Jaargang drie

© James Arthur

E lk jaar een beetje beter, dat is het devies bij Antwerp, meer dan ooit de ploeg van ’t Stad en de luis in de pels van de topploegen. Of zoals iemand het onlangs stelde: begin maar, als K11, op te boksen tegen Anderlecht, Club, Standard, Genk, Gent en nu ook Antwerp, dat in twee seizoenen tijd de sprong van 1B naar de top maakte, naar een Europese plaats zelfs. Jaargang drie onder Bölöni is dit ook, de Roemeen die deze zomer icoon Van Damme naar de uitgang begeleidde, maar al meteen Lamkel Zé als nieuw steentje in zijn schoen kreeg. Zo zal het altijd wel iets zijn.

Jaargang drie

Verdediging

Bolat en zijn transferdromen, ook daarmee is het altijd wel iets. Om de zes maanden goed voor een vaste plaats in de kolom transfergeruchten, maar voor het overige niks op aan te merken, de beste doelman van België. Voor hem staat gewoonlijk een van de beste verdedigingen van België. Buta, nog steeds maar 22, kan bij leven en welzijn (vorig seizoen miste hij de play-offs) een van de betere rechtsachters van België worden, Juklerød aan de overkant is een van de betere linksachters. Centraal links is Pius kandidaat-opvolger voor Van Damme. Seck, Arslanagic, Batubinsika en Borges zijn andere centrale figuren. De Laet, Opare en de jonge belofte Quirynen bieden opties op de flanken. Opvallend: Bölöni zweert bij vier verdedigers, maar experimenteerde in de voorbereiding ook met drie of vijf.

Jaargang drie

Offensief

Elk jaar een beetje beter, een scheutje meer voetballend vermogen, iets meer creativiteit toevoegen aan wat er staat, dat is het succesrecept. Vergis u niet: de basis van Antwerp blijft fysieke paraatheid, werkkracht en gestalte, overgoten met een sausje techniek. Govea, revelatie van de play-offs naast een beresterke Haroun, is met Zulte Waregem aan zijn derde Belgische ploeg in drie jaar toe. Alexis de Sart, jongere broer van KVK-middenvelder Julien, kan hem vervangen. Maar dat kan ook Nazarina of Hongla. Allemaal prille twintigers die van opa Haroun, de aanvoerder, de stiel kunnen leren. Vaste waarde offensief centraal is Refaelov, die Coopman als back-up krijgt. Na moeilijke jaren staat Coopman, ooit in Brugge een groot talent, voor een kruispunt in zijn carrière: eeuwige belofte blijven of haar op de tanden krijgen en onder Bölöni afzien en een man worden. De flanken zijn (voorlopig) dezelfde als vorig seizoen en voor aanvulling vatbaar, zeker nu Owusu weg is. Baby, Rodrigues en Bolingoli missen wat scorend vermogen en woelwater Lamkel Zé (de beste in de kern, maar ook de minst handelbare) is onvoorspelbaar. Alle eieren in het mandje leggen van DieuMbokani blijft een optie, maar stel dat Antwerp de poulefase van de Europa League haalt en dit najaar vol aan de bak moet op twee fronten, dan is dat een gevaarlijke optie.

Jaargang drie

Conclusie: geen extreme make-over en als Bolat blijft, zal de Great Old ongetwijfeld alweer een zeer moeilijk te manoeuvreren blok blijken. En dan is het uitkijken naar wat D’Onofrio (en Renard) eind augustus uit hun mouw schudden…

In/out

IN

Pius (FC Paços de Ferreira, Por), De Laet (Aston Villa, Eng), Hongla (Granada CF, Esp), Coopman (KV Oostende), A. de Sart (STVV).

OUT

Vleminckx (FC Oppuurs), Jezina (transfervrij) & Nöstlinger (RKC, Ned), Simão (AEK Athene, Gre), Bernier (US Dudelange, Lux), Owusu (Ajman Club, VAE), Van Damme (KSC Lokeren OV), Govea (SV Zulte Waregem, via FC Porto, Por).

Jaargang drie
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content