Jelle Van Damme zal nooit de chouchou van de Anderlechtfans worden, maar het gefluit in de tribunes als hij aan de bal komt, zwakt flink af.

Waarom verlengde je je contract tot 2011?

Jelle Van Damme: “Omdat ik me hier goed voel. Dit is, zoals Bart Goor het zegt, een mooie club. Alles wordt gedaan opdat de spelers zich zo goed mogelijk voelen. Dat klinkt normaal voor een profclub, maar ik heb het elders al minder georganiseerd meegemaakt.”

Anderlecht voetbalt beter dan voor Nieuwjaar. In hoeverre is dat de verdienste van Ariel Jacobs?

“We grijpen minder vaak naar de lange bal, we proberen voor een snelle balcirculatie over de grond te zorgen. De nieuwe trainer legt andere accenten. Vercauteren herhaalde altijd: ‘Wij zijn Anderlecht, de tegenstander gaat tegen ons spelen met het mes tussen de tanden.’ Jacobs zegt elke keer: ‘Wij zijn Anderlecht, laten we dat ook tonen aan de tegenstander.’ De nieuwe trainer wil dat we vooral ons eigen spel opleggen, bij zijn voorganger moesten we eerst oog hebben voor wat de tegenstander deed.”

Waarom klikt het zo goed tussen jou en Hassan?

“Misschien omdat uitersten mekaar aantrekken. Ahmed is erg gereserveerd, maar hij is de eerste die om mijn grappen lacht. Ik denk dat hij het apprecieerde dat ik hem al heel vroeg ‘Magic’ ben beginnen te noemen. Hij teert op erkenning, heeft het nodig dat je regelmatig herhaalt hoe goed en belangrijk hij is voor het team. Ik zeg hem dat vaak. Ariël Jacobs doet dat ook, zijn voorganger deed dat helemaal niet. Ik snap dat Ahmed zich vaak vragen stelt, als hij merkt dat hier nog vraagtekens bij hem geplaatst worden. Naast zijn palmares stellen wij niets voor. We mogen amper zijn schoenen poetsen. Toen we op afzondering de kamer deelden, heeft hij me eens een dvd getoond met zijn goals in Turkije, de ene nog mooier dan de andere. Toen besefte ik wat een speler van zijn niveau voor ons kon betekenen, al toonde hij dat op het veld pas later.”

Dat geldt ook voor jou.

“Een paar maanden na mijn komst las ik in een interview dat Philippe Collin zei dat achter mijn transfer nog een vraagteken stond, net als achter die van Cristian Leiva, terwijl hij de andere inkomende transfers wel al als geslaagd beschouwde. Niet fijn om lezen, maar hij had toen niet helemaal ongelijk. Ik denk dat ik sindsdien al iets getoond heb, op verschillende posities.”

Waar zie je jezelf het best functioneren?

“Overal aan de linkerkant. Zelf voel ik me op mijn best op het middenveld. Daar naast Guillaume Gillet uitgespeeld worden viel heel erg mee. Ik hoop dat het nog gebeurt, maar ik zal me altijd helemaal geven waar de coach me ook plaatst.” S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier