Wanneer heb je voor het laatst een koe gemolken ?

“Nog nooit gedaan. ( lacht) Ik ben wel van de boerenbuiten. Mochten ze het me vragen, ik zou daar geen probleem van maken. Ik heb thuis ook veel beesten : katten, kippen, duiven, vissen en een varken. Een minihangbuikzwijn is dat eigenlijk. Een vriend had een koppeltje met kleintjes en raakte daar moeilijk vanaf. Mijn vriendin en ik hebben er dan maar eentje geadopteerd. Normaal zijn die pikzwart, maar het onze heeft witte achterpootjes. Daarom hebben we het Socks genoemd. Ik krijg daar veel vriendschap van. Als ik in de tuin loop, dan knort dat naar mij. Zo’n varkentje luistert als een hond, beter zelfs.”

Ben je ooit onterecht gedumpt door je lief ?

“Eigenlijk niet. Meestal was ik het die er een einde aan maakte. Hoe gaat dat ? Vaak op stap met vrienden, niet altijd tijd hebben voor dat meisje en ja, na drie weken was het dan doorgaans gedaan … Met mijn huidige vriendin was ik op mijn zestiende trouwens ook al eens drie weken samen.”

En hoeveel dagen nu nog tot het eind van de drie weken ?

“Nee, nu zijn we al een tijdje samen. ( lacht) En dat van vroeger is allemaal bijgepraat. Nu laat ik haar niet zo rap meer zitten.”

In een verkiezing met een knipoog werd ‘Mijn Vaderland’ van Frans Bauer gekozen tot nieuw Nederlands volkslied. Wie mag in België eens dringend werk maken van een alternatief voor de Brabançonne ?

“Goh … Ik hoor alle stijlen redelijk graag. Met Bauer zit je direct bij de schlagers. Dat kan ik ook wel eens hebben. Vorig jaar zijn we met enkele mensen van de familie en een paar mannen van het voetbal naar het schlagerfestival in Hasselt geweest.”

En jij bent uit vrije wil meegegaan ?

“Ja, met de mobilhome naar ginder, we maakten er een plezante dag van. Dat is niet voor elke week, maar wel oké om je zo eens te amuseren. Na twee liedjes danst heel de zaal de polonaise.

“Maar voor dat volkslied … Laat die Udo dat maar eens proberen. Jonge gast, goede stem.”

Heb je een stopwoordje ?

Dus. Bij een interview voor tv heb ik dat op het moment zelf niet door, maar mijn zus neemt die allemaal op en als ik ze dan herbekijk, betrap ik mezelf er toch elke keer weer op.”

Wanneer heb je je eerste sigaret gerookt ?

“Rond mijn vijftiende heb ik eens van een sigaret getrokken, maar ik werd daar mottig van, sloeg groen uit. Genoeg om direct te weten dat dat niks voor mij was. Ik heb het bij die ene keer gehouden.”

Charlize Theron is door een Amerikaans mannenblad verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld. Wie hebben ze in jouw ogen schaamteloos over het hoofd gezien ?

“Ik kan me wel vinden in die keuze. Bij mij zou het ook die richting uitgaan. Al zou uiteindelijk wel Angelina Jolie als winnares uit de bus komen.”

Stel : je schrijft je autobiografie. Wat moet de titel worden ?

“Oei, de titel van mijn autobiografie … ( lacht) Amai, zeg. ( stilte) Mijn vriendin zit hier naast mij en zegt : Ze noemden me Jefke. Ik vind dat niet slecht. Ik ben er ondertussen 31 en die verkleinvorm wordt nog altijd gebruikt. Ja, die titel zou niet misstaan.”

Wanneer hebben ze je onlangs nog eens echt liggen gehad ?

“We hadden met enkele jongens uit het dorp afgesproken bij een vriend. Toen ik eraankwam, liep een van mijn kameraden met een loodjesgeweer wat in de lucht te schieten. Een tweede had – dat was achter mijn rug zo afgesproken – een stuk plank achteraan in zijn jas gestopt. Ik wandel naar hen en ineens schiet de eerste de tweede gewoon in de rug. Die laat zich vallen van een muurtje, twee meter naar beneden. Ik kan u zeggen : dat is verschieten. Ik trok wit weg en riep : ‘ Allé, wa doede gij na ? !’ Ik werd kwaad, natuurlijk. Dat doe je toch niet, zoiets ! Ik stond daar als een zot van mijn oren te maken in plaats van die andere te gaan helpen, die lag daar zogezegd te creperen.

“Uiteindelijk konden die mannen hun lach toch niet inhouden en toen hebben ze mij moeten tegenhouden, of ik had dat geweer zelf eens vastgepakt ( lacht).” S

KRISTOF DE RYCK