SCHITTERT BIJ HET AFBOUWENDE CELTIC.

Zelden krijg je in voetbal een tweede kans. Maar zeg nooit ‘nooit’. En dus is Celtic nog altijd in de running voor een plaats in de Champions League, van de week verdedigt het tegen NK Maribor een 1-1 uit de heenwedstrijd. In principe had dat nooit gemogen. In de vorige voorronde verloren de Schotten zwaar (over de twee duels met 6-1) van het Poolse Legia Warschau. Dat stelde evenwel tijdens de terugwedstrijd Bartosz Bereszynski op tijdens de laatste vier minuten van de 0-2 op Murrayfield in Edinburgh. Celtic, dat elke pond kan gebruiken, had het eigen Parkhead immers verhuurd voor de Commonwealth Games in Glasgow. De Schotten verloren ook in Polen, met 4-1, maar toen velde de UEFA het verdict. Legia kreeg voor de administratieve fout een 3-0 forfait en Celtic ging door op basis van die éne goal in Polen…

Het werd het geluk van de 19-jarige Belg Jason Denayer, door Manchester City verhuurd aan Celtic. Zoals gezegd: de Schotten hebben het financieel moeilijk, nu al een paar jaar de competitie sterk achteruitboert. Na de problemen van de Glasgow Rangers hebben ze nog amper een rivaal, zodat de beteren elk jaar worden verkocht. Manager Neil Lennon nam gefrustreerd de benen, hij kreeg toch nooit wat hij vroeg. De nieuwe coach is een onbekende Noor, Ronny Deila, geassisteerd door John Collins, die we nog kennen van zijn periode in Charleroi (2008/09). Een sterke persoonlijkheid, in Schotland verwacht men dat hij Deila snel zal opzijschuiven.

De Noor moet het stellen met gehuurde spelers. Denayer kwam van City, Tonev van Aston Villa, Berget van Cardiff, en vorige week kwam daar ook Mubarak van Roebin Kazan bij. De 38-jarige Deila, die veel te aanvallend speelde tegen de Polen uit Warschau, leerde wel van zijn fouten. In Maribor begon hij met een vijfmansdverdediging, veel geslotener.

“Denayer is dé sensatie van de voorbije week”, weet Antonio Carlo, die het Schotse voetbal volgt: “Niet alleen wegens zijn goal tijdens zijn debuut tegen Dundee United, maar vooral door zijn twee prestaties (ook tegen Maribor, nvdr). Hij is sterk in de lucht en verdedigt voetballend goed uit. De ploeg had zo een rustbrenger nodig. Of Denayer het eerste van Manchester City ooit zal halen, weet ik niet. Maar in zijn jaar in Glasgow zal hij zich alleszins kunnen tonen.”

Kampioen wordt hij alvast zeker. “Het Schotse voetbal is dramatisch”, beweert Antonio Carlo, “nu de twee clubs uit Edinburgh, Hearts en Hibs in tweede klasse zitten. Daar spelen ook de Rangers, zodat er meer belangstelling is voor tweede dan voor eerste.”

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier