Geboorteplaats en -datum?

Sint-Truiden, 7 juni 1959.

Welke sporten beoefen je zelf?

Sinds de lagere school speel ik voetbal. Vroeger was dat met mijn vrienden in de chiro, intussen is dat zaalvoetbal of minivoetbal op liefhebbersniveau. Bij een echte voetbalclub was ik nooit aangesloten, maar de passie voor het spelletje is er wel altijd geweest. Af en toe ga ik ook wel eens fietsen, met een sportieve stadsfiets.

Welke sporten volg je passief?

Ik ben een echte voetbalfreak. Regelmatig ga ik kijken naar Racing Genk, al heb ik dit weekend de topper tegen Standard gemist door de jeneverfeesten bij ons in het dorp. ( lacht) Maar ook voor Anderlecht heb ik altijd een boontje gehad. Voor goede Europese wedstrijden moest je de voorbije jaren in het Astridpark zijn. Dit seizoen vlot het wat minder, maar in het voorjaar was ik aanwezig op de wedstrijd tegen Bilbao. Echt een fantastische Europese avond, zoals in de glorietijd. Als ik in de wagen zit en er wordt ergens gevoetbald, luister ik met plezier naar de enthousiaste verslaggeving van Peter Vandenbempt.

En het wielrennen?

Vroeger was ik daar ook door gepassioneerd, maar door de dopingschandalen van het laatste decennium heb ik ontgoocheld afgehaakt. Ik heb een soort van cynisme ontwikkeld als het over de koers gaat. Zo ga ik ervan uit dat iedere Tourwinnaar de facto gepakt heeft. De recente dopinggeruchten rond Alberto Contador hebben me dan ook niet verbaasd.

Had je vroeger idolen in de sportwereld?

Ik had altijd een zwak voor Robbie Rensenbrink. Toen ik hem samen met Jan Mulder zag spelen bij Anderlecht, was ik meteen verkocht. Tegenwoordig zouden spelers van hun kaliber niet meer in België terechtkomen, maar in Engeland of Spanje. Onlangs zat ik op de tribune van Anderlecht niet ver van Rensenbrink. Een vreemd gevoel om plots zo dicht in de buurt van je jeugdidool te komen.

En welke huidige speler kan je bekoren?

Kevin De Bruyne! Hij koppelt techniek aan kracht en voetbalt complexloos. Ik verwacht veel van hem, ook bij de Rode Duivels.

Waarom moeten België en Nederland de organisatie van het WK voetbal toegewezen krijgen in december?

Het is een unieke opportuniteit voor het Belgisch voetbal in al zijn geledingen. Van de nieuwe infrastructuur en omkadering zal iedereen, van profclub tot jeugdopleiding, kunnen genieten. De Nederlanders geloven er 200 procent in, bij ons is er wat meer scepsis, maar dat is typisch Belgisch. Toch moeten we ons allemaal achter dit project scharen want het kan ons voetbal lichtjaren vooruit helpen.

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier