1 Je wordt auditeur van clubs uit het Amerikaans kampioenschap. Eerder was je al bankier, profvoetballer, trainer, assistent, verantwoordelijke van de academie en technisch directeur. Wou je nog eens iets nieuws proberen?

“Ik heb gewoon een goeie kans gegrepen. Het Belgische bedrijf Double Pass (zie verderop in dit nummer, nvdr) analyseert de werking van opleidingscentra en van profclubs in heel wat landen en tekende een contract met de Amerikaanse bond, de MLS en nog een ander project dat in augustus van start gaat. Er werden drie teams samengesteld om de twintig clubs van de MLS door te lichten. Ik ga dus zeven of acht clubs doen. In elk daarvan breng ik twee weken door. Het is een mooi project.”

2 Je tweede zoon, Alexis, tekende net een profcontract bij Standard. Aarzelde hij niet toen hij zag dat zijn broer Julien geen kans kreeg tijdens de play-offs?

“Neen, elk van mijn zonen maakt zijn eigen carrière. De onderhandelingen met Standard hebben maanden aangesleept, ik wilde niet dat hij zou tekenen zonder sportieve garanties, bijvoorbeeld dat hij constant met de A-kern zou mogen trainen. Het is tijd dat hij elke dag met profs traint. Daarvoor was het wachten op een nieuwe trainer. Na de komst van Slavo Muslin heeft men ons gezegd dat Alexis volwaardig lid van de profkern zou zijn. Dus heeft hij getekend. Wat Julien betreft: het is duidelijk dat die play-offs, zonder dat er enige communicatie was, hem slecht bevallen zijn. Als je geen uitleg krijgt over de situatie, dan heb je geen uitlaatklep voor je frustratie. We gaan nu samenzitten met het bestuur over zijn toekomst – een onderhoud waar ik al maanden om vraag.”

3 Je bent nu zelf een jaar weg bij Standard. Vind je het vertrek van Roland Duchâtelet een goeie of een slechte zaak of maakt het weinig verschil?

“Een goeie zaak, aangezien iedereen nu gelukkig is! Voor alle partijen was dit vertrek de beste oplossing. De énige oplossing. De relatie van Roland Duchâtelet met de fans kwam nooit meer goed. Hij dacht lang dat het wel nog zou kunnen klikken en wie weet als Standard vorig seizoen kampioen was geworden… Ondertussen heeft hij begrepen dat het een straatje zonder eind is. Hij is een verstandig man en heeft de enige juiste conclusie getrokken. Vandaag zie je dat bij Standard weer iedereen aan één zeel trekt. Alle neuzen staan nu in dezelfde richting.”

4 Vorig seizoen zei Duchâtelet dat hij voor een betere verankering in Luik wou zorgen. Droomde je toen niet even dat hij aan jou zou denken, een rasechte Luikenaar?

“Helemaal niet! Een terugkeer naar Standard was uitgesloten. Uitgesloten wat mij betreft alleszins. Wat Duchâtelet betreft, dat weet ik niet… Ik was ook niet de enige die Standard een Luikse toets kon geven. Hij heeft tenslotte andere mensen gevonden.”

5 Johan Walem vertelde ons dat, als de Beloften zich geplaatst hadden voor de Olympische Spelen, hij misschien geen ontslag genomen had. Jij hebt ooit de Spelen meegemaakt als coach, vind je dat hij er goed aan gedaan heeft te vertrekken? En trainer worden in eerste klasse zoals hij, denk jij daar nog aan?

Johan Walem had dat doel in zijn hoofd. Een redelijk en realiseerbaar doel. De Beloften hebben zich niet geplaatst, maar ik heb geen kritiek gehoord – wat ook normaal is! Als je de pech hebt in een poule te vallen met Italië en Servië… Nu begint hij aan iets nieuws, zoals ik dat ook gedaan heb toen ik bij de KBVB wegging: ik werd toen assistent bij Standard. Het is altijd een kwestie van opportuniteiten, van kansen die zich voordoen maar die je ook moet grijpen. Opnieuw trainer worden, daar denk ik zeker nog aan, maar hoe langer het duurt hoe minder kansen er zijn.”

Jean-François de Sart (53) gaat clubs van de Major League Soccer doorlichten. Eerder was hij speler bij FC Liège en Anderlecht, coach van de nationale jeugd, vervolgens assistent, verantwoordelijke van de Académie van Standard en ten slotte technisch directeur.

DOOR PIERRE DANVOYE

“De relatie van Roland Duchâtelet met de fans kwam nooit meer goed. Een straatje zonder eind. Als verstandig man heeft hij de enige juiste conclusie getrokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier