Brugge en Genk hebben blijkbaar problemen om te scoren in de Champions League.

Frank Raes : Op die vier wedstrijden Brugge alleen twee goals tegen Barcelona, en dan nog niet eens echt uitgespeelde kansen. Er zit bij Brugge nog iets te weinig creativiteit in. Een penalty en een afgeweken schot. Scoren is moeilijk, gewoon omdat het niveau zo hoog is. Dat is duidelijk. Voor Brugge had het tegen Barcelona ook veel slechter kunnen aflopen, maar Genk heeft dat geluk, zal ik maar zeggen, niet gehad. Al is het wel zo dat Genk op internationaal niveau algemeen beschouwd zwakker is dan Brugge. En het Europees niveau ís hoog, hé, dat merken we elke keer opnieuw. Barcelona verliest dit weekend met 3-0 van Betis in de Spaanse competitie en Real speelt maar gelijk. Als je dan ziet dat ze na de 1-0 eigenlijk over Genk heen walsen, dan moet die Spaanse competitie wel straf zijn. Alleen Deportivo krijgt klop van AC Milan, om maar te zeggen dat de crisis in het Italiaanse voetbal waarvan vorig seizoen sprake was, eigenlijk ook maar een iets te vlug getrokken conclusie was. Landen als Spanje, Italië en Engeland steken er Europees gewoon ver bovenuit, met af en toe een uitzondering zoals Feyenoord, dat wint van Newcastle.

Bij Brugge ontbreekt wat creativiteit, zei je. Met Stoica haalden ze die in huis, maar…

Is al een paar keer ingevallen en ik denk zoals anderen al zeiden dat het systeem op dit moment niet zijn kopje thee is. Hij is er nog niet, daarin heeft Sollied wel gelijk. Als het systeem een beetje gedraaid wordt, moet het kunnen. Je moet zo iemand niet kopen om op de bank te zitten.

Over systeem gesproken : moet je dat voor Europees voetbal durven aan te passen, zoals aan Sef Vergoossen door zijn voorzitter werd aangeraden ?

Ik vind : als je tegen Real Madrid speelt, mag je er toch rekening mee houden dat je tegen Real Madrid speelt. Het is zo dat Vergoosssen een Nederlands systeem speelt : heel breed, met vleugelspelers die tegen de lijn hangen en ruimte scheppen voor zichzelf. Maar hij doet dat ook tegen Madrid, die enorm door het centrum komen. Ze komen daar toch allemaal gemakkelijk door de as van het veld en als je daar dan twee centrale middenvelders een beetje aan hun lot overlaat… Je schept ruimte en het verschil is zo groot dat je het centrum, het gedeelte voor de goal, iets meer moet afsluiten. Je moet van je eigen concept kunnen blijven uitgaan of het nu tegen Real of tegen La Louvière is, akkoord, maar op den duur is het concept en de taakbewustheid belangrijker dan al de rest. Uiteindelijk : taakbewust, wat stelt dat voor als je wint of verliest ? Met één spits spelen en een verdedigende middenvelder erbij : dat is een simpele ingreep die spelers moeten aankunnen. Je moet toch een zekere souplesse hebben. Op den duur heb je goed gespeeld als je zus of zo hebt gelopen. Maar simpel een man uitspelen, dat gebeurt bijna niet meer.

Genk heeft het ondertussen ook in de Belgische competitie moeilijk.

Genk heeft vorig seizoen heel sterk gespeeld. Misschien net iets boven hun niveau, terwijl ze er nu misschien net iets onder zitten. Het is een goeie ploeg met goeie voetballers, maar zo fantastisch kan je die kern nu ook weer niet noemen als je de vervangers bekijkt. Ze spelen een voetbal waarin domineren belangrijk is, en dat is moeilijk. Je mag van die groep niet te veel verwachten. Nóg eens vlot kampioen spelen, dat mag je niet verwachten. De transfers die ze gedaan hebben, moeten nog allemaal groeien. Bij de eerste drie, vier spelen is voor Genk al goed. Je mag die ploeg niet sterker maken dan ze is. Anderlecht is op papier toch nog altijd de sterkste ploeg.

En de ploeg die weer in vorm is.

Tja, ploeg in vorm… Nog niet lang geleden waren ze de ploeg die niks meer kon en plots blijkt dat Baseggio toch weer kan voetballen. Zat een paar kilometer onder de grond – kon niet lopen, niet shotten, niks meer. Blijkbaar wél dus. Dat soort conclusies wordt veel te rap getrokken. Brugge en Anderlecht zijn gewoon de beste ploegen, met daaronder Genk.

Lierse en Lokeren staan tweede. Niet toevallig twee ploegen die met Emilio Ferrera en Paul Put een vakman als trainer hebben.

Van Ferrera kan je niet langer zeggen dat hij er niks van kent. In het begin sloeg die wel eens wild om zich heen en dat hoort niet. Maar ook als hij te gast is in onze Champions League-uitzendingen zegt hij altijd heel pertinente dingen. Duidelijk en er niet naast. Als hij dat ook zo overbrengt naar zijn spelersgroep, moet dat klikken. Hij weet wat hij doet.

En PaulPut, ja, die weet dat ook. Hij heeft lang bij Tubantia Borgerhout gezeten en toen hoorde je in vierde klasse al vertellen : dat is een goeie trainer, fysiek goed… Je moet ook het geluk hebben om je kans te krijgen. Maar de stap naar een topclub is nog iets anders. Bij Antheunis is dat bijvoorbeeld via Genk naar Anderlecht gelukt. De druk is er groter. Bij Lierse of Lokeren eens verliezen, dat gaat nog, maar bij Anderlecht of Brugge is dat iets anders.

Anderlecht en Alain Courtois gingen uiteen.

Natuurlijk moet er net als bij Brugge eens iets gaan gebeuren. Maar we horen of zeggen dan altijd van die vage dingen : er moet gemoderniseerd worden, er moet een moderne structuur komen, een plan. Maar wat is dat ? Als gezegd wordt dat de ene te snel wou en de andere te traag, over wat gaat dat dan ? Courtois heeft dat bij Anderlecht niet kunnen doordrukken, maar die komt natuurlijk uit een totaal andere wereld. Niet uit het clubvoetbal, maar van de Belgische voetbalbond. Dat blijft door de nationale ploeg toch altijd een succesproduct, iets waar altijd aandacht voor is. Euro 2000 is ook een grote onderneming geweest. En dan kom je in het clubvoetbal met zijn grote en kleine kantjes. Elke dag in dat bureau, dan nog in hetzelfde als Verschueren, dat moet wat gegeven hebben.

Tja, het is een vergissing gebleken aan beide kanten en ik kan moeilijk zeggen wiens schuld het is. Je kan het moeilijk inschatten omdat we niks gezien hebben van Courtois. Verschueren en Vanhove, het is wel al eens gezegd dat hun clubs zullen merken wat ze eraan hadden als ze er niet meer zijn. Maar als ik Brugge was, ik zou toch Degryse binnen pakken. Alleen wilde hij zeer veel macht, tachtig procent van de sportieve beslissingen, geloof ik. Voor een nieuwe man is dat veel. Ik denk dat Sollied dat ook niet graag had. Sollied heeft zijn manier van werken en als hij dan iemand boven zich krijgt die zegt dat hij anders moet spelen, tja, dan moet hij het afstappen. Die tachtig procent had moeten groeien.

Anderlecht moet zich wel vragen beginnen te stellen, want ze moeten toch iets gaan doen.

Het zijn nog allemaal maar kleine problemen in vergelijking met wat KV Mechelen meemaakt. Hoe geraken ze daar ooit uit ?

Ik zou het niet weten. Ik weet bijvoorbeeld al niet wat ik van WillyVan denWijngaert moet denken. Als ik hem ontmoet, is dat een vriendelijke man. Steekt er een half miljard in wordt gezegd, maar hóe zit dat er in ? Dat gaat met constructies en zo. Het is niet zo simpel op te lossen. Er moeten daar veel lijken in de kast zitten. Ik denk dat we er de helft nog niet van weten.

Geraken ze eruit mét Willy Van den Wijngaert ?

Ik denk dat Willy in ieder geval mensen zal moeten betrekken in zijn beleid. Het allemaal gesloten houden, die tijd is voorbij. Zover zijn ze bij Brugge en Anderlecht wel al. Naar binnen toe zal daar wel een open financieel beleid zijn. Maar in Mechelen weten ze het zelfs binnen de club niet meer. Ik dacht aanvankelijk : ze gaan er door komen, maar ik vind het nu wel moeilijk worden. Waarom zou er nu bijvoorbeeld geld uit Zuid-Amerika komen ? Wat hebben die daaraan ?

door Raoul De Groote

‘Courtois elke dag in hetzelfde bureau als Verschueren, dat moet wat gegeven hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier