Na 45 jaar mag Grenoble weer naar eerste klasse.

Na Le Havre en FC Nantes is Grenoble de derde club die de promotie naar de Ligue 1 mag vieren. De Alpenstad moest daar 45 jaar op wachten, maar alles raakte in een stroomversnelling toen een Japans consortium onder leiding van algemeen directeur Hidetaka Ubagai en voorzitter Kazutoshi Watanabe vier jaar geleden de club overnam en meteen de ambitie uitsprak om in 2014 de Champions League te winnen.

Het scheelde nochtans niet veel of de Japanse investeerders waren dit seizoen vertrokken. Toen Grenoble in maart twaalf punten achter stond op het toen derde geklasseerde Troyes, kondigden ze zelfs hun afscheid aan. Naderhand kwamen ze echter op hun beslissing terug. Volgens gedelegeerd bestuurder Pierre Mazé beslisten ze nu om zich langer aan de club te binden, aangezien ze absoluut de Franse eerste klasse willen leren kennen.

De kans is trouwens niet gering dat Grenoble opnieuw een Japanse speler aantrekt, zoals in het verleden al eens het geval was. Daarnaast wil de club ook volop de Aziatische marketingkaart trekken.

Grenoble, een club die pas elf jaar geleden ontstaan is uit de fusie van twee clubs die in de stad actief waren, zette dus een eerste belangrijke stap om zijn verdere ambities waar te maken. Die worden ook geïllustreerd door het fonkelnieuwe Stade des Alpes, dat plaats biedt aan 20.000 kijkers en moeiteloos kan uitgebreid worden tot 28.000 plaatsen, maar ook over een glazen dak beschikt van 18.000 m2. “Het modernste stadion van heel Frankrijk”, zegt Mazé trots. “Door zo lang in tweede te voetballen verloren we natuurlijk veel fans aan Saint-Etienne en Lyon, maar nu we in een splinternieuwe arena zitten en weer op het hoogste niveau zullen spelen, kunnen we ook snel groeien.”

Toch bulkt de ploeg niet van het geld. Het budget van 12,5 miljoen euro wordt weliswaar verdubbeld, maar dat is op het hoogste niveau allerminst een vetpot. Afgelopen seizoen had FC Metz met 24 miljoen euro het kleinste budget van alle eersteklassers en het kon de degradatie niet ontlopen. Om ervoor te zorgen dat Grenoble geen liftploeg wordt, rekent het bestuur op zijn trainer Mehmet Bazdarevic. De Bosniër dwong eerder al de promotie af met Istres in 2004 en was als speler in de jaren 80 en 90 een van de grote namen bij FC Sochaux. Bij Grenoble bouwde hij een sterke organisatie uit: de minst gepasseerde verdediging van tweede klasse, met als doelman Grégory Wimbée (ex-Rijsel). Hij opteerde voorts voor een evenwichtige mix van jong talent en ervaring, zoals oud Charleroimiddenvelder Laurent Macquet. Grenoble kon ook optimaal profiteren van de recent opgestarte samenwerking met Lyon, die zich onder meer vertaalde in de huur van Sandy Paillot, dé revelatie van de terugronde.

Yoann Gourcuff (21), een middenvelder die bij AC Milan niet verder geraakte dan de invallersbank, wordt door de Italianen komend seizoen uitgeleend aan Bordeaux.

Laurent Roussey, die als coach bij Saint-Etienne nochtans lange tijd op een schopstoel leek te zitten, verlengde zijn contract nu toch voor twee jaar.

AS Monaco houdt een grote schoonmaakoperatie. De clubleiding maakte bekend dat Flavio Roma, François-Joseph Modesto, Bolivar, Cufré, Sylvain Monsoreau, Jérémy Berthod, Nikola Pokrivac, Jerko Leko, Lucas Bernardi, Frédéric Piquionne, Néné, Adriano en Diego Perez allemaal mogen uitkijken naar een andere club. Eerder waren ook al technisch directeur Marc Keller en oud-doelman Jean-Luc Ettori, verantwoordelijke voor de scouting, aan de deur gezet.

Daisuke Matsui (27), de Japanse middenvelder van Le Mans, tekende een contract voor drie jaar bij Saint-Etienne.

Jean-Pierre Papin, die als coach van RC Lens werd opgevolgd door Jean-Guy Walemme hing in een interview de vuile was buiten: de oud-international verklaarde dat hij eigenlijk zes maanden de assistent was geweest van Daniel Leclercq.

Elie Baup werd uit zijn functie ontzet als coach van Toulouse.

Claude Puel, de coach van Rijsel die het hof wordt gemaakt door Lyon, verklaarde dat het voor hem een goed moment is om andere lucht op te snuiven. Goed nieuws voor Kevin Mirallas, die niet echt goed opschoot met Puel.

Transferoverzicht: Nicolas Dieuze gaat van Toulouse naar Le Havre, dat ook Stéphane Noro weghaalde bij Troyes. Loïc Rémy, de spits van Lyon die in de terugronde werd verhuurd aan Lens, tekende een overeenkomst bij Nice. Emil Lyng, een Deense spits van Aarhus, komt naar Rijsel. Jimmy Briand, de spits van Rennes verklaarde dat hij graag naar PSG wil. De beide clubs moeten wel nog een akkoord over een vertrek bereiken.

Lyon begon aan zijn zomerboodschappen met het aantrekken van twee jonge talenten uit het Franse voetbal. Zowel voor Hugo Lloris, de doelman van Nice die op termijn de vervanger zou moeten worden van Grégory Coupet als voor de FC Metzmiddenvelder Mirajem Planic betaalde de kampioen een transferbedrag van tien miljoen euro.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier