Vorige week berichtte dit blad hier over VC Rijmenam. Die vierdeprovincialer onderwerpt dezer dagen al zijn spelers vanaf zestien jaar aan cardiologische tests. Sportarts Chris Goossens noemde dat prachtig, maar stelde ook dat we met zijn allen het aantal plotse hartdoden serieus kunnen doen dalen louter door alert te zijn en regels te volgen. “Zijn aanbevelingen waren héél terecht”, zegt cardioloog Luc Janssens, die de onderzoeken in Rijmenam voert. Goossens zei dat het voor álle mensen, ook die met een gezond hart, gevaarlijk is om te sporten met koorts of een sluimerende virale of bacteriële infectie. Hij wees er ook op dat wie bij inspanningen last heeft op zijn borst, duizelig wordt, zijn hartslag plots gigantisch voelt versnellen of zwarte vlekken ziet, mogelijke symptomen van een hartafwijking vertoont die best onderzocht worden. “Klopt allemaal”, aldus Janssens. “Maar Goossens beweert dat we enkel met die opmerkzaamheid en regels negen van de tien plotse hartdoden kunnen voorkomen. Dat is fel overdreven. Tussen zo’n symptoom en een fataal incident zitten dikwijls maar een paar uur of enkele dagen, vaak niet genoeg om de juiste hulp te vinden. En bij 20 % van de plotse hartdoden is de fatale stoornis het eerste teken.”

Alle sporters preventief screenen is onbetaalbaar voor de sociale zekerheid, zegt Goossens. “Fout”, aldus Janssens. “Deze tests worden niet terugbetaald. Voor een klinisch onderzoek en een elektrocardiogram – het minimum volgens de European Society of Cardiology en de American Heart Association – geef je bij je huisarts zo’n 45 euro. Veel geld? Dat vinden waarschijnlijk vooral mensen die dure, gele voetbalschoenen kopen. Dit is eenmalig en verantwoord voor elke sporter; als jij een halfuur jogt, ga je mogelijk ook tot je plafond, net als de prof op een ander niveau.”

Door de zeldzaamheid van het probleem, stelt Goossens, levert screenen weinig op. Janssens: “In Italië is zo’n onderzoek verplicht voor al wie sport in georganiseerd verband. De mortaliteit daalt er. Wij gaan niet vooruit. Hier ligt de verantwoordelijkheid bij de patiënt en niemand denkt dat het hem overkomt. Om zulke regels op te leggen hebben we dan ook een wetgever en sportbonden.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Bij 20 % van de plotse hartdoden is de fatale stoornis het eerste teken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content