Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Frank Raes terug op de voorbije week.

In Gent nam Herman Vermeulen het begin vorige week over van Jan Olde Riekerink.

Frank Raes : “Het hing al zodanig in de lucht dat die mens het wel op voorhand gevoeld zal hebben. IvanDeWitte liet, op zeer rustige en begrijpende wijze, al maanden uitschijnen dat hij zijn trainer wou ontslaan. Het blijft mij overigens wel verbazen dat Olde Riekerink, die toch de Ajax-school achter de rug heeft, zo’n saai voetbal presenteerde. Mijn tweede bedenking is dat het voor een hulptrainer niet zo eenvoudig is om over te nemen naar de spelers toe. Sommigen, zoals AiméAnthuenis lang geleden, slaagden daar wel in. Maar RenéVerheyen bijvoorbeeld had er ook problemen mee. Die switch in het hoofd van de spelers krijgen is hiërarchisch toch een verschil. Vermeulen is wel een vlotte boy en zo, maar ik vraag mij af hoe moeilijk die omschakeling weer gaat zijn voor hem. Gent kan in ieder geval wel beter, met meer enthousiasme en zo. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd : Westerlo, Lierse, Beveren, Sint-Truiden, La Louvière… Dat ligt allemaal zeer dicht bij elkaar en daar hoort Gent ook bij. Het hangt er allemaal maar vanaf of die switch er komt. Soms is dat moeilijk in te schatten. Maar Gent hoort zeker bij de goeie middenmoot.”

Club Brugge verloor nipt van AC Milan in de Champions League.

“Merkwaardig hoe de mentale ingesteldheid voor een wedstrijd zo van belang kan zijn als je ziet wat Brugge de voorbije weken allemaal overkomt. Het Milan moeilijk gaan maken met elf tegen tien en daarna verliezen tegen Heusden-Zolder. Brugge staat in de competitie wel onder zijn niveau geplaatst. Thuis tegen Milan was Brugge tevreden met een 0-0 en net op het moment dat ze denken dat er meer in zit, gaan ze eraan. Dat vind ik zo typisch voor Milan. Op het moment dat je denkt : we hebben het hier onder controle, maken ze je af. Ik vind het wel vreemd dat er zo weinig gezegd werd over de tactische wissels van Sollied. Normaal ga ik daar niet zoveel op in, maar hier heeft hij echt heel zijn systeem omgegooid omdat Clement uitviel. Achteraf wist je pas dat hij geblesseerd was, dus dat kan ik dan nog wel begrijpen, dat hij eruitging, maar niet dat hij heel zijn systeem veranderde. Het stuikte een beetje in elkaar. Stoica verloor ook direct al twee ballen. Ik was altijd een enorme voorstander van hem, maar het wordt moeilijk. Plus ook de omschakeling in het hoofd van de spelers, ook al spelen ze het al jaren. Maar Mendoza moet dan ineens van spits naar links. Ik vond het vreemd. Je kan ook Englebert in de positie van Clement zetten of Simons hoger laten spelen. Ik vind dat hij had moeten blijven spelen zoals ze bezig waren. Sollied ziet het natuurlijk als een schaakspel en de spelers beheersen het, maar nu moesten plots DeCock en Gvozdenovic naar het middenveld terwijl die al een beetje kapot gespeeld waren. Maertens stond op een gegeven moment rechtsback. Ze hadden daar nooit punten hoeven weggeven als Clement was blijven staan. Sollied heeft visie, weet wat hij wil en dat vind ik nog altijd schitterend, maar hier was hij, dacht ik, efkes overmoedig.”

Stijn Stijnen was bijzonder ontstemd omdat Butina en niet hij tweede doelman was.

“Ik begrijp dat wel van hem, maar ik kan ook de redenering van Brugge volgen. Stel dat Verlinden zich blesseert of stopt, dan moet je meteen vollen bak met Stijnen doorgaan. Dan moet hij alles doen en dan moet je misschien wel nóg over een goeie keeper beschikken, want hij is nog jong, je weet niet hoe het zal uitdraaien. Maar ik vind Butina geen keeper die een verdediging echt geruststelt. Vorig jaar heb ik goeie dingen gezien van Stijnen en ik vind het jammer dat hij niet volop zijn kans krijgt of op z’n minst tweede keeper is. Je moet er één kopen die er echt staat en dan Stijnen als tweede keeper gebruiken. Dat zie ik wel zitten en dat was ook de bedoeling, denk ik, maar Verlinden speelt iedereen weg. Hij is de beste, maar ze zullen er toch een oplossing voor moeten vinden. Stel dat het voor Stijnen uitgesteld blijft worden, dan is dat jammer, want we zitten toch allemaal te wachten op een nieuwe goeie Belgische keeper en Butina is niet de grote keeper zoals ze die aankondigden. Dan kan je evengoed Stijnen zetten, denk ik.”

Anderlecht verloor minder nipt van Celtic Glasgow.

“Thuis heeft Anderlecht met tien knap gespeeld tegen Celtic, maar als je naar ginder moet, weet je op voorhand dat het zwaar gaat zijn. Het eerste halfuur zijn ze weggeblazen, er was niks aan te doen. Er zijn er al veel ten onder gegaan : Juventus, Borussia Dortmund… Als je de palmares van Celtic thuis ziet, de jongste jaren : ik geloof dat ze thuis eenenzestig wedstrijden niet verloren. In de Champions League hebben ze al hun thuismatchen gewonnen en al hun uitmatchen verloren. Celta, Boavista, Liverpool uitgeschakeld : allemaal serieuze ploegen. Ik vind dat Kompany, die wat voorbij geflitst werd en niet altijd goed stond, zich in de tweede helft goed heeft herpakt. Hij blijft niet wegzakken en dat is op 17 en half jaar wel straf. Plus : hij heeft dat collectieve geheugen dat wij van Celtic hebben niet. Die jongen gaat vrij onbevlekt met de drukte om. Maar laat hem nog maar wat wachten om naar Manchester te gaan. Ik zie hem ginder nog geen twee wedstrijden per week spelen, hoe fysiek sterk en mentaal uitgebalanceerd hij al is. Maar heel de ploeg is collectief overwalst. Ik denk dat je het pas beseft als je erop staat, hoe indrukwekkend dat daar is. Ze hebben zich nog redelijk herpakt, want het had ook 5-0 kunnen zijn. Middenveld aanpassen of niet, dat had allemaal niet zoveel verschil gemaakt. Want wie moet je er dan uitnemen ? Bovendien moet je ook niet onderschatten hoe hard daar gevoetbald werd. Ik vind dat ze in het Britse voetbal wel ver gaan in hun intimidatie, maar dat hoort bij hun heroïek. Elkaar doodtrappen, klopje op de schouder en we spelen verder, dat moet ginder allemaal maar kunnen. Maar er zijn wel grenzen aan, vind ik. Je mag hard spelen, maar bij hen gaat dat wel zeer ver. Als er de helft klopt van de verhalen die je hoort van Aruna en Mornar, moet het nog altijd niet gemakkelijk zijn ( lacht).”

Alleen Standard lijkt Anderlecht in de competitie wat te kunnen maken. Dat bewees het zondagavond nog.

“Samen met Club Brugge en Anderlecht beschikt Standard over de beste kern. Op papier heeft Standard, heb ik al vaker gezegd, een goeie ploeg. Wie kan er spitsen opstellen als Bangoura, Kaklamanos en Mpenza ? Het is er misschien wel een te veel, maar het oogt wel indrukwekkend.”

Anderlecht slikt zeven doelpunten in twee wedstrijden.

“In de competitie zullen ze het nog wel redden. Maar je merkt toch dat er wat bleef hangen van die Europese opdoffer. Bij Aruna, al een heel seizoen op hoog niveau, en ook bij een aantal andere jongeren is de frisheid wat weg.”

door Raoul De Groote

‘Wie kan er spitsen opstellen als Bangoura, Kaklamanos en Mpenza ? Het oogt indrukwekkend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier