiaans verleden. Qua tactiek had Capuano meermaals laten uitschijnen dat hij altijd opteert voor een 3-5-2-veldbezetting. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd tweede aanvaller Kevin Vandenbergh – interim-aanvoerder door de blessure van DanijelMilicevic -opgedragen om bij balverlies echter mee te helpen op het middenveld. Ook de flankmiddenvelders Alex (rechts) en Alessandro Iandoli (links) zakten almaar verder terug, terwijl vier van de zes met geel bestrafte spelers die kaart kregen voor tijd winnen. “En toch vond ik het een eerlijke wedstrijd”, becommentarieerde de tijdens de wedstrijd druk gesticulerende Capuano achteraf. “Als we wekelijks dit enthousiasme en het harde werk kunnen opbrengen, dan zullen we nog vele doelstellingen waarmaken.”

DANIEL DEVOS & FRéDéRIC VANHEULE

‘De mondialisering is overal merkbaar.’

Ex-vicevoorzitter Ralph Lentz

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier