“Uiteraard kijk ik veel voetbal op tv”, steekt Ivan Vukomanovic, middenvelder bij Lokeren, van wal. “Mijn vrouw vindt dat niet erg. Ze weet dat voetbal mijn beroep is en we hebben twee tv’s thuis. Ze kan altijd naar iets anders kijken als ze dat wil.” In het weekend kijkt Vukonaar Studio 1 maar ook tijdens de week blijft de Serviër ’s avonds wel eens voor de buis hangen. “Op dinsdag en woensdag kan ik echt genieten van de grote ploegen die Champions League spelen. Het voetbal dat je daar soms ziet, is van een andere planeet. Neem nu Manchester United: de ploeg speelt heel herkenbaar, met een toptrainer die al 20 seizoenen aan het roer staat. Alex Ferguson krijgt het telkens weer voor elkaar om een topteam te bouwen. Daar heb ik veel respect voor. Toch is mijn ploeg die andere Engelse traditieclub: Liverpool. Dat komt door de supporters op Anfield Road. ‘You’ll never walk alone’ bezorgt me telkens weer kippenvel, zelfs als het uit de televisie komt, ja.”

Vukomanovic is een echte liefhebber van de Engelse competitie. ‘Op Prime kijk ik elke week naar de samenvattingen en livematchen. De Premier League is het echte voetbal: zonder pardon, voor mannen. De sfeer die ze in de Britse stadions kunnen creëren, vind je nergens anders terug”, vertelt de speler van Lokeren, die naast voetbal ook interesse heeft voor een brok sportgeschiedenis. “Op ESPN, een sportzender die historische wedstrijden of evenementen heruitzendt, toonden ze onlangs een reeks over de geschiedenis van de Olympische Spelen. Daar houd ik echt van: over de Spelen van 1972 tot 1980 kan ik je alles vertellen.”

Toen de middenvelder nog in Rusland speelde, pikte hij af en toe een wedstrijd ijshockey mee. “Bij de derby tussen Dinamo Moskou en CSKA Moskou zijn 25.000 fans aanwezig: een hele belevenis, echt waanzinnig. Nu probeer ik het ijshockey nog wat te volgen via televisie, maar ze tonen dat enkel op de Amerikaanse zenders.”

De Serviër kijkt vol trots naar de sportprestaties van zijn landgenoten. “Momenteel zorgen Djokovic, Jankovic en Ivanovic er eigenhandig voor dat tennis ontzettend opkomt in mijn vaderland. De laatste 20 jaar zijn de Balkanlanden ook heel sterk in basketbal. Kijk naar de NBA, de sterkste competitie ter wereld: hoeveel spelers uit ex-Joe-goslavië zijn daar niet actief, sluipschutter Stojakovic op kop?”

Toch is het niet enkel sport dat de klok slaat in huize Vukomanovic. “Met mijn gezin kijk ik veel naar films op Prime en ik ben een grote fan van The Simpsons. Geweldige humor.”

Samenstelling Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier