‘Bij Charleroi kan je als trainer je ding doen’

Drie jaar nadat hij er als trainer vertrok, gaat Jacky Mathijssen weer aan de slag bij Charleroi. Mathijssen: “Een tijd geleden had ik een gesprek met Abbas Bayat, om te kijken of we nog eens konden samenwerken. Toen de voorzitter terugbelde om te zeggen dat het voor hem kon, was het ook voor mij oké. Wat ik me van Charleroi herinnerde, was dat je er als trainer een echte stem in het kapittel hebt, dat je er je ding kon doen omdat je er korte lijnen had: alles werd besproken met één of twee mensen.”

Bij je vertrek naar Club haalde Abbas Bayat hard naar je uit. Is dat bijgelegd?

Jacky Mathijssen: “De voorzitter gunde me een vertrek, maar hoopte dat ik naar het buitenland zou gaan. Hij was ontgoocheld omdat hij meende dat ik bij Club niet goed zou kunnen werken.”

In hoeverre ben je als trainer veranderd tegenover je vorige passage bij Charleroi?

“Toen had ik het gevoel dat ik alles zelf in handen moest nemen, nu probeer ik iets meer te delegeren. Bij Club is er, ondanks het feit dat ik er geen kampioen werd, niet zo heel veel misgegaan, ook al werd het naar buiten voorgesteld alsof er veel misliep. Het was minder erg dan het toen leek. Maar ik weet ook dat in onze maatschappij de perceptie belangrijk is geworden, op alle vlakken.”

Kan je die perceptie als trainer niet sturen?

“Er komt een moment dat je een aantal clichés op korte termijn binnen dezelfde werkomgeving niet meer kan ontkrachten.”

Een cliché wil ook dat het zelden klikt tussen de Bayats en trainers. Waarom ben jij de uitzondering?

“Weinig mensen nemen de moeite om na te gaan of die perceptie klopt. Ik weet na wat me bij Club overkomen is maar al te best hoe dat voelt. Mijn ervaringen met de voorzitter en Mogi stroken niet met wat de meesten over hen vertellen. Ik ben iemand die zelden luistert naar wat men over anderen vertelt, ik ga af op mijn eigen ervaringen. Het zou mooi zijn als anderen dat ook wat meer zouden doen.”

Bij Charleroi lijkt de financiële kant van de zaak – de verkoop van jonge spelers tegen meerwaarde – te primeren op het sportieve.

“Dat deze club jonge spelers een kans geeft om ze met winst te verkopen, vind ik oké. Hopelijk hebben we er snel weer zo een paar, zodat ze hun eigen toekomst en die van de club veilig kunnen stellen.”

Was Lokeren een verkeerde keuze?

“Nee. Voor mij was het een test om na te gaan of ik nog voldoende motivatie kon opbrengen voor het vak. Hoewel de resultaten niet goed waren, voelde ik dat dit is wat ik nog altijd wilde. Alleen zal mijn persoonlijke inbreng in Charleroi een stuk groter zijn dan daar.”

GEERT FOUTRé

‘Weinig mensen gaan na of de perceptie klopt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier