Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik ben even lang actief bij Lokeren als Roger Lambrecht ( halverwege het seizoen 1994/95, nvdr). Toen hij voorzitter werd, heeft hij me gevraagd om het omroepwerk voor mijn rekening te nemen. Een echte jongensdroom: ik ben al supporter van Lokeren sinds mijn twaalfde.”

Job?

“Ik werk voor Fortis, in het filiaal in Lokeren.”

Favoriete speler?

“Mijn favoriete Lokerenspeler ooit blijft Wlodzimierz Lubanski. Van de huidige spelerskern ga ik zonder twijfel voor Olivier Doll. Hij heeft voetbalintelligentie, maturiteit en geen kapsones.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

Eye of the Tiger van Survivor. Er zit dreiging en ‘power’ in dat nummer, een sfeer van ‘zware jongens’. Bij doelpunten van Lokeren draaien we normaal gezien het clublied, gezongen door Kamiel Spiessens. Chris Van den Durpel is peter van Lokeren.”

Als jouw club scoort, …

“Dan roep ik de voornaam van de speler, het publiek antwoordt met de familienaam. Al is het eigenlijk niet echt meer roepen, eerder brullen. Mijn vreugde-uitbarstingen langs de lijn zijn vrij legendarisch, ik probeer zo veel mogelijk ‘pathos’ in mijn stem te steken na een doelpunt. Op Daknam is er niet echt een omroepcabine, ik sta gewoon langs het veld. Ik kan alles perfect zien van daaruit en ruik als het ware het gras. Plus: ik heb contact met de bank. Met de trainers van Lokeren heb ik altijd een goede band gehad, zeker nu met Georges Leekens, ook een uitstekende entertainer. Slechts één keer heb ik problemen gehad met die positie zo dicht bij het veld: was ik toen niet ontzet door enkele behulpzame agenten, dan had Mogi Bayat waarschijnlijk mijn neus wat bijgewerkt ( lacht).”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Sowieso moet het hart van de omroeper 100 % voor de club slaan. Ik zeg altijd: ‘Als ik mijn micro afgeef, is het ofwel omdat Lokeren niet meer bestaat, ofwel omdat ik dood ben .‘ Mijn liefde voor de club is soms groter dan de liefde voor mijn naasten. Als omroeper moet je de boel kleur geven. Maar langs de andere kant is het soms zaak om neutraal te blijven. Het moet plezant blijven, zonder de mensen uit te dagen.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Toen we een aantal jaar terug Europees speelden tegen Manchester City wou ik de bezoekende fans een bijzondere verwelkoming geven. Ik heb toen een tekstje in elkaar laten steken door een licenciaat Germaanse filologie. Om te zorgen dat ook de uitspraak correct was, heb ik drie dagen lang met hem geoefend. Accenten, intonatie, tot het laatste detail kon ik de tekst omroepen in vlekkeloos Engels. Het applaus van de meegereisde Manchester Citysupporters deed meer dan deugd …” S

Volgende week: Luc Van den Meersschaut (FCV Dender)

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier