Geboorteplaats en -datum?

Ukkel, 9 augustus 1964.

Welke sporten beoefen je zelf?

Een keer per week ga ik basketballen bij een veteranenploegje van de Black Bears Gent. In mijn hoofd denk ik dat ik nog steeds kan basketballen als op mijn achttiende, maar als je dan beelden van jezelf ziet, dan schrik je toch eens. ( lacht) Ik heb eigenlijk heel mijn jeugd gebasket, in de provinciale reeksen bij Vorst. Toen ik ging studeren, liet ik de sport wat vallen. Gelukkig was er bij de VRT een bedrijfsploegje en zo ben ik opnieuw beginnen te spelen. Eind jaren negentig speelden we regelmatig een demonstratiewedstrijd tegen een ploegje van politici. Heel plezant altijd, en meestal was het nog spannend ook.

Wie waren de sterkhouders bij de politici?

Herman Reynders is nog international geweest en speelde in eerste nationale. Hij had een geweldig driepuntershot. En Johan Vande Lanotte uiteraard, een heel gedreven speler. Maar ook Stefaan De Clerck en Peter Vanvelthoven haalden best een hoog niveau.

Welke sporten volg je passief?

Ik pik het sportnieuws mee zoals ik al het andere niet-politieke nieuws volg. Ik ben op de hoogte, maar ken zeker niet alle details. Van thuis uit ben ik wel een supporter van Anderlecht. Ik ben groot geworden in de periode van Rob Rensenbrink.

Bij welk sportmoment kreeg je kippenvel?

Een van mijn eerste herinneringen als kind is 21 juli 1969. De dag van de maanlanding, maar ook de datum waarop Eddy Merckx zijn eerste Tour won. Mijn vader is toen met een grote groep Belgische supporters naar Parijs gereisd met de trein. Ik weet nog dat ik mee wou gaan, maar ik was nog maar vijf jaar dus dat ging niet door. ( lacht)

In 1986 was je 22 jaar oud. Heb je toen zoals iedereen je examens verwaarloosd voor het WK voetbal in Mexico?

Dat nu ook niet, maar ik heb daar wel een grappig verhaal over. Ik zat op kot in Leuven en ondanks de examens wou ik per se de wedstrijd tegen de Sovjet-Unie gaan bekijken op groot scherm. Helaas ben ik die dag door vermoeidheid in slaap gesukkeld boven mijn boeken en pas na de wedstrijd wakker geworden door het tumult op straat. Ik denk dat ik de enige geweest moet zijn die de volgende morgen naar de wedstrijd gekeken heeft in uitgesteld relais. ( lacht) De spanning was eraf, maar het bleef een schitterend kijkstuk.

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier