Assistent-trainer René Verheyen zag Bosko Balaban vijf, zes jaar geleden al tijdens scoutingopdrachten. “Ik eenmaal, Roger Tierenteyn ( scout en materiaalmeester, nvdr) twee of drie keer”, zegt hij. “Hij viel op, maakte indruk. Hij was nog jong, maar van een kaliber dat heel moeilijk te halen was voor ons. Daarna is hij voor ontzettend veel geld ( tien miljoen euro, nvdr) naar Aston Villa vertrokken.

“Het is duidelijk dat hij zich na tien maanden zonder wedstrijd wil bewijzen. Hij weet dat het een jaar zal zijn van proberen door te breken. Ondertussen staat hij al een kilo of vier, vijf minder zwaar. Hij zit momenteel op een goed ritme, denk ik, maar mist nog de echte competitiescherpte. Het gevoel om wedstrijden op hoog niveau te spelen zal hij stilaan terug moeten krijgen. Maar eens hij op volle scherpte is, kunnen we er, denk ik, nog veel plezier aan beleven.

“Bosko heeft alles om er een goalgetter van te maken. Hij is zeer gevaarlijk in de zestien meter, twijfelt nooit en kan vanuit alle posities trappen. Hoe dichter hij bij de zestien kan opereren, hoe gevaarlijker. En misschien rendeert hij wel het best als hij in een systeem met twee centrumaanvallers rond een diepe spits kan spelen. Maar ik denk dat hij met drie voorin ook goed kan functioneren, op elk van de drie posities zelfs. Bosko is ook iemand die aan de bal het overzicht behoudt en het spel kan verleggen en iemand die niet plaatsgebonden moet spelen. Je moet hem niet links of rechts tegen het lijntje plakken. Vanaf de flank zal hij misschien iets meer naar binnen spelen dan we gewend zijn. Bosko moet je laten zwerven, zijn ding laten doen. Hij moet zich zoals Gert Verheyen kunnen uitleven op een voetbalveld, hij heeft het nodig om veel te lopen, veel aan de bal te komen, veel vrijheid te genieten. Nu, onze drie spitsen spelen in feite ook niet positiegebonden. Hoe meer positiewissels er zijn, hoe beter de ploeg draait.

“Echt supersnel is hij niet, maar hij is heel slim en heeft het gevoel om op het juiste moment te vertrekken. Hij voelt aan wanneer, wat, waar en hoe. En hij laat zich niet opzijzetten. Hij werkt, stoort en scoort. Bosko is technisch onderlegd en gefixeerd op scoren, een jongen met een mening ook, maar ook niet te beroerd om de mouwen op te stropen, naar voren te pressen, zijn tegenstander onder druk te zetten, er ook in de tachtigste minuut nog een spurt uit te persen om mee te verdedigen. Dat zie je niet altijd van een spits. Hij heeft honger, zijn bereidheid is groot. Hij wil zich hier absoluut bewijzen. Ik verwacht dat hij zal doorbreken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier