Geboorteplaats en -datum?

Temse, 18 maart 1963.

Welke sporten beoefen je zelf?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik maar weinig aan sport doe. Af en toe ga ik eens zwemmen, maar stel je daar geen Fred Deburghgraevetaferelen bij voor. In het zwembad ben ik vooral bezig met spelen met mijn dochtertje. Als ik tijd heb, probeer ik dan ook wel wat baantjes te trekken. Maar een geboren sporter ben ik niet. Ik was het jongetje dat altijd als een van de laatste werd gekozen wanneer we in de lessen LO ploegjes moesten kiezen.

Welke sporten volg je passief?

De laatste keer dat sport me echt kon meeslepen, was bij de puike WK-campagne van de Rode Duivels in 1986. Toen ben ik volledig meegegaan in de nationale hysterie. Maar het huidige WK bijvoorbeeld, dat zegt me minder. Al pik ik wel het een en ander mee, maar dat zijn dan vooral randfenomenen. Zo’n Noord-Koreaan ( Jong Tae-Se, nvdr) die een traantje laat bij de nationale hymne bijvoorbeeld. Dan begin ik daarover na te denken: huilt hij nu uit trots voor zijn land? Of is hij misschien ontroerd als hij denkt aan zijn vrouw en zijn kinderen? Wie weet wordt die familie vastgehouden en pas terug vrijgelaten als hij teruggekeerd is naar zijn land? Misschien wil de Noord-Koreaanse overheid zo voorkomen dat spelers politiek asiel zouden aanvragen in Zuid-Afrika… Over dat soort dingen fantaseer ik dan. ( lacht)

Welke sporters heb je al ontmoet?

In de serie van Team Spirit, die ik geregisseerd heb, wordt Eendracht Vooruit uitgeloot tegen Club Brugge. Ook Leo Van Der Elst heb ik ontmoet tijdens opnames van Team Spirit. Een heel aangename man. Daarnaast ben ik door een krant eens een namiddag samengebracht met Filip Meirhaeghe, dat was ook een heel fascinerende ontmoeting. Zelf heb ik niet zo veel met sport, maar ik heb wel bewondering en respect voor sportmensen, want ze zijn in staat om dingen te doen die ik zelf nooit zou kunnen.

Je hebt weinig affiniteit met sport, maar hebt wel twee ‘voetbalfilms’ geregisseerd?

Pas op, ik heb wel een band met het amateurvoetbal. Mijn vader en mijn broer hebben jarenlang gespeeld bij een liefhebbersploegje, de Fina boys in Temse. Uren heb ik daar langs de lijn en in de kantine gesleten en alles kunnen observeren. Ik wist toen nog niet dat ik regisseur ging worden, maar onbewust heb ik daar al mijn research gedaan voor Team Spirit. ( lacht)

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier