PROBEERT VIA HET WK EEN NIEUWE CLUB TE VINDEN.

Al meteen op speeldag 1 toonde Jean Beausejour (30) zich op dit WK in Brazilië. Ingevallen iets voorbij het uur scoorde hij in de toegevoegde tijd de 3-1 voor Chili tegen Australië. Ook op het WK in 2010 scoorde Beausejour al eens, toen de 1-0 tegen Honduras.

Dat zijn naam een belletje doet rinkelen bij heel wat Belgische voetbalfans is niet abnormaal. In het seizoen 2006/2007 belandde de Chileense linkspoot bij AA Gent, maar Beausejour slaagde er nooit in toenmalig coach Georges Leekens te overtuigen. Integendeel: halfweg het seizoen was hij alweer weg nadat hij geen enkele officiële match in het shirt van Gent had gespeeld.

In 2010 versierde Beausejour een transfer naar de Premier League, Birmingham City betaalde vijf miljoen euro aan de Mexicaanse topclub Club América. Nog eens twee jaar later volgde Wigan Athletic, waar hij in januari 2012 neerstreek. “En hij drukte meteen zijn stempel”, vertelt sportjournalist Gregg Farrimund, die de Engelse club volgt voor de Wigan Evening Standard. “Nochtans was dat niet evident, want Wigan streed tegen de degradatie. Maar onder meer dankzij de goeie prestaties van Beausejour won het nog belangrijke duels tegen Liverpool, Man United en Arsenal.”

Wigan handhaafde zich dat jaar in de Premier League, maar dat was slechts uitstel. In 2013 degradeerde het alsnog naar tweede klasse, maar dan wel in stijl: met een FA Cup op zak. Jean Beausejour miste evenwel de finale tegen Manchester City vanwege een blessure. Een gemis dat hij dit jaar toch enigszins kon compenseren. Wigan, dit keer als tweedeklasser, maakte opnieuw indruk in de FA Cup en strandde pas in de halve finales tegen Arsenal. Op Wembley werd na verlengingen (1-1) verloren op strafschoppen. “Beausejour speelde de hele wedstrijd en aan hem lag de uitschakeling niet: hij knalde zijn strafschop lekker in het dak van het doel”, weet Farrimund. “Die traptechniek is zijn voornaamste kwaliteit. Hij heeft een zeer goede voorzet in de benen. Ik vind hem het sterkst als linksbuiten in een 3-5-2, wanneer hij de hele flank kan bestrijken.”

Ondanks de lovende commentaren wordt zijn aflopende contract niet verlengd bij Wigan. Een kwestie van geld, beoordeelt Farrigud. “Nu Wigan in tweede klasse uitkomt, moet het besparen.” Maar geen nood, er is interesse uit de Premier League. “Everton wordt gefluisterd, maar ik weet niet hoe concreet dat is. Beausejour heeft zijn plaats in de Premier League, maar niet bij de top”, aldus de Britse journalist.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier