Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘Ik geniet van Perisic’

Zaterdag keert Ivan Leko (31) terug naar het Jan Breydelstadion. De Kroatische spelmaker voetbalde er drie en een half seizoen voor Club Brugge en tekende in januari een contract van dezelfde duur bij Germinal Beerschot. “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik terugkeer naar het stadion van een van mijn ex-clubs om er een wedstrijd te spelen”, zegt hij. “In Split en in Malaga gebeurde het na mijn vertrek nooit meer. Het zal raar zijn, maar ook heel mooi.”

Er is veel veranderd ondertussen.

“Ja, in de goede zin. Ik ben abonnee van Belgacom TV en zie heel veel wedstrijden. Club Brugge deed uitstekende transfers en speelt het beste voetbal van België. Vooral hun middenveld vind ik indrukwekkend. De nieuwe coach durft meer risico te nemen en met zes tot zeven man aan te vallen. Daar putten spelers vertrouwen uit.”

Met Ivan Perisic speelt er een nieuwe Kroaat een hoofdrol.

“Ja, hij toonde op korte tijd dat hij heel belangrijk is. Hij is een complete voetballer.”

Ook hij houdt niet van de schaduw.

“Ik beschouw dat als iets positiefs. Hij is open, speelt met heel zijn hart en wil elke wedstrijd winnen en uitblinken. Ik geniet ervan om hem bezig te zien. De supporters houden van hem. Dat is altijd veelbetekenend.”

Jij ging weg bij Club Brugge omdat je elke wedstrijd negentig minuten wil spelen, zei je toen in Sport/Voetbalmagazine. Sinds je terugkeer uit blessure startte je ook hier al vier keer op de bank. Gaat het nog?

“Sinds het begin van het seizoen sukkelde ik wat met mijn achillespezen. Na de wedstrijd tegen Lokeren ( op 12 september, nvdr) was de pijn niet meer te houden en stopte ik voor het eerst in mijn carrière drie weken. Daarna bouwde ik stap per stap weer op en de voorbije weken trainde ik opnieuw met de groep en keerde ik terug in de wedstrijdkern. Het team speelt momenteel goed en dan is het niet gemakkelijk om iets te veranderen. Dat is voor mij geen probleem. Het belangrijkste is dat ik weer fit ben en elke dag met plezier kan trainen.”

Hoe ervaar je Jos Daerden?

Aimé Anthuenis liet vorig seizoen zien waarom hij een grote carrière maakte: hij was een echte leider in een heel turbulente periode. Jos Daerden is een ander karakter en geeft iets meer vrijheid om offensief te voetballen. De resultaten spreken voor zich ( 21 op 27, nvdr). Misschien waren we aan een nieuwe motivatie toe.”

De laatste twee wedstrijden koos hij centraal op het middenveld met Justice Wamfor en Wim De Decker voor twee verdedigend sterke types. Denk je niet: waar is er nog plaats voor mij?

“Op die manier speelden we een goede wedstrijd op Gent en dan is het niet onlogisch dat je het tegen STVV in dezelfde stijl doet, maar in voetbal kan alles snel veranderen. Ik stel mij niet te veel vragen. Ik ben blij dat we winnen. Dat is het belangrijkste. Ik wil meteen tekenen om kampioen te worden met mij op de bank. ( lacht)” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Ik wil tekenen om kampioen te worden met mij op de bank.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier