Drie maanden na zijn titel moet RC Genk in twee keer voorbij Maccabi Haifa raken om naar de Champions League te mogen. Maar intussen brokkelt de kampioensformatie af. ‘Ik denk niet dat alleen Frank Vercauteren dit Genk kan leiden’, zegt aanvoerder David Hubert.

Verdedigende middenvelder David Hubert is 23, Belg én kapitein van de kampioen. Ook hij viel uit de lucht toen vorige week Frank Vercauteren, de man die hem de aanvoerdersband gaf, plots gelinkt werd aan Al Jazira, een club in de Verenigde Arabische Emiraten. Donderdag stelde Vercauteren dat hij zeker vertrekt, maar maakte hij duidelijk dat het zijn wens was om zeker nog te blijven voor de competitiematch van afgelopen zaterdag tegen Zulte Waregem en de heenwedstrijd tegen Maccabi Haifa van vandaag, woensdag. Terwijl hij dat, met wat mist eromheen, aan de pers vertelde, nam Hubert plaats op het terras voor het stadion, om zijn kijk op de situatie te geven.

Was de spelersgroep unaniem bereid om nog even met Vercauteren door te gaan?

David Hubert: “Ik denk dat het algemene idee vorige week was dat het geen zin had om de samenwerking halsoverkop stop te zetten. Het leek niet de beste oplossing om ineens cruciale wedstrijden aan te vangen met een trainer die de ploeg amper kent, mede omdat we dan ook nog eens in weken zitten waarin er door het drukke programma niet vaak getraind wordt. Ik zag ook niet in waarom we enkel met Pierre ( Denier, T2, nvdr) en Hans ( Visser, T3, nvdr) zouden doorgaan als ook de mogelijkheid er was om nog even met Vercauteren verder te doen. We weten wat we van hem kunnen verwachten, hij zal zich zeker honderd procent geven en, zoals altijd, de goede beslissingen proberen te nemen. Een speler die vertrekt, zal misschien iets terughoudender zijn, maar een trainer niet. Die kan niet geblesseerd geraken.”

Weg langs het gordijn

Veel wrevel in de groep over zijn beslissing had een stevig argument kunnen zijn om meteen een punt te zetten achter de samenwerking.

“Je probeert het toch ook van zijn kant te bekijken. Het moment stoort ons, maar dat kan hij blijkbaar niet kiezen. Bij zulke clubs geldt: hier is de trein, spring je erop, oké, spring je er niet op, spijtig. Ik denk dat iedereen het zou doen, of het toch op zijn minst zou overwegen. Mocht u tien keer meer kunnen verdienen, dan zou u daar ook eens over nadenken. Je kunt je toekomst verzekeren, meer dan dat zelfs. En als zijn contract bij Genk dit toelaat, doet hij niks verkeerd.

“Anderzijds was er wel een transferstop gevraagd, of geëist, van zijn kant en van de kant van Dirk Degraen ( algemeen directeur, nvdr). Zogezegd, want ze wisten ook wel wat er zou gebeuren als er een bod van tien miljoen kwam op een speler. Het was een soort gordijn. Blijkbaar moesten de spelers dat respecteren en de trainer niet.”

Daarover bestaat er toch ergernis?

“Ja, oké, maar die moeten we opzij kunnen zetten. Dat zijn persoonlijke gevoelens die niet in het belang van de ploeg staan. Tegenover de spelers is het op ethisch vlak misschien niet goed, maar wij moeten daarmee leren leven. Ons leven gaat voort, het voetbal in Genk gaat voort. Waarom zou het met een nieuwe trainer niet goed gaan? Ik denk niet dat alleen Frank Vercauteren dit Genk kan leiden.”

Intussen is er toch iets gebroken tussen Vercauteren en zijn spelers, nee?

“Tussen Thibaut Courtois en RC Genk is er blijkbaar ook zogezegd iets gebroken, terwijl Thibaut hier het mooie weer maakte. Over de trainer kun je hetzelfde zeggen. Het laatste anderhalf jaar was fantastisch. We haalden de titel, we zijn nog in the running voor de Champions League en al zeker van Europees voetbal tot Nieuwjaar. Hij deed zijn job schitterend. Als we vooraf hadden kunnen kiezen tussen enerzijds hem aantrekken, hem een contract geven met zo’n opstapclausule, met hem kampioen worden en hem op deze manier zien vertrekken of anderzijds hem niet aantrekken en een minder goed seizoen spelen, dan zou ik toch meer gevoeld hebben voor het eerste.

“Natuurlijk kun je kwaad zijn over de manier waarop hij vertrekt, maar er werd druk gezet door de club waar hij naartoe gaat. Natuurlijk hadden er onderhandelingen met Genk kunnen opgestart worden en hadden ze kunnen afspreken om pas over twee weken te praten of om achter de schermen te praten en pas over twee weken met het nieuws naar buiten te komen. Maar die mensen van ginder denken niet zo en money is blijkbaar de baas in het voetbal. Die mensen vragen gewoon: ‘Ja of nee?’ Het zijn zij die niet ethisch handelen. En misschien moet ik dat niet eens zo noemen. Ze gebruiken louter wat er in het contract van Vercauteren staat. Ik denk dat hij het zelf op een andere manier wilde, dat hij probeerde om alles wat te camoufleren naar Genk toe en de twee trachtte te combineren: onderhandelen met de club ginder en proberen hier nog twee weken te blijven. Misschien was hij beter gewoon eerlijk geweest naar RC Genk toe.”

Was het niet verstandig van de club om zo’n opstapclausule in zijn contract te verwerken?

“Misschien was dat de enige manier om hem te halen.”

Constant worden

Er wordt gesteld dat Vercauteren zich er goed van bewust was dat Genk vorig seizoen amper tegenslag kende en dat de kans klein is dat de club een tweede jaar op rij zo door het seizoen zou huppelen.

“Oké, maar waarom moeten wij absoluut kampioen worden? Dat moet een doel zijn, je probeert zo hoog mogelijk te eindigen, maar is ons seizoen mislukt als wij nu als derde eindigen? Wij zijn Anderlecht niet. Wij proberen nu gewoon een constante te krijgen in onze eindrangschikking en prestaties. In een bepaald jaar eens vierde worden, dat kan, maar het zou bijvoorbeeld niet meer mogen gebeuren dat we nog eens buiten play-off 1 vallen.

“Op dit moment proberen we Europees voetbal te combineren met de competitie. Natuurlijk zullen we vaker vermoeid zijn en een bredere kern nodig hebben, maar dat is net de uitdaging die ik zie voor de ploeg en de club. En hij zag dat ook zo, denk ik. Het zou mij sterk verwonderen als hij weggaat omdat RC Genk kampioen is en hij denkt dat hij niet beter kan doen.”

Het leek voor hem moeilijk om van bovenuit dingen gedaan te krijgen. Vorig seizoen mopperde hij toen de versterking uitbleef die hij wilde. Misschien dacht hij dat het nu weer zo zou zijn.

“Dat is iets tussen de club en de trainer. De club heeft zijn filosofie. We zijn met jongeren bezig. Vorig seizoen speelden we met vijf spelers uit de eigen jeugd. Ik denk dat het ongezien is in België om daarmee kampioen te worden. Het is een visie die je moet respecteren. Twee à drie miljoen uitgeven om jongens aan te trekken past daar niet in. Dat het dan moeilijker is om spelers vast te krijgen, dat is zeker. De club zoekt opportuniteiten. Dat die niet direct kwamen wanneer het nodig was, dat is een andere zaak. Misschien spijtig voor de trainer. Maar ik denk niet dat zijn voornaamste reden om te vertrekken moet gezocht worden bij kleine dingen tussen de club en de trainer of tussen de trainer en de spelers of bij het idee niet beter te kunnen doen. De voornaamste reden is een aanbieding die hij niet kon laten liggen.

“Ik denk trouwens dat het nu voor Genk ook niet makkelijk is om de markt op te gaan. Veel clubs proberen een deeltje mee te graaien van de negen miljoen die Thibaut opleverde. Voor een speler die normaal gezien maar één miljoen kost, vragen ze aan RC Genk nu misschien drie miljoen. Dat moet je niet betalen als die jongen dat niet waard is, ook al kun je de centen er leggen. Het heeft geen zin om als club plots zot met geld te gaan gooien door paniekaankopen te doen om iedereen content te houden en om te tonen dat je als club actief bent.”

Loonkloof

Kun jij je vinden in die jongerenfilosofie van Genk die je daarnet beschreef?

( lacht) “Dit jaar was ze succesvol, volgend jaar valt het misschien tegen. Anderzijds is bij Anderlecht met veel geld gooien ook al serieus tegengevallen, en meegevallen. Maar: als je als club meer wil, moet je er ook meer geld durven instoppen. Als je de lat wil verleggen, moet je meegaan. Je kunt meer doen voor meer geld, maar niet meer doen voor minder geld. Ik praat nu over het verhogen van contracten, over het belonen van spelers voor hun prestaties, over spelers content houden in Genk, zodat ze niet proberen om naar ergens anders te gaan, over proberen een basis te vormen van een ploeg.

“Als een speler 1 verdient en bij een nieuwe club 4 kan krijgen, zal hij meer geneigd zijn om te vertrekken dan wanneer hij 2 of 3 verdient. In die laatste gevallen denkt hij: uiteindelijk zit ik hier toch goed. In het afwegen van de pro’s en contra’s van een transfer, zakt dan een belangrijke pro serieus in gewicht. Dan gaan andere factoren de doorslag geven. Ik zeg niet dat ze hier met zware contracten in het rond moeten beginnen te gooien, maar er is nog altijd een groot verschil tussen Club Brugge en Anderlecht en Genk. Een transfer zoals die van Thibaut was niet tegen te houden, maar als hij gebleven was, had hij zeker een degelijke verbetering verdiend. Spelers die iets betekend hebben voor de club, moet je correct durven belonen. Dat is meer mijn visie, en niet: risico’s nemen door dikke transfersommen te betalen en direct hoge contracten te geven aan spelers die nog moeten bewijzen dat ze zich hier kunnen aanpassen en hier goed in hun vel kunnen zitten.”

Er borrelt in de spelersgroep naar verluidt ongenoegen over de inkomenskloof tussen aangetrokken jongens en spelers uit de eigen jeugd.

“Van wie weet je dat? ( lacht) De ervaring leert ons dat jeugdspelers op financieel vlak de grootste stappen kunnen zetten door te vertrekken. Zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal. Bij een transfer is er een club die je echt wil en die aanlokkelijk wil lijken. Kom je uit de jeugd, dan behoor je al tot die club. Dan moet je je twee tot drie keer zo hard bewijzen ten opzichte van die aangetrokken speler, die geld kostte en die ze dus ook niet zomaar op de bank gaan zetten ten koste van een jeugdspeler. Anders vernietigt een club zijn eigen kapitaal, want die aangetrokken speler zakt dan in waarde, die ga je niet meer aan een betere prijs kunnen verkopen én die verdient veel geld met louter op de bank zitten. Dat is waarom je problemen krijgt met je doorstroming als je veel geld stopt in spelers die je haalt.”

Ademen

Zie je de dubbele confrontatie tegen Maccabi Haifa een beetje zitten?

“Als we in de Champions League willen spelen, moeten we zo’n tegenstander kunnen uitschakelen.”

Jullie kunnen voor de heenmatch niet rekenen op de geschorsten Anele en Vanden Borre en de geblesseerden Ogunjimi en De Bruyne. Dat illustreert het verschil met vorig seizoen, toen jullie nooit op één moment zo veel basisspelers misten.

“Oké, dat kun je zo stellen, maar ik zie RC Genk niet als elf basisspelers en zeg dus ook niet dat er nu plots vier basisspelers out zijn. Speelde Vanden Borre vorig seizoen zo vaak? Kevin en Marvin wel, oké, maar zij kunnen vervangen worden door spelers die meedraaien in het geheel, dat zal de kwaliteit van de ploeg niet omlaaghalen.”

Haifa is naar verluidt een technisch team.

“Een beetje te vergelijken met Partizan, dat was ook een heel goed voetballende ploeg. En het lukte om hen uit te schakelen, weliswaar niet altijd met het mooiste voetbal, maar we speelden tegen hen ook niet onze beste matchen.”

Aan wat lag dat?

“In de heenmatch vielen we heel vroeg met tien man. We moesten op een andere manier voetballen dan gewoonlijk. Aan de tweede match begonnen we met een voorsprong en toen speelden we niet zoals het moest. Terwijl was aangegeven om niet terughoudend te voetballen, zaten we toch met de nodige schrik. Als de tegenstander dan degelijk voetbalt over de flanken en de bal voor het doel kan blijven droppen, kom je er niet meer uit. We probeerden te ademen door de bal weg te trappen en niet door ons voetbal te spelen, ook omdat we veel te laag stonden om ons voetbal te spelen.”

Die schrik is sterker dan jezelf op dat moment?

“Dat zit gewoon in je onderbewustzijn. Dat heeft ook met ervaring te maken. We hebben een jonge groep die het nog niet gewend is om op dat niveau te spelen.”

Compensatie

Jij sprokkelt nu ook bij de Rode Duivels spelminuten op internationaal niveau, je mocht invallen tegen Slovenië

“Het was super. Ik hoopte op enkele minuten, maar ik kon 35 minuten meedoen. Naast Timmy ( Simons, nvdr), met de opdracht om iets hoger te spelen.”

Wat steel jij met je ogen van Timmy?

“Hij neemt minder impulsieve beslissingen. Ik loop iets vaker uit positie, bijvoorbeeld doordat ik weleens net te laat ervoor kies om toch druk te zetten op een balbezitter. Dan spelen ze de bal in mijn rug en ben ik uitgeschakeld. Timmy gaat op het goede moment druk zetten, waardoor die kerel zich niet kan omdraaien en weer naar achteren moet spelen. Ofwel blijft hij gewoon in positie, maar niet iets ertussenin.

“Die twee keer dat ik hem nu live aan het werk zag, viel me ook op hoe weinig Timmy aan de bal komt in de opbouw. Maar tegelijkertijd zag ik hoeveel gaten hij vult zonder de bal te raken en hoeveel deugd dat doet voor de ploeg. Daar kun je blijkbaar geen waarde opplakken, want dan hoor je niemand zeggen dat Timmy een goede match speelde. Een verdedigende middenvelder kan een hele match goed looplijnen afschermen, maar als hij vijf van de twintig ballen die hij raakt, slecht geeft, is het verdict al gevallen. Onze trainer zegt dat ‘compensatie’ op die positie uitzonderlijk belangrijk is.”

DOOR KRISTOF DE RYCK – BEELDEN: REPORTERS

“Is ons seizoen mislukt als wij nu als derde eindigen? Wij zijn Anderlecht niet.”

“Al Jazira gebruikt louter wat er in het contract van Vercauteren staat.”

“Als we in de Champions League willen spelen, moeten we een tegenstander als Maccabi Haifa kunnen uitschakelen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content