2012 begon prima voor Jaime Ruiz. En dat na anderhalf seizoen blessureleed. KV Mechelen lijkt nog plezier te zullen beleven aan de Colombiaan.

Terwijl zijn ex-club Westerlo dit seizoen kampt met een gebrek aan kwaliteit in de aanval, lijkt Jaime Ruiz op weg om het spitsenprobleem van zijn nieuwe club te helpen oplossen. Sinds Aloys Nong in 2010 KV Mechelen verliet, bakten de spitsen van trainer Marc Brys er zo weinig van dat hij soms middenvelders in de voorste linie posteerde. Nu Ruiz van de medische staf groen licht kreeg, lijkt Brys weer over een goalgetter te beschikken.

Eind vorig seizoen twijfelde Westerlo aan Ruiz, die in het seizoen 2007/08 topschutter werd van de eerste klasse en zich nadien twee keer blesseerde aan de mediale band. Zijn contract in Westerlo liep af en de Kempenaars talmden met een verlenging vanwege een medische kwestie die de club in mei 2011 omschreef als heel troebel omdat er niet direct een vinger op het probleem kon worden gelegd. KV sloeg hem aan de haak. Mechelen ging ervan uit dat het wel zou lukken om hem fit te krijgen. Sportief directeur Fi Vanhoof stelde, ook in mei 2011: “We lieten hem nakijken door specialisten, Lieven Maesschalck en dokter Kris Van Crombrugge, niet de eersten de besten.”

Bart De Bruyn, een kinesist die bij KV Ruiz mee begeleidt, zegt nu: “Ik moet toegeven dat we zijn hele verhaal nog niet kenden toen hij tekende. Naar eigen zeggen sukkelde hij enkel met een probleempje aan de onderkant van een voet, maar toen we zijn hele profiel opmaakten, bleek het probleem veel groter. De rechterhelft van zijn lichaam was veel kwetsbaarder dan de linkerkant. Dat kwam omdat die rechterkant op een foute manier te fel gespannen stond, wat te wijten was aan een operatie aan de adductoren. Daardoor waren die adductoren wat verkort. Dat zorgde ervoor dat ze minder soepel waren dan die aan de andere kant. Zo ontstonden ook hamstringproblemen. Wat te fel gespannen stond, probeerden we langer en soepeler te maken. De delen in zijn lichaam die te slap waren, probeerden we te verstevigen, zodat zijn spierbalans hersteld werd. Ik beweer niet dat we alles op enkele maanden in orde brachten, maar tot nog toe is het resultaat wel positief.”

Voorzitter Herman Wijnants van Westerlo: “We zijn blij voor hem dat hij het zo goed doet, maar ik heb nu toch wel spijt dat hij niet meer bij ons zit. We volgden het oordeel van onze medische staf. Het zou te lang duren vooraleer hij weer fit was. Misschien hadden we meer geduld moeten hebben. Het is onze eigen schuld.”

DOOR RAOUL DE GROOTE & KRISTOF DE RYCK

“Het is onze eigen schuld.” Herman Wijnants

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier