‘Izquierdo zit nog in een aanpassingsperiode’

José Izquierdo © Belga Image

Hoe zou het met José Izquierdo zijn, de duurste transfer van neo-eersteklasser Brighton? Steeds beter, zegt een lokale waarnemer.

Toen José Izquierdo half augustus voor ongeveer 14 miljoen euro naar Brighton verhuisde, was dat de duurste transfer in de geschiedenis van de club. Hoe zou het hem vergaan? Behoorlijk goed, zeggen de statistieken. Na een start waarin Izquierdo afwisselend inviel of negentig minuten op de bank bleef, mocht hij op 1 oktober een eerste keer starten in de basiself. De match erna begon hij weer op de bank, maar viel hij snel in. Daarna werd hij weer basisspeler. Assists zijn er nog niet, doelpunten wel, twee.

‘José zit nog in een aanpassingsperiode’, constateert Andy Naylor, die voor The Argus alle wedstrijden van Brighton volgt. Dat Izquierdo pas half augustus naar Engeland kwam, was geen voordeel, signaleert hij. ‘Hij miste daardoor de voorbereiding.’ Brighton bracht hem daarom met mondjesmaat, ook omdat er op de positie van linksbuiten een jong talent liep. Solly March, Engels belofteninternational. Naylor: ‘Maar José kostte zoveel geld dat niemand verwachtte dat hij lang op de bank zou blijven. Op Arsenal kreeg hij een eerste basisplaats, de week later tegen Everton bracht hij vuur in de ploeg en daarna kwam er steeds meer speeltijd.’ In het voordeel van Izquierdo speelt de manier van voetballen van de ploeg, met aanvallende buitenspelers. Nayor: ‘Vrij ongewoon voor Engeland. Hij moet wel veel meeverdedigen, maar dat is duidelijk niet nieuw voor hem.’ Fysiek is het meegroeien met het tempo van de Premier League. Naylor: ‘Zelfs jongens die uit grotere competities komen, hebben tijd nodig. José doet het daarom behoorlijk, vind ik. Ook fysiek, wij hebben geen weet van blessures, hij was altijd beschikbaar.’

De zware 1-5 tegen Liverpool maakte hij wel weer mee vanop de bank. Naylor: ‘Isaiah Brown speelde vanaf links. Die is geleend van Chelsea, als doublure op tien, maar kan ook aan de zijkanten spelen. Hij viel op speeldag 1 geblesseerd uit, maar sinds oktober is hij weer fit.’ En dus een concurrent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier