Kroaat, geboren op 2 februari 1989 in Split. 1,87m, 80 kg. Geanalyseerd door Lorenzo Staelens.

L orenzo Staelens: “Ik vind Ivan Perisic een heel complete speler. Vorig seizoen nam hij in Roeselare al de ploeg op sleeptouw. Natuurlijk hadden ze daar nog wel wat stootkracht met MacDonald, maar ook Perisic maakte heel belangrijke doelpunten. Nu alweer, al is het schijnbaar de laatste tijd wat minder. Logisch, hij is 20 en verbruikt in zijn spel ontzettend veel energie. Perisic gaat altijd voluit. Ik zou haast zeggen: geen echte Kroaat ( lacht). Het is iemand die voor de ploeg werkt en niet zegt: ik ben hier de man, jullie moeten voor mij werken.

“Vergelijken … Net als ik destijds is het geen voetballer die twee, drie man gaat dribbelen en scoren. Het is iemand die er komt, meestal één controle en bingo. Iemand die sterk is met de kop en beschikt over een goeie infiltratie en goeie timing. Misschien iets sneller dan ik. Daarentegen had ik iets meer verdedigende kwaliteiten. En in strafschoppen omzetten was ik ook iets beter ( lacht).

“Absoluut een aanwinst voor Club Brugge! En dan is het toch ook raar – of misschien ook weer niet – dat hij in Sochaux niet in de basis raakte. Het Franse voetbal is wel wat anders en misschien speelde ook de leeftijd een rol. Mits nog wat meer ervaring, zal hij later op een hoger niveau meekunnen.

“Ervaring is belangrijk bij het leren doseren. Ik ben zelf op mijn 23e in eerste klasse gekomen en pas op mijn 25e bij Club, dat scheelt een pak. Het eerste jaar liep ik de ziel uit mijn lijf en spurtte ik achter alle ballen aan, om ze vervolgens te verliezen, waarop ervaren ratten als Snelders en Vandamme tussenbeide kwamen en zeiden: rustig, je moet niet alle matchen gedurende negentig minuten voluit gaan. Van die mannen leerde je doseren: in plaats van twintig keer in de zestien te komen, maar vijf keer en dan wel vijf keer goed. Dat moet hij ook nog leren. Soms met de rem op spelen, gewoon positioneel, terwijl hij nu steeds weer die actie wil maken en gaan. Net als vele anderen bij Club, dat is wel typisch. Resultaat: veel balverlies en dus veel lopen, heen en weer. Mochten ze de balvastheid voorin wat hoger kunnen brengen, dan hebben de anderen meer tijd om aan te sluiten.

“Zijn ideale plaats? Achter twee spitsen op de nummer tien. Hij kan van daaruit naar links en naar rechts en infiltreren voor doel. In een 4-3-3 mag het zelfs een van de twee defensieve middenvelders zijn, hij heeft het loopvermogen om van ver te komen. In de hoek zou ik hem niet zetten, dan beperk je zijn actieradius. Hij heeft ook niet de actie om buitenom te gaan en dan te centeren. Vorig jaar speelde Roeselare onder druk en was het in het uitkomen meestal man tegen man. Nu moet hij in een andere situatie het werk doen, de verdediging staat meestal goed gegroepeerd tegen Club. Dat is ook wennen.

“Maakt hij Club beter? Als een middenvelder een van de beteren wordt, is dat geen goed teken, vind ik. Wij hebben destijds ook seizoenen gekend dat ik redelijk wat scoorde, maar dat we als ploeg niet zo’n goed seizoen speelden. De belangrijkheid ligt voorin, vind ik. Als de spitsen het verschil maken, ‘moet’ Perisic geen twintig keer infiltreren, maar kan hij zich beperken tot drie keer goed komen en daarvan één keer scoren. Dan is zijn wedstrijd perfect.”

door peter t’kint

“Hij moet nog leren doseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier