Pierre Bilic

Vier jaar geleden zette de toen 33-jarige Ivica Mornar een punt achter een mooie carrière. De kale Kroaat verbrak in onderling overleg zijn contract bij Portsmouth. “Na mijn Engels avontuur heb ik nog even getraind bij de Kroatische tweedeklasser Trogir, maar dat project is in het water gevallen”, vertelt Mornar. “Ik kreeg nog wat aanbiedingen, onder andere van Club Brugge toen Marc Degryse daar nog manager was. Maar ik wilde bij mijn kinderen blijven en bovendien had ik ontzettend last van mijn hamstrings. Het leek me beter om gewoon te stoppen.” De immer goedlachse Mornar heeft er een mooie carrière op zitten die begon in zijn thuisstad Split. Na omzwervingen in Duitsland en Spanje belandt hij in België bij het Standard van Tomislav Ivic en drie jaar later in Anderlecht. “Standard was fantastisch, ondanks de ijzeren discipline die Ivic ons oplegde. We zagen hem vaker dan onze eigen vrouw!”, lacht Mornar, “Toen ik drie seizoenen later niet naar Sporting CP wou, werd ik in de C-kern gezet maar al snel stond Michel Verschueren voor mijn deur. Bij Anderlecht heb ik mijn mooiste jaren beleefd: Europese wedstrijden, de titel, de samenwerking met Aimé Anthuenis. Ik was dertig en op het toppunt van mijn kunnen. Toen heb ik de fout gemaakt uit Brussel weg te gaan naar Portsmouth. Herman Van Holsbeeck bood me een contract voor twee seizoenen aan maar ik wilde er een voor vier jaar. Anders moet je als 32-jarige nog op zoek naar een nieuwe club en niemand zit daarop te wachten. Achteraf bekeken had ik kunnen en moeten blijven.”

De hoofdstukken in Engeland en later op uitleenbasis bij Rennes in Frankrijk zijn minder succesvol. “In Engeland moesten we vooral verdedigen, we streden tegen de degradatie en dat was ik niet gewend. In Rennes botste ik op Laszlo Bölöni, een goede maar dictatoriale coach. Hij stond heel de tijd naar iedereen te roepen en benadrukte alleen de slechte zaken.” Tegenwoordig houdt Mornar het rustig. “Ik geniet van de kleine dingen. Hopelijk kan ik in het voetbal actief blijven als technisch directeur of scout, maar ik ben niet gehaast.”

Ivica Mornar is 37 en was als voetballer onder andere actief bij Hajduk Split, Eintracht Frankfurt, FC Sevilla, Standard Luik, RSC Anderlecht, Portsmouth en Stade Rennes. Mornar verzamelde 22 caps voor de nationale ploeg van Kroatië.

PIERRE BILIC