Lopen doe je tegenwoordig om ervoor te zorgen dat je niet wordt beledigd op Facebook en/of niet wordt achtervolgd door zombies. Lopen gebeurt anno 2012 met behulp van apps en smartphones. Hieronder vind je de zes treffendste voorbeelden.

Smartphones en hun apps zijn alomtegenwoordig en ze veranderen ook echt wel wat in ons dagelijks leven. Ons loopgedrag bijvoorbeeld. Daar waar de loopanalyse vroeger voorbehouden was aan de professionals, kan nu eenieder (via Google Maps) met een smartphone zien hoe snel en waar hij liep, welke afstand hij aflegde en hoeveel calorieën hij daarbij precies verbrandde. Dat smartphones tegenwoordig standaard uitgerust zijn met een gps-functie en een snelheidsmeter is alleen maar een extra aanmoediging voor de loopliefhebbers. Dat je de statistieken kunt uploaden op je Facebookpagina is dan weer een extra motivatie om ervoor te zorgen dat die statistieken het bekijken waard zijn.

De Nike+ GPS valt op dankzij zijn gebruiksvriendelijke interface en de vrolijke commentaren die daar tijdens het lopen op verschijnen. De RunKeeper-app toont zich – met zijn Fitness Class die je voorbereidt op het lopen van een marathon – echter een stuk professioneler. De extra accessoires zoals een hartslagmeter en een slimme weegschaal maken de RunKeeper er alleen maar interessanter op.

Bij Adidas pakken ze het met de Adidas miCoach nog net dat tikje slimmer aan. Die miCoach is er immers op gericht om zo veel mogelijk complementaire accessoires voor de smartphone te kopen. In die aanpak zagen ze ook bij Garmin wel heil. Als specialist in het genre met twaalf intelligente polshorloges voor zwemmers, wielrenners en lopers kon Garmin bijna niet anders dan met een eigen Garmin Fit op de proppen te komen. De Garmin Fit- apps werken niet met bluetooth, er is dus een adapter ( dongle ant+, 39 euro) nodig die je in je iPhone (geen Android) kunt pluggen zodat je kunt communiceren met stappentellers en andere hartslagmeters. Geen al te gebruiksvriendelijke constructie dus.

De Reebok Promise Keeper toont zich in eerste instantie een redelijk klassieke app voor lopers, maar blinkt uit in het gebruik van de sociale netwerken. Eenmaal je de loopplanner hebt ingevuld, is er geen weg meer terug. Zodra je een afspraak mist, maakt de Reebok Promise Keeper je daarop attent … via Facebook en/of Twitter. Alsof die publieke vernedering nog niet zou volstaan, is er ook nog de Zombies, Run!. Deze ietwat bijzondere app moedigt je via je koptelefoon aan door het gereutel van zombies die je op de hielen zitten en de stem van een vriend(in) naar keuze die jou de nodige gps-aanwijzingen geeft om aan de zombies te kunnen ontsnappen. Alles is goed zolang het je maar aan het lopen krijgt, moet je maar denken.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier