Jarenlang heeft Jan Wauters ons talloze onvergetelijke avonden bezorgd, met zijn gepassioneerde radioverslagen van de meest verschillende voetbalwedstrijden van over de hele wereld. Hij ging – zogezegd – met pensioen, en deed dat in stijl. Een monument verliet de radiodienst en zou moeilijk te vervangen zijn. Maar in de schaduw stonden toch enkele getalenteerde voetbalverslaggevers klaar. Denken we maar aan Peter Vandenbempt.

Het werd enkele jaren windstil rond Jan Wauters. En plots zat hij vorig jaar in de studio tijdens de Confederations Cup. Het was een vreemd zicht, hem ook te kunnen zién tijdens zijn analyses van de wedstrijden. Toen al vond ik dat er iets schortte. Het plaatje klopte niet.

Ondertussen werd hij met veel bombarie binnengehaald als columnist voor Het Laatste Nieuws om iets te schrijven over het WK 2006. Hij mocht eens even neerpennen wat hij van de wedstrijden vond, de omkadering, de sfeer, de organisatie et cetera.

Maar in de column van 16 juni 2006 vind ik dat hij over de schreef gaat. Het stopt nu voor mij ! Wanneer hij Peter Crouch bestempelt als de droevigste figuur die op het veld staat, lijkt dit eerder op goedkoop gezwets, een inspiratieloze avond ! Als we even de ploeg van Engeland bekijken : Terry, Ferdinand, A. Cole, Beckham, Lampard, Gerrard en Owen … Eén voor één spelers die al pakken meer ervaring meedragen dan Peter ‘Robocop’ Crouch. Om dan zulke uitspraken te doen … Neen, dat is niet netjes !

Verder neemt hij Ronaldo en Adriano op de korrel. Ze zouden beter in het ziekenhuis blijven ! Heeft hij, Jan Wauters, dan nooit eens een mindere dag, dat echt niets lukt. Neen, Jan Wauters kent dat waarschijnlijk niet. Indien zij over het hele toernooi falen, dan pas kan je dergelijke pengoochelingen maken. Dat hij het niet waagt hen de hemel in te prijzen als dit duo op een dag het toernooi van de Seleção redt !

O ja, nog even kort terugkomen op Mora. De keeper van Ecuador die zijn doel – feilloos – verdedigt met twee vlaggetjes van zijn land op zijn wangen geschilderd. Is dat nu niet net het mooie aan een toernooi, dat er verschillende culturen, landen en personen elkaar bekampen ? En als er dan eens zo’n keeper eerst even langs de plaatselijke schilder passeert, of een ploegmaat een spidermanmasker opzet tijdens het vieren van een doelpunt, dan vind ik dat mooi. En ja, er mag toch ook eens wat aandacht besteed worden aan het extrasportieve, niet ? !

Ja, voor mij wordt het dag na dag moeilijker om Jan Wauters serieus te nemen en het nodige respect – dat hij nog steeds verdient – te blijven geven. Zijn conservatieve, negatieve, vergezochte analyses en beschouwingen veroorzaken irritatie en een lichte vorm van wanhoop. Het standbeeld brokkelt stilaan af. Jan, het ga je goed, maar neem toch de juiste beslissing !

KRISTOF PAUWELS, VIERSEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier